Αν και τα παιδιά δεν έχουν τις έγνοιες των μεγάλων, αντιμετωπίζουν και εκείνα ανησυχία ή και άγχος που μπορεί να πηγάζουν από τις απαιτήσεις των ανθρώπων γύρω τους ή και από την καθημερινότητά τους. Είναι φυσιολογικό για κάθε παιδί να ανησυχεί κατά καιρούς και λόγω των διαφορών προσωπικότητας και ιδιοσυγκρασίας, μερικά μπορεί να ανησυχούν περισσότερο από άλλα.

Τα καλά νέα είναι ότι οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν να διαχειρίζονται το άγχος και να αντιμετωπίζουν τα καθημερινά προβλήματα με ψυχραιμία και λογική. Τα παιδιά που μπορούν πράγματι να λειτουργήσουν κατά αυτόν τον τρόπο, αναπτύσσουν μια αίσθηση αισιοδοξίας που θα τα βοηθήσει να ξεπεράσουν τις προκλήσεις της ζωής, μεγάλες και μικρές.

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί να διαχειριστεί την ανησυχία

Για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να διαχειριστούν ό, τι τα ανησυχεί, μπορείτε να δοκιμάσετε τις ακόλουθες στρατηγικές:

Συζητήστε

Να είστε διαθέσιμοι και να ενδιαφέρεστε για το τι συμβαίνει στο σχολείο, στην ομάδα και με τους φίλους των παιδιών σας. Μην χάνετε μικρές καθημερινές ευκαιρίες να ρωτήσετε για την ημέρα του αλλά και για τα συναισθήματα ή τις σκέψεις του αναφορικά με ένα γεγονός που φαίνεται να το προβληματίζει. Καθώς ακούτε το παιδί να μιλά για τα γεγονότα της ημέρας, φροντίστε να ρωτήσετε για το τι σκέφτονται και αισθάνονται για όλα όσα έχουν συμβεί. Εάν το παιδί σας φαίνεται να ανησυχεί για κάτι, ρωτήστε το για αυτό. Ενθαρρύνετε το παιδί να περιγράψει με λέξεις όλα όσα αισθάνεται αλλά και τους λόγους. Ζητήστε βασικές λεπτομέρειες και ακούστε. Μερικές φορές, απλώς η συζήτηση μαζί σας μπορεί να ελαφρύνει το φορτίο τους.

Φροντίδα και κατανόηση

Όταν ρωτάτε για τις σκέψεις και τα συναισθήματα του παιδιού, του δείχνετε έμπρακτα ότι ενδιαφέρεστε για τις ανησυχίες του, γεγονός που ενισχύει το αίσθημα ασφάλειας ενώ και εκείνο νιώθει την στήριξή σας. Τα καθησυχαστικά σχόλια μπορούν να βοηθήσουν αλλά συνήθως μόνο αφού ακούσετε το παιδί σας και το αφήσετε να μοιραστεί μαζί σας όλα όσα θέλει. Μπορείτε, πριν ακόμα φτάσετε σε αυτό το στάδιο, να ξεκινήσετε επικυρώνοντας τα συναισθήματα ή τις ανησυχίες του.

Καθοδήγηση

Μπορείτε να μειώσετε την ανησυχία του παιδιού, βοηθώντας το να μάθει να αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις με ψυχραιμία. Αφού συζητήσετε με το παιδί για το πρόβλημά του, μπορείτε να το ενθαρρύνετε να βρει διάφορες λύσεις και έπειτα να αποφασίσετε από κοινού ποια είναι η καλύτερη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αντισταθείτε στην επιθυμία να επιδιορθώσετε ένα πρόβλημα για το παιδί σας, αντ ‘αυτού δώστε του λίγο χρόνο για να σκεφτεί από μόνο του πιθανές λύσεις. Αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο, τα παιδιά μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν μόνοι τους ένα πρόβλημα.