Οι επιλογές αποτελούν ζήτημα εξαιρετικά προσωπικό, είναι όμως σημαντικό να εξοικειώσουμε από νωρίς τα παιδιά, συμβουλεύοντάς τα πάντα να κάνουν την καλύτερη ή την πιο σωστή, την πιο ωφέλιμη δηλαδή για τον εαυτό τους και για τους ανθρώπους γύρω τους.

Έχετε παρατηρήσει πώς αντιδρούν τα παιδιά όταν τους ζητάτε να κάνουν μία επιλογή; Ανεξάρτητα από την σοβαρότητά της, τείνουν να το σκέφτονται για αρκετή ώρα δίχως να μπορούν να καταλήξουν κάπου, γεγονός που δεν θα πρέπει, ωστόσο, να σας ανησυχήσει μιας και αποτελεί μία φυσιολογική διαδικασία, καθώς δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία.

Πολλά είναι αυτά που μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε να ζυγίζει τις επιλογές του, ώστε σταδιακά να λαμβάνει τις καλύτερες.

Μαθαίνοντας στο παιδί να κάνει σωστές επιλογές

*Η άποψή του μετράει

Η άποψή του μετράει και είναι σημαντικό να του το υπενθυμίζεται συχνά και έμπρακτα. Την επόμενη φορά που θα σας δοθεί η ευκαιρία να επιλέξετε ανάμεσα σε κάτι, είτε αυτό σχετίζεται με το μεσημεριανό γεύμα είτε με την ώρα που θα βγάλετε το σκύλο βόλτα, ενθαρρύνετε το παιδί σας να συμμετάσχει στην διαδικασία, ζητώντας την δική του άποψη σχετικά με το τι είναι καλύτερο ή προτιμότερο.

Περιγράψτε στην συνέχεια τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε επιλογής ενώ μην αποκλείσετε από την κουβέντα σας καμία λεπτομέρεια, που ενδεχομένως θα το βοηθούσε να αποφασίσει.

*Ιεράρχηση των επιλογών

Τα παιδιά πολλές φορές είναι αναποφάσιστα γιατί πιστεύουν ότι κάθε απόφαση είναι σημαντική και ότι θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές. Εξηγώντας στο παιδί σας τα επίπεδα των επιλογών, βάσει της σοβαρότητας ή της μονιμότητάς των συνεπειών τους, μειώνετε την ανησυχία του και εξοικονομείτε πολύτιμο χρόνο.

Εξηγήστε του ότι οι μικρές αποφάσεις, όπως ποιο είδος χυμού θα επιλέξει, μπορούν να γίνουν γρήγορα, οι μεσαίες αποφάσεις, όπως το βιβλίο που θα δανειστεί από την βιβλιοθήκη, χρειάζονται λίγη περισσότερη σκέψη ενώ οι μεγάλες απαιτούν αρκετό χρόνο για στοχασμό, περισυλλογή ή και οργάνωση.

*Υπέρ και κατά

Δώστε στο παιδί σας μερικά σενάρια, όπου θα κάνει επιλογές και ενθαρρύνετέ το να συγκρίνει τα υπέρ και τα κατά σε καθεμία από αυτές όπως και να αναρωτηθεί τι θα γίνει αν τις πραγματοποιήσει.

Με αυτόν τον τρόπο σκέψης μαθαίνει έμπρακτα να επιβραδύνει και να οργανώνει την διαδικασία επιλογής σε μικρότερα βήματα.