Όλοι ονειροπολούμε και πιο συχνά από ό, τι θα περίμενε κανείς, με τους ειδικούς να διαπιστώνουν ότι τείνουμε να αφιερώνουμε το εκπληκτικό 47% του χρόνου μας στην ονειροπόληση. Τι είναι όμως, στην πραγματικότητα;

Ονειροπολήστε δίχως τύψεις γιατί…

Η ονειροπόληση περιγράφει τις στιγμές που ρεμβάζετε κι ενώ βρίσκεστε σε αυτήν την κατάσταση το μυαλό σας παρασύρεται. Αυτά τα διαλείμματα είναι σύντομες εκτροπές από όσα συμβαίνουν στον κόσμο γύρω μας. Σε αντίθεση με αυτό που μπορεί να ακούγατε σε μικρότερη ηλικία, η ονειροπόληση είναι κάθε άλλο παρά άχρηστη ή αχρείαστη.

Μειώνει το στρες

«Κλείνοντας έξω» τον θορυβώδη κόσμο, επιτρέπετε στις σκέψεις σας να ρέουν ελεύθερα. Αυτό ενθαρρύνει την ψυχική χαλάρωση και εξερεύνηση. Όταν οι σκέψεις μας ρέουν, βρισκόμαστε σε αυτό που λέγεται κατάσταση κύματος άλφα.

Όταν βρισκόμαστε στην άλφα ζώνη, είμαστε ήρεμοι και δεν σκεφτόμαστε τίποτα εξαναγκαστικά.

Το να έχουμε ένα εργαλείο όπως ονειροπόληση στη διάθεσή μας είναι χρήσιμο ειδικά όταν αντιμετωπίζουμε αντιληπτές απειλές ή συντριπτικά έντονα περιβάλλοντα. Είναι ένα άλλο εργαλείο στην εργαλειοθήκη ψυχικής υγείας σας για να αποφύγετε το άγχος και το στρες.

Εάν αισθάνεστε όλο και πιο ανήσυχοι, μπορείτε να στραφείτε σε ονειροπόληση και τα ακόλουθα βήματα:

  • Το πρώτο βήμα είναι να κοιτάξετε μακριά από το γραφείο σας, την εργασία σας ή τυχόν περισπασμούς.
  • Στη συνέχεια, εισπνεύστε βαθιά. Στη συνέχεια, αναπνέετε αργά. Επαναλάβετε.
  • Τέλος, σκεφτείτε κάτι ευχάριστο που έχει νόημα για εσάς.

Ενισχύει την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων

Η ονειροπόληση δεν χαρίζει απλώς μίνι νοητικές αποδράσεις. Επιτρέποντας στις περιπλανώμενες σκέψεις σας απλά να ρέουν, σας αναζωογονεί. Θα μπορείτε δηλαδή να επιστρέψετε στο πρόβλημα πιο ανανεωμένοι.

Οι περισσότεροι από εμάς μπορούν να επωφεληθούν από την προσέγγιση των προβλημάτων μας με μια νέα προοπτική. Εκτός από μια νέα προοπτική, η ονειροπόληση φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα από το να προσπαθεί να επιβάλλεται στο μυαλό σας να βρει μια λύση επί τόπου.

Ενώ εκ πρώτης όψεως μπορεί να ακούγεται ασυνήθιστο, το να αφήνουμε τις σκέψεις μας να μετατοπιστούν μπορεί να μας βοηθήσει να λύσουμε ζητήματα, την στιγμή που η συγκέντρωσή μας δεν είναι στα καλύτερα της.

Το power move για να πετύχετε τους στόχους σας

Πώς μπορούν οι σκέψεις που απλά παρασύρονται να σας βοηθήσουν να επιτύχετε τους στόχους σας; Αυτές οι σκέψεις ακόμα και αν είναι πράγματι άκαρπες, νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι συχνά παρακινούνται από τους στόχους μας.

Οι αθλητές χρησιμοποιούν μερικές φορές σκόπιμα την ονειροπόληση για να εξασκηθούν πριν από ένα παιχνίδι ή μια παράσταση. Αυτή η μέθοδος προετοιμάζει το μυαλό τους για επιτυχία. Είναι σαν να εξασκείστε ψυχικά και όχι σωματικά για ένα αποτέλεσμα που επιθυμείτε.

Αυτό το είδος φαντασίας ή δομημένης ονειροπόλησης ήταν δημοφιλές στον τομέα της αθλητικής ψυχολογίας.