Η εφηβεία των παιδιών μας μάς αγχώνει πολύ, καθώς φοβόμαστε πως θα απομακρυνθούν από την αγκαλιά μας. Ωστόσο και εκείνα δεν τα αγχώνει λιγότερο. Μπορεί η σχέση τους μαζί μας να μην βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, τουλάχιστον όταν δεν περιμένουν να τιμωρηθούν για κάποια απερισκεψία τους, όμως έχουν να αντιμετωπίσουν το σώμα τους που αναπτύσσεται και τις σχέσεις τους που παίρνουν νέο χαρακτήρα.

Η εφηβεία στα αγόρια

Τα περισσότερα αγόρια μπαίνουν στο στάδιο της εφηβείας κάποια στιγμή μεταξύ των 9 και 14 ετών. Σε αντίθεση με τα κορίτσια, στα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την πρώτη έμμηνο ρύση για να υπολογίσουμε περίπου πότε ανοίγει αυτή η φάση της ζωής τους, τα αγόρια επιδεικνύουν πολύ πιο διακριτικά σημάδια.

Γι’ αυτό δεν αποκλείεται μια μέρα να κοιτάξουμε τον γιο μας και να διαπιστώσουμε ότι – φαινομενικά εν μία νυκτί – έχει πάψει να είναι το μικρό μας αγοράκι. Το σώμα του αλλάζει σταδιακά, εξαιτίας της δράσης ενός πλήθους ορμονών και μετατρέπεται σιγά – σιγά σε ανδρικό. Και αυτό μπορεί να επηρεάσει πολύ την ψυχολογία του.

Πώς θα τον βοηθήσετε να περάσει ομαλά στην εφηβεία

Ανάλογα με την ηλικία, τη δική του στάση και τα νέα δεδομένα που θα προκύπτουν κάθε φορά, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να εξασφαλίσετε πως θα διατηρήσει μια καλή ψυχολογία σε αυτό το στάδιο της ζωής του.

Σε περίπτωση που… αργήσει λίγο

Τα αγόρια που αργούν να μπουν στην εφηβεία ίσως δυσκολεύονται περισσότερο από όλα τα υπόλοιπα. Καθώς παρακολουθεί τους φίλους του να αποκτούν μύες και τριχοφυΐα, ενδέχεται να βιώσει αισθήματα κατωτερότητας.

Αποφύγετε οποιοδήποτε αστειάκι για την εξωτερική του εμφάνιση, καθώς ενδέχεται να επιβεβαιώσετε τα παρατσούκλια που του έχουν βγάλει οι συμμαθητές του – που δεν είναι τόσο καλοπροαίρετοι όσο εσείς.

Αν αντιληφθείτε ότι δυσφορεί, μιλήστε του για την εφηβεία, για τους διαφορετικούς ρυθμούς που ακολουθεί σε κάθε άνθρωπο, για τις αλήθειες και τους μύθους που την περιτριγυρίζουν. Παραμείνετε ανοιχτοί σε ερωτήσεις.

Αν βιαστεί πολύ

Υπάρχει περίπτωση να ενθουσιαστεί με το γεγονός ότι «μεγάλωσε» πρώτος. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να γίνει αντικείμενο πειραγμάτων από τους φίλους του χάρη στην ολοκαίνουργια τριχοφυΐα και τα «κοκοράκια» στη φωνή του.

Και σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να του μιλήσετε για αυτό που βιώνει, τονίζοντας την θετική πλευρά. Ακόμη, μπορείτε να τον μυήσετε σε συνήθειες για «μεγάλους», δείχνοντάς του για παράδειγμά πώς να ξυρίζεται σωστά.

Έμφαση στην οσμή

Μαζί με όλες τις άλλες ενδιαφέρουσες παρενέργειές της, όπως για παράδειγμα την ακμή, η εφηβεία φέρνει και ριζικές αλλαγές στη μυρωδιά του σώματός του.

Αυτό συμβαίνει γιατί σε αυτή την περίοδο μεταξύ άλλων ωριμάζουν και οι αποκρινείς ιδρωτοποιοί αδένες, αυξάνοντας την ποσότητα ιδρώτα που παράγει το σώμα του, κυρίως στην περιοχή της μασχάλης και των γεννητικών οργάνων.

Είναι πολύ πιθανό να το… παρατηρήσετε πριν από εκείνον!

Ενθαρρύνετε τη χρήση αποσμητικού και τα καθημερινά μπάνια – με έμφαση στα συγκεκριμένα σημεία. Βεβαιωθείτε πως έχει πάντα διαθέσιμα καθαρά ρούχα και προμηθεύστε τον με βαμβακερά εσώρουχα. Μιλήστε του για τη σημασία της ευχάριστης οσμής στην κοινωνική μας ζωή – ιδίως δε στον έρωτα!