Η πλεκτή τσάντα μπορεί κάποτε να ήταν αξεσουάρ μόνο για την παραλία ή για τα ψώνια, αλλά ήδη από το 2018, η μόδα την έβαλε δυναμικά στο προσκήνιο.

 

Αυτές οι τσάντες έχουν εξελιχθεί σε επενδύσεις υψηλής μόδας, με την τιμή τους να ανεβαίνει κατακόρυφα. Οι ψάθινες τσάντες του Mark Cross έχουν δερμάτινα κουφώματα και επιχρυσωμένο ορείχαλκο υλικό, και κοστίζουν περίπου 1.700 αγγλικές λίρες, ενώ η ριγέ Gucci κοστίζει γύρω στις 875.

Σύμφωνα με την παγκόσμια μηχανή αναζήτησης μόδας Lyst, οι αναζητήσεις που περιλαμβάνουν τους όρους «άχυρο», «ραφία» και «ψάθινο» αυξάνονται 56 τοις εκατό από έτος σε έτος καθώς όλοι θέλουν να υιοθετήσουν άμεσα την αγαπημένη τάση, που «μυρίζει« καλοκαίρι. Ο λιανοπωλητής πολυτελών ειδών Matchesfashion.com αναφέρει ότι οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί, και στο Pinterest, υπήρχαν 573 τοις εκατό περισσότερες αναζητήσεις κατά το τελευταίο έτος.

 

Η πρώτη ένδειξη ότι αυτή η τσάντα θα μονοπωλήσει τις θερινές μας εμφανίσεις, ήρθε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και του 1970, όταν η τραγουδίστρια Τζέιν Μπίρκιν κράτησε ένα καλάθι πικ-νικ ως αξεσουάρ όταν ήταν στο Παρίσι, τις Κάννες και το Λονδίνο. Δεν το ήξερε τότε, αλλά σήμερα είναι το απόλυτο hashtag για όλες τις fashionistas #theitbag.