Oι διατατικές ασκήσειςή αλλιώς stretching είναι ένας προσιτός και αποτελεσματικός τρόπος άσκησης που ο κάθε υγιής ασκούμενος μπορεί να κάνει, με την προϋπόθεση ότι ακολουθεί κάποιους συγκεκριμένους κανόνες εκτέλεσης.

Πώς ωφελεί το stretching;

Oι διατάσεις είναι ασφαλείς όταν είναι εξατομικευμένες, γίνονται σωστά και με τον ενδεδειγμένο ιδιαίτερο για κάθε άσκηση τρόπο, ενώ κρύβουν παγίδες και αυξημένους κινδύνους τραυματισμού όταν γίνουν με λανθασμένο τρόπο.

Ένας σημαντικός λόγος της αυξανόμενης συχνότητας των τραυματισμών είναι ότι η προπόνηση και η άσκηση δύναμης (αντιστάσεις) σε μεγάλο βαθμό επικρατούν σε βάρος των διατάσεων – stretching.

H εντατική άσκηση δύναμης, χωρίς την προπόνηση ελαστικότητας των μυών – stretching, αυξάνει τον όγκο και τη δύναμη του μυός. Αν ο μυς όμως βραχύνει, γίνεται «σκληρός» και είναι περισσότερο ευάλωτος σε τραυματισμούς.

Eίτε λοιπόν είστε σχετικά δραστήριοι είτε όχι, προσέξτε κάποια βασικά λάθη που κάνουν οι περισσότεροι και τα οποία επιβαρύνουν αρνητικά την αποτελεσματικότητα των διατάσεων.


1. Για να αποκτήσουν οι κινήσεις μας το φυσιολογικό τους εύρος.
2. Για να αυξηθεί η ελαστικότητα και να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος τραυματισμού των μυών.
3. Για να βελτιωθεί η απόδοσή μας στα προγράμματα ασκήσεων.
4. Για να αυξηθεί η μυϊκή αίσθηση τόσο στους γυμνασμένους όσο και στους αγύμναστους μυς.
5. Για να ανακουφιστούν τα νεύρα που πιέζονται από βραχείς μυς και δημιουργούν πόνους.

Oι μυϊκές διατάσεις πρέπει να γίνονται κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, οι οποίες είναι:

1. Nα βρεθούν οι σωστές στάσεις για την εκτέλεση της διάτασης.
2. Για να γίνει η μυϊκή διάταση, θα πρέπει να προηγηθεί προθέρμανση, και ο λόγος είναι ότι οι υλικές ιδιότητες του συνδετικού ιστού εξαρτώνται από τη θερμοκρασία.
3. Nα γίνει διάταση στους ειδικούς μυς που θα δραστηριοποιηθούν στο συγκεκριμένο άθλημα.
4. Nα γίνονται μυϊκές διατάσεις και μετά από κάθε προπόνηση για την πρόληψη μυϊκών βραχύνσεων, που συχνά εμφανίζονται μετά από μια σκληρή δραστηριότητα.
5. Nα γίνονται μετά από ελαφρύ τραύμα, αφού πρώτα διαπιστωθεί η καλή επούλωσή του, όπου ο νεοσύστατος ιστός έχει τη δυνατότητα να προσαρμοστεί στη λειτουργική κινητικότητα.