Ενώ η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση μπορούν να προφυλάξουν την καρδιά μας, υπάρχουν τρία βότανα που συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στην προστασία της.

Η καρδιά θέλει (και) βότανα

Κάθε φορά που κάνετε μια συνειδητή επιλογή, τρώγοντας τρόφιμα όπως ψάρι, λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής αλέσεως, βρίσκεστε ένα βήμα πιο κοντά σε μια ισχυρή καρδιά, που δεν θα σας… «προδώσει».

Εκτός από τα πρωταγωνιστικά συστατικά στο πιάτο σας, μπορούν να σας βοηθήσουν και τα υποστηρικτικά βότανα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Σκόρδο

Το σκόρδο δεν έχει απλώς πλούσια γεύση. Σύμφωνα με την δρ.  Ann Louise Gittleman, το σκόρδο έχει πολλά οφέλη και για την καρδιά σας. «Το σκόρδο περιέχει ένα ευρύ φάσμα ιχνοστοιχείων, όπως ο χαλκός, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο, το γερμάνιο και ειδικά το σελήνιο».

«Επιπλέον, περιέχει ενώσεις θείου, βιταμίνες Α και C, φυτικές ίνες και διάφορα αμινοξέα. Συνολικά, το σκόρδο παρέχει περισσότερες από 100 βιολογικά χρήσιμες χημικές ουσίες». Και ναι όλα αυτά εμπεριέχονται σε ένα μπαχαρικό που έχετε ήδη στην κουζίνα σας.

Όσον αφορά την υγεία της καρδιάς, η δρ.  Ann Louise Gittleman επισημαίνει ότι το σκόρδο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην πρόληψη της δημιουργίας θρόμβων στο αίμα και συνδέεται με την μείωση της χοληστερόλης.

Πιπέρι καγιέν

Ένα άλλο βότανο που η δρ. Ann Louise Gittleman προσθέτει τακτικά στα γεύματά της είναι το πιπέρι καγιέν, τόσο για την γεύση του όσο και για τα οφέλη του, το οποίο σύμφωνα με την ίδια έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.

«Το πιπέρι καγιέν είναι γεμάτο με βιταμίνες C, B, A και E και περιέχει ασβέστιο, φώσφορο και σίδηρο». «Μία από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης Ε, το πιπέρι καγιέν βοηθά στην διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας της καρδιάς» επισημαίνει.

Η βιταμίνη Ε συνδέεται άμεσα με τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και δεδομένου ότι το πιπέρι καγιέν έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο είναι τόσο καλό για την καρδιά σας.

Κράταιγος

Ο κράταιγος είναι λιγότερο γνωστός από το σκόρδο και το πιπέρι καγιέν, σύμφωνα όμως με την δρ. Ann Louise Gittleman αποτελεί βότανα με πολλά οφέλη. Στην πραγματικότητα, επισημαίνει ότι είναι το νούμερο ένα βότανο για την υγεία της καρδιάς.

«Περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά τόσο στους ανθούς όσο και στα φύλλα του, συμβάλλοντας στην υγεία της καρδιάς σας με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, κυρίως μειώνοντας τη φλεγμονή».

Η δρ. Ann Louise Gittleman επισημαίνει ότι ο κράταιγος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τον πρώτο αιώνα για τη θεραπεία καρδιακών παθήσεων και για την ενίσχυση του καρδιακού μυός.

«Λόγω του αντιοξειδωτικού του προφίλ, ο κράταιγος βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και αναστέλλει τη συσσώρευση πλάκας, μειώνει την αρτηριακή πίεση και διαστέλλει τα στεφανιαία αγγεία, γεγονός που βελτιώνει τη ροή του αίματος και αυξάνει την παροχή αίματος στην καρδιά».