Οι δεξιότητες του παιδιού δεν θα πρέπει να περιορίζονται και να αφορούν μόνο τους ακαδημαϊκούς στόχους ή τις γνώσεις που αποκτά από τα σχολικά μαθήματα. Αντ’αυτού η διαδικασία της μάθησης αποτελεί μια διαρκή διαδικασία, εντός αλλά και εκτός σχολικής αίθουσας. Μάλιστα, μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί να καλλιεργήσει ορισμένες δεξιότητες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που θα το βοηθήσουν μεγαλώνοντας να διαχειρίζεται καλύτερα την καθημερινότητά του ως ενήλικας, προετοιμάζοντάς το σωστά. Μερικές από αυτές τις δεξιότητες, περιλαμβάνουν:

Ξέρει τον αριθμό του τηλεφώνου σας;

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που θα πρέπει να θυμάται το παιδί είναι τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου. Συνήθως, τείνουμε να αμελούμε την αποστήθιση αριθμών τηλεφώνων ή και οδών, αφού όλα αποθηκεύονται σχεδόν άμεσα στις ψηφιακές εφαρμογές ή τα smartphone. Αυτό, ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν είναι σημαντικό το παιδί να γνωρίζει απέξω το τηλέφωνο του μπαμπά ή της μαμάς.

Πώς να διαχειριστεί μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Θα ήταν καλό να είστε σίγουροι ότι το παιδί ξέρει τι να κάνει σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως είναι η περίπτωση φωτιάς ή σεισμού. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο να υπενθυμίζετε στο παιδί όλα όσα θα πρέπει να κάνει αλλά και να κάνετε μαζί «πρόβες» ώστε να γνωρίζει ακριβώς όλα όσα θα πρέπει να κάνει αλλά και τον τρόπο για να τα πραγματοποιήσει. Έτσι διασφαλίζετε ότι θα γνωρίζει ορισμένα βήματα «ασφάλειας» ενώ ταυτόχρονα βοηθάτε και το ίδιο να νιώθει σιγουριά με τις πράξεις του.

Πώς θα βελτιώσει τη διάθεσή του;

Αυτή η ηλικία είναι κατάλληλη περίοδος για να μάθετε στο παιδί να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του, να τα εκφράζει αλλά και να βρίσκει τρόπους ώστε να τα διαχειρίζεται προς όφελός του. Σε αυτά φυσικά περιλαμβάνονται και στρατηγικές που μπορεί να ακολουθεί όταν νιώθε ανήσυχο ή όταν νιώθει λυπημένο, όπως η βαθιά εισπνοή και εκπνοή, το διάβασμα του αγαπημένου του βιβλίου ή ακόμα και η ζωγραφική.

Δημιουργήστε μαζί μια λέξη «ασφαλείας»

Δοκιμάστε να δημιουργήσετε μαζί μια λέξη «ασφαλείας» που μπορεί να την χρησιμοποιεί για να σας ενημερώνει είτε ότι θέλει μια έξτρα αγκαλιά είτε ότι θέλει να γυρίσει στο σπίτι μετά την επίσκεψη στο σπίτι του φίλου του. Λέγοντας αυτήν την λέξη θα μπορεί να σας ενημερώνει, δίχως να έρχεται σε δύσκολη θέση και χωρίς να ανησυχεί μήπως έχει ακούσει κάποιος, κάτι που δεν θέλει.

Γνωρίζει να φτιάχνει ένα γρήγορο γεύμα;

Μια ιδιαίτερη χρήσιμη δεξιότητα για αυτήν την ηλικία είναι να μπορεί να φτιάξει το δικό του μικρό γεύμα ή σνακ, όπως ένα άψητο τοστ ή λίγο γιαούρτι με λίγα φρούτα. Παράλληλα, θα ήταν καλό να τους δείξετε πως να τυλίγουν το τοστ ή το σάντουιτς που φτιάχνουν ώστε να μπορούν να το μεταφέρουν μαζί τους και να το φάνε αργότερα.