Όσο οι μέρες γίνονται πιο ζεστές τόσο περισσότερο αυξάνεται η διάθεση για ένα κρύο ποτό, ενώ συχνά το αλκοόλ φτάνει να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στις καλοκαιρινές κοινωνικές εκδηλώσεις.

Ερευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Studies on Alcohol» διαπίστωσε ότι όσον αφορά την ετήσια εποχικότητα στην κατανάλωση αλκοόλ, οι καλοκαιρινοί μήνες ήταν οι πιο δημοφιλείς.

Αυτή η συχνότερη κατανάλωση υπό προϋποθέσεις μπορεί να μην είναι επιβαρυντική, αλλά ενδέχεται να καταλήξει σε δυσάρεστες καταστάσεις.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι καλό να γνωρίζει κανείς για την κατανάλωση αλκοόλ που ξεπερνά το μέτρο τις πολύ ζεστές μέρες, και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την υγεία.

Ειδικά το καλοκαίρι

Πιο συγκεκριμένα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ή/και εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με κάποιους πρόσθετους κινδύνους για την υγεία.

Θερμοπληξία: Το αλκοόλ σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες καθιστά δύσκολη την αποτελεσματική ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Προβλήματα στην υγεία από αυτή την απορρύθμιση μπορεί να εμφανιστούν σταδιακά και να καταλήξουν μέχρι και σε θερμοπληξία.

Αφυδάτωση: Τόσο το αλκοόλ όσο και ο ήλιος προκαλούν αφυδάτωση. Είναι διουρητικό και ο ήλιος αυξάνει την εφίδρωση για να παραμείνουμε δροσεροί. Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων στον ζεστό ήλιο, χωρίς παράλληλη ενυδάτωση, μπορεί να οδηγήσει σε διπλάσιο ρυθμό απώλειας υγρών.

Διεσταλμένα αγγεία αίματος: Η λιποθυμία λόγω υπερθέρμανσης ή λόγω υπερβολικού ποτού οφείλεται σε κοινό μηχανισμό. Η μεγάλης διάρκειας έκθεση στον ήλιο οδηγεί σε θέρμανση του σώματος και σε διαστολή των αιμοφόρων αγγείων.

Τα διεσταλμένα αιμοφόρα αγγεία μας καθιστούν πιο ευαίσθητους σε λιποθυμικά επεισόδια, εάν ταυτόχρονα δεν έχει γίνει σωστή ενυδάτωση. Η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί αντίστοιχη διαστολή των αγγείων και προκαλεί παρόμοια αποτελέσματα.

Ατυχήματα στη ναυσιπλοΐα και τροχαία ατυχήματα: Σχεδόν το 1/3 όλων των θανατηφόρων ατυχημάτων με σκάφη οφείλεται σε κατανάλωση αλκοόλ. Επίσης, με πολλούς ανθρώπους να κάνουν οδικά ταξίδια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το ποτό και η οδήγηση αποτελούν σημαντικό κίνδυνο.

Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ

Είναι γνωστό στους περισσότερους ότι η μέτρια κατανάλωση έχει σχετιστεί με κάποιες ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι. Μέτρια κατανάλωση για υγιείς ενηλίκους γενικά σημαίνει έως ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και έως δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες. Τι είναι, όμως, το ένα ποτό;

Παραδείγματα ενός ποτού είναι:

Μπίρα με 5% : 340 ml (περίπου ένα μικρό κουτάκι).

Κρασί με 12%-14% : 142 ml (όσο ένα κλασικό ποτήρι κρασιού).

Αποσταγμένα οινοπνευματώδη με 40% : 43 ml (ποσότητα που φτάνει μέχρι τη μέση σε κλασικό ποτήρι ουίσκι μαζί με πάγο).