Ως γονείς θέλετε το καλύτερο για τα παιδιά σας. Θέλετε μεγαλώνοντας όχι απλώς να αναπτύσσονται αλλά να εξελίσσονται σε αυτόνομους, ανεξάρτητους και πραγματικά ολοκληρωμένους ενηλίκους, που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνα τους τη ζωή, όταν δεν θα είστε εκεί για να τα βοηθήσετε. Ορίστε λοιπόν όσα μπορείτε να δοκιμάσετε ώστε να ενισχύσετε την ανεξαρτησία του παιδιού σας.

Αφήστε τα να δοκιμάσουν

Αφήστε τα παιδιά να δοκιμάσουν να κάνουν οποιαδήποτε δραστηριότητα, όπως το να διπλώσουν μια μπλούζα, δίχως να τους κάνετε συνέχεια υποδείξεις. Δώστε τους λίγο χρόνο να επεξεργαστούν αυτό που έχουν μπροστά τους και να σκεφθούν εναλλακτικές λύσεις αν δεν τα καταφέρουν στην πρώτη τους προσπάθεια. Με αυτόν τον τρόπο θα μάθουν να είναι υπομονετικά και να προσπαθούν με διαφορετικούς τρόπους για την επίτευξη του σκοπού τους.

Μη στοχεύετε στην τελειότητα

Αφήστε την τάση για απόλυτο έλεγχο λίγο στην άκρη και επιτρέψτε στα παιδιά να αναλάβουν μερικά «πόστα» μέσα στο σπίτι. Οργανώστε ένα πλάνο και γράψτε ποιος θα κάνει τι μέσα στο σπίτι, ώστε να μάθουν να δρουν οργανωμένα και μεθοδικά. Μη στοχεύετε στην τελειότητα και, φυσικά, μην περιμένετε να τα κάνουν όλα τέλεια. Αφήστε μερικά περιθώρια λάθους, μια και έτσι μαθαίνουν πώς λειτουργούν όλα γύρω τους και εξελίσσονται. Για να κάνετε τις δουλειές στο σπίτι λίγο πιο διασκεδαστικές, επιλέξτε και ξεχωριστά παρατσούκλια ανάλογα με το πόστο. Οταν καταφέρουν να ολοκληρώσουν μόνα τους το πόστο τους, θα νιώσουν ένα αίσθημα ικανοποίησης και αυτοπεποίθησης, καθώς θα συνειδητοποιήσουν έμπρακτα ότι μπορούν να καταφέρουν τα πάντα αν λειτουργούν σωστά και είναι διατεθειμένα να δοκιμάσουν πολλούς δρόμους προς την επιτυχία.

Οι δουλειές τα βοηθούν περισσότερο από όσο νομίζετε

Οι δουλειές του σπιτιού θα τα βοηθήσουν πραγματικά περισσότερο από όσο νομίζετε. Μπορεί στην αρχή να γκρινιάζουν ή να προσπαθούν να τις αποφύγουν, ξεπερνώντας όμως αυτό το στάδιο θα γίνει, με την πάροδο του χρόνου, μια σχεδόν αυθόρμητη συνήθεια, που θα τη βρουν μπροστά τους. Παράλληλα μεγαλώνετε τα παιδιά σας με υπευθυνότητα και συνέπεια, καθώς μαθαίνουν πως τελειώνοντας από τις δραστηριότητές τους θα πρέπει να συγυρίζουν και να καθαρίσουν τον χώρο τους, ώστε να μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν την επόμενη φορά απρόσκοπτα.

Ζητήστε βοήθεια ακόμα και αν δεν τη χρειάζεστε

Ζητήστε τους να σας βοηθήσουν ακόμα και αν δεν το χρειάζεστε. Με αυτόν τον τρόπο θα τα βοηθήσετε να συνειδητοποιήσουν τι χρειάζεται για να γίνει ή να παραμείνει ένας χώρος καθαρός, ενώ όταν τακτοποιήσουν και τελειώσουν με τις δουλειές η επιβράβευσή τους είναι και οπτική, καθώς βλέπουν τι έχουν καταφέρει και λειτουργεί ενδυναμωτικά στην ψυχολογία τους. Μη βοηθάτε πάντα στο συμμάζεμα, μια και μπορεί να τελειώσετε νωρίτερα αλλά το παιδί δεν θα μάθει με αυτόν τον τρόπο να λειτουργεί πραγματικά ανεξάρτητα. Αφήστε το να οργανώσει τον χώρο του όπως θέλει εκείνο, ώστε να αντιληφθεί από νωρίς τις συνέπειες ενός ατακτοποίητου γραφείου.

Κάντε ένα βήμα πίσω

Κάντε ένα βήμα πίσω και αφήστε το παιδί να καταπιαστεί με κάτι εντελώς μόνο του. Μην παρεμβαίνετε στη δημιουργική του διαδικασία, όσο καλές προθέσεις και να έχετε. Είναι σημαντικό να το αφήσετε να κάνει λάθη και να μην τα επισημάνετε αμέσως. Αφήστε το παιδί να το περιεργαστεί και να αντιληφθεί μόνο του αν υπάρχει κάτι που δεν πάει καλά. Ετσι θα οξύνει την παρατηρητικότητά του και θα μάθει να επιλέγει αυτόνομα. Με αυτόν τον τρόπο, θα ξεκινήσει να ελέγχει κριτικά οτιδήποτε κάνει και να νιώθει μεγαλύτερη σιγουριά στις επιλογές του. Με αυτοπεποίθηση και ασφάλεια θα κάνει στέρεα βήματα, που θα το οδηγούν στις λύσεις των προβλημάτων του.

Ζητήστε τη γνώμη τους

Συζητήστε με τα παιδιά σας και ζητήστε την άποψή τους για θέματα που έχουν να κάνουν με την οικογένειά σας, καθώς θα νιώσουν ότι παρά το νεαρό της ηλικίας τους τα υπολογίζετε και ότι η γνώμη τους πραγματικά μετράει. Θα μάθουν με τον καλύτερο τρόπο πως έχουν φωνή αλλά και πως πρέπει να τη χρησιμοποιούν. Παράλληλα φτιάξτε μαζί ένα πλάνο για τα πράγματα που θέλετε να κάνουν. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζετε τη συμμετοχή τους στο παιχνίδι, ενώ ταυτόχρονα μαθαίνουν ότι μπορούν να κάνουν πολλές δραστηριότητες σε μία ημέρα, έχοντας πρόγραμμα. Το άγχος και η πίεση φεύγουν και εκείνα μαθαίνουν την αξία της ιεράρχησης.