Πολλά καλλυντικά περιέχουν δυνητικά επικίνδυνες χημικές ουσίες, οι οποίες έχουν μακρά διάρκεια ζωής και δεν αναγράφονται στη συσκευασία τους, προειδοποιούν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε νέα χημική ανάλυση που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι περισσότερα από τα μισά, από τα καλλυντικά που εξέτασαν, περιείχαν PFAS. Ο όρος αυτός αποτελεί συντομογραφία για τις υπερφθοροαλκυλικές και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν περισσότερα από 4.700 χημικά, ανάμεσά τους τα PFOA, PFOS και GenX. Είναι τόσο ισχυρά, ώστε μπορούν να παραμείνουν επί χρόνια στο σώμα και αιώνες στο περιβάλλον.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν τις επιδράσεις που μπορεί να έχουν στην υγεία μερικά μόνο από τα PFAS. Όπως αναφέρει η αμερικανική Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA), εάν τα PFAS καταναλωθούν, συσσωρεύονται στον οργανισμό.

Οι πιθανές συνέπειές τους στους ανθρώπους:

  • Αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.
  • Χαμηλό βάρος γέννησης.
  • Επιπτώσεις στο ανοσοποιητικό.
  • Καρκίνος (με το PFOA).
  • Διαταραχές των θυρεοειδικών ορμονών (με το PFOS).

«Εξ όσων γνωρίζουμε δεν υπάρχουν ωφέλιμα PFAS», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Graham Peaslee, καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Notre Dame της Ιντιάνα.

Η νέα έρευνα

Ο Dr. Peaslee και οι συνεργάτες του ανέλυσαν 231 διαφορετικά καλλυντικά που πωλούνται σε ΗΠΑ και Καναδά, αναζητώντας ίχνη φθορίου. Το φθόριο αποτελεί κύριο συστατικό των PFAS.

Όπως έδειξαν οι αναλύσεις, περισσότερα από τα μισά καλλυντικά (52%) είχαν υψηλή περιεκτικότητα σε φθόριο. Ειδικότερα, περιείχαν τουλάχιστον 0,384 μικρογραμμάρια φθορίου ανά τετραγωνικό εκατοστό προϊόντος, εφαρμοσμένου σε ένα κομμάτι χαρτί.

Συνολικά, αυξημένη περιεκτικότητα σε φθόριο είχαν:

  • Το 63% των foundations.
  • Το 58% των προϊόντων για τα μάτια.
  • Το 47% των μάσκαρα.
  • Το 55% των προϊόντων για τα χείλη.

Αυξημένα επίπεδα φθορίου βρέθηκαν επίσης στο 82% των αδιάβροχων μάσκαρα. Αυτό είναι λογικό, λένε οι ερευνητές, δεδομένου ότι τα PFAS είναι ανθεκτικά στο νερό.

Περαιτέρω αναλύσεις σε 29 από τα καλλυντικά με υψηλή περιεκτικότητα φθορίου έδειξαν ότι περιείχαν μεταξύ 4 και 13 διαφορετικών PFAS. Ωστόσο, μόνο ένα από αυτά τα 29 καλλυντικά ανέγραφαν τα χημικά αυτά στα συστατικά τους.

Στην πραγματικότητα, το πιο ανησυχητικό εύρημα της έρευνας ήταν ότι τα περισσότερα προϊόντα με υψηλά επίπεδα φθορίου (fluorine) δεν ανέγραφαν κανένα PFAS στις ετικέτες τους.

Πιθανή απορρόφηση από το δέρμα

Ο Dr. Peaslee επισήμανε ότι παραμένουν ακόμα ασαφείς οι δυνητικοί κίνδυνοι από τα PFAS στα καλλυντικά. Είναι όμως πιθανό να απορροφούνται από το δέρμα και να συσσωρεύονται στον οργανισμό, είπε.

Επιπλέον, κατά το πλύσιμο για την αφαίρεση των καλλυντικών, τα PFAS μπορεί να καταλήγουν από τις αποχετεύσεις στο πόσιμο νερό στο υπέδαφος.

Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Environmental Science & Technology Letters.

Πηγή: iatropedia