Ενώ πολλά παιδιά είναι αρκετά τυχερά για να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι με τα αδερφάκια τους, οι τσακωμοί μεταξύ τους, ακόμα και χωρίς κάποια προφανή αιτία, είναι ιδιαίτερα συχνοί, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που μπορεί να αναρωτιέστε γιατί το κάνουν τόσο πολύ.

Πότε ξεκινά η αντιπαλότητα στα αδερφάκια;

Συχνά, η αντιπαλότητα των αδελφών ξεκινά ακόμη και πριν γεννηθεί το δεύτερο παιδί και συνεχίζεται καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και ανταγωνίζονται για τα πάντα, από τα παιχνίδια έως την προσοχή της μαμάς και του μπαμπά. Καθώς τα παιδιά φθάνουν σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, οι εξελισσόμενες ανάγκες τους μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Μπορεί να είναι απογοητευτικό και ενοχλητικό να παρακολουθείτε – και να ακούτε – τα παιδιά να τσακώνονται. Ωστόσο, συχνά είναι δύσκολο να βρείτε και τον τρόπο για να σταματήσουν οι διαρκείς καυγάδες ή ακόμα και αν είναι σωστό να εμπλακείτε.

Γιατί μπορεί να τσακώνονται;

Πολλές είναι οι αιτίες πίσω από τους μικρούς καβγάδες των παιδιών. Τα περισσότερα αδέρφια ζηλεύουν ή ανταγωνίζονται ως ένα βαθμό μεταξύ τους και αυτό μπορεί να μετατραπεί σε διαμάχες και διαφωνίες.

Αλλά άλλοι παράγοντες μπορεί επίσης να επηρεάσουν πόσο συχνά τα παιδιά τσακώνονται. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Εξελισσόμενες ανάγκες: Είναι φυσικό οι μεταβαλλόμενες ανάγκες, οι ανησυχίες και οι ταυτότητες των παιδιών να επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο σχετίζονται μεταξύ τους. Τα διαφορετικά στάδια και οι διαφορετικές ηλικίες μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την επικοινωνία μεταξύ τους κι επομένως τις διαμάχες τους.
  • Η ιδιοσυγκρασία του παιδιού: Οι διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες των παιδιών, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης ή της προσαρμοστικότητας, και οι μοναδικές προσωπικότητές τους παίζουν μεγάλο ρόλο στο πόσο καλά ταιριάζουν.
  • Πρότυπα: Ο τρόπος με τον οποίο οι γονείς επιλύουν προβλήματα και διαφωνίες αποτελεί ισχυρό παράδειγμα για τα παιδιά. Επομένως αν εσείς και ο σύντροφός σας λύνετε τις διαφορές με σεβασμό και μέσω της συζήτησης, τότε είναι πολύ πιθανό και τα παιδιά να υιοθετήσουν μια παρόμοια συμπεριφορά.