Τα παιδιά καθώς μεγαλώνουν περνούν από αρκετές και διαφορετικές φάσεις, και όπως είναι λογικό το ίδιο θα συμβεί και με την διακόσμησή του. Μόλις φτάσει τις πρώτες τάξεις του δημοτικού μάλιστα δηλαδή μετά τα οκτώ του χρόνια, θα μπορεί ακόμα και να σας βοηθήσει πρακτικά στις διαδικασίες της διακόσμησης.

Αφήστε το παιδί να μπει στο ρόλο του διακοσμητή

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και εκφράζουν περισσότερο την γνώμη τους, είναι σημαντικό να τους χαρίζετε περισσότερες ευκαιρίες για ποικίλα ζητήματα, προκειμένου να την εκφράσουν. Η διακόσμηση του προσωπικού τους χώρου αποτελεί ιδανική ευκαιρία για να το ρωτήσετε τι μπορείτε να κάνετε μαζί και πώς μπορεί να σας βοηθήσει. Έτσι θα περάσετε πολύτιμο ποιοτικό χρόνο μαζί του ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή του.

Τα παιδιά χρειάζονται μια δημιουργική διέξοδο, σύμφωνα με τους ειδικούς, και έναν ιδιωτικό χώρο για να εξασκηθούν σε διαφορετικές περσόνες και κοινωνικούς ρόλους, δίχως την μεγάλη κοινωνική πίεση του πραγματικού κόσμου. Οι αποφάσεις στην διακόσμηση μπορεί να λειτουργήσουν με αυτόν τον τρόπο.

Κάντε πλάνο

Οι βασικές ερωτήσεις που θα ήταν καλό να κάνετε στο παιδί πριν ακόμα ξεκινήσετε την διαδικασία της διακόσμησης, είναι σαν κι εκείνες που θα κάνατε στον εαυτό σας, όπως:

  • Τι ακριβώς θέλεις να υπάρχει στο δωμάτιο;
  • Τι ακριβώς χρειάζεσαι μέσα στο δωμάτιο;
  • Πώς περνάς τον χρόνο σου μέσα στο δωμάτιο;

Αφού σας απαντήσει, μπορείτε να βρείτε από κοινού λύσεις που να λειτουργούν τόσο για εσάς όσο και για το παιδί. Αυτό που σίγουρα θα χρειαστεί, ειδικά από την ηλικία των 8 έως και των 11 ετών, είναι η οργάνωση και ο τρόπος για να την «φέρετε» τόσο στην ζωή του όσο και στο δωμάτιο του είναι τα κουτιά αποθήκευσης.

Τι θα χρειαστεί

Οι αποθηκευτικοί χώροι που θα ήταν καλό να μην λείπουν από το δωμάτιο του, καθώς θα το βοηθήσουν να διατηρεί σε τάξη τα αντικείμενά του, περιλαμβάνουν:

  • Διάφανα κουτιά: Τα παιδιά λατρεύουν τα παιχνίδια τους και δεν θέλουν να τα αποχωρίζονται στιγμή, ακόμα και αν εκείνη την στιγμή ασχολούνται με κάτι εντελώς διαφορετικό. Τα διάφανα κουτιά «λύνουν» αυτό το πρόβλημα, καθώς το παιδί θα μπορεί να τα αποθηκεύσει αλλά και να τα βλέπει ταυτόχρονα.
  • Μεγάλα καλάθια: Τα μεγάλα καλάθια θα μπορούν να βοηθούν το παιδί να συγκεντρώνει γρήγορα και εύκολα πολλά αντικείμενα. Μπορεί σε ένα μεγάλο καλάθι να τοποθετεί τα άπλυτα ρούχα του μέχρι να τα μαζέψετε για το πλυντήριο και σε ένα άλλο τα λούτρινα ζωάκια του.