Ναι, αγαπάτε πολύ τη γυμναστική. Ναι, τώρα που τα γυμναστήρια άνοιξαν ξανά – τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας – μπήκατε πάλι σε πρόγραμμα.

Από Δευτέρα… ξανά προπόνηση και κάπως έτσι οι μέρες της εβδομάδας γέμισαν. Pause. Μήπως από τον πολύ ενθουσιασμό υπερβάλλετε λίγο; Και αν ναι, πώς θα το καταλάβετε;

Το ίδιο το σώμα μας μπορεί να αποκαλύψει τι έχουμε κάνει λάθος, οπότε ας του δώσουμε προσοχή.

Κακός ύπνος

Η ξεκούραση είναι το άλφα και το ωμέγα μίας πραγματικά επιτυχημένης προπόνησης. Όταν, λοιπόν, υπερβάλλεις με τα ροκανίσματα στους κοιλιακούς και τα push – ups, τότε ο ύπνος σου διαταράσσεται. Και υπάρχει εξήγηση για αυτό. Το βασικό καύσιμο του εγκεφάλου δεν είναι άλλο από τη γλυκόζη.

Η τελευταία, όταν εσύ δεν λες να σταματήσεις την άσκηση, αρχίζει να εξαντλεί τα αποθέματα της, με αποτέλεσμα να μην επαρκούν για τον εγκέφαλο σου. Και κάπως έτσι μάτι δεν κλείνεις…

Η απόδοση έχει αρχίσει να πέφτει.

Το πρώτο σημάδι. Το πιο χαρακτηριστικό. Αν σου αρέσει να τρέχεις, να κάνεις ποδήλατο ή απλά να κολυμπάς και παρατηρείς ότι μετά από ένα όχι και τόσο σύντομο χρονικό διάστημα η όρεξη και η απόδοση σου πέφτουν, τότε πρέπει να κάνεις ένα διάλειμμα. Μικρό μεν, απαραίτητο δε.

Τα πόδια μοιάζουν πιο αδύναμα

Και πάνω που κάνεις τις ασκήσεις σου με στόχο να ενδυναμώσεις κάθε μυ στο σώμα σου, νιώθεις την ατονία να σου “χτυπά” την πόρτα. Pause. Κάτι δεν πάει καλά. Ξέρεις τι χρειάζεται να κάνεις για να επανέλθεις στις εργοστασιακές σου ρυθμίσεις; Μα, φυσικά, ένα διάλειμμα.

Το πιάσιμο έχει γίνει ρουτίνα

Μήπως οι μυϊκοί τραυματισμοί και τα τραβήγματα έχουν γίνει κομμάτι της καθημερινότητας σου; Αν ναι, τότε πρέπει να βρεις την αιτία του προβλήματος. Γιατί, πιο ενοχλητικό συναίσθημα δεν υπάρχει.

Το γνωρίζεις. Σκέψου απλά πόσες φορές έκανες την προπόνηση σου αυτή την εβδομάδα. Μήπως βρήκες την απάντηση;

Σκαμπανεβάσματα στην διάθεση

Χαρακτηρίζεται από μεταπτώσεις και διακυμάνσεις. Και υπάρχει εξήγηση για αυτό. Μελαγχολία και εκρήξεις θυμού είναι κάποιες από τις ενδείξεις ότι το υπερβάλλεις με τη γυμναστική.

Όταν το σώμα στρεσάρεται υπερεκκρίνει την ορμόνη κορτιζόνη που συνδέεται με το άγχος, η οποία δεν παράγεται μόνον όταν κάποιος πιέζεται ψυχολογικά, αλλά και όταν αθλείται υπερβολικά.