Τα παιδιά, με αφετηρία την νηπιακή ηλικία έως και τα έξι τους περίπου χρόνια, μοιάζουν, ορισμένες φορές, να βγαίνουν εκτός ελέγχου, παρά τις προσπάθειές σας να τα συνετίσετε. Αυτή η δύσκολη αλλά παροδική συμπεριφορά, δεν θα πρέπει, ωστόσο, να αποτελέσει αφορμή ανησυχίας αφού αποτελεί μία φάση που περνούν σχεδόν όλα τα παιδιά. Μάλιστα, υπάρχουν ποικίλοι τρόποι για τη διαχειριστείτε κατάλληλα. Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε, σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν τα μικρά μας«εκτοξεύουν» ειρωνικά σχόλια, κάνουν γκριμάτσες ή και αντιμιλούν, είναι αφενός οι φωνές, καθώς χάνουμε την ψυχραιμία μας και αφετέρου το να αγνοούμε το ζήτημα, πιστεύοντας ότι θα λυθεί από μόνο του. Σίγουρα αποτελεί μία φάση, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η αγενής συμπεριφορά θα σταματήσει από μόνη της. «Σύμμαχο» στην προσπάθειά σας θα βρείτε τις ακόλουθες στρατηγικές.

Κατά τη νηπιακή ηλικία

Τα παιδάκια που έχουν κάνει τα πρώτα τους βήματα, έχουν την τάση πολλές φορές να γίνονται αυταρχικά ή και αγενή, δίχως σαφώς να το συνειδητοποιούν. Σε αυτήν την περίπτωση, προσπαθήστε να συγκρατηθείτε, δοκιμάστε να μετρήσετε μέχρι το 3, καθώς μία απότομη απάντηση, μπορεί ενδεχομένως να σας αποφορτίσει στιγμιαία, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει κανένα όφελος ούτε μαθαίνετε στο παιδί πώς θα πρέπει να συμπεριφέρεται. Η στιγμή που θα συμπεριφερθεί αυταρχικά ή και απότομα, μπορεί να λειτουργήσει ως διδακτική εμπειρία, εάν προτείνετε στο παιδάκι σας να ζητήσει κάτι με ευγενικό τρόπο, επαναλαμβάνοντας τα δικά σας λόγια.

Κατά την προσχολική ηλικία

Δεν είναι σπάνιο το παιδί να γυρίσει από το νηπιαγωγείο κουρασμένο και να μην έχει καθόλου καλή διάθεση. Ακόμη και η μικρότερη παρατήρηση μπορεί να πυροδοτήσει την άσχημή του συμπεριφορά και αυτό δεν έχει να κάνει τόσο με τον χαρακτήρα του ή τους τρόπους του αλλά πολύ περισσότερο με το γεγονός ότι ίσως αισθάνεται πιεσμένο. Αν λοιπόν σας αντιμιλήσει ή σας μιλήσει άσχημα, διατηρήστε την ψυχραιμία σας, με ήπιο και σταθερό τόνο υπενθυμίστε του ότι τα άσχημα λόγια πληγώνουν και ότι μπορεί να βρει άλλες λέξεις για να εκφράσει ακριβώς όλα όσα νιώθει εκείνη την στιγμή.

Μετά τα 5

Συχνά τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία μπορεί να θυμώσουν έντονα αν τους απαγορεύσετε κάτι ή το αρνηθείτε. Ο θυμός είναι μία φυσική αντίδραση στην απαγόρευση ή την ματαίωση της επιθυμίας και ένα συναίσθημα που δεν θα πρέπει να μην εκφράζει αλλά είναι καλό να θέσετε αυστηρά όρια που δεν επιτρέπεται να παραβεί, όπως το πέταγμα αντικειμένων. Στην ηλικία αυτή ενδέχεται να βιώνουν έντονα αισθήματα θυμού, όμως αντιλαμβάνονται και την έννοια των συνεπειών, όποτε είναι πιο εύκολο για εσάς να βάλετε κανόνες. Στην περίπτωση, λοιπόν που προχωρήσει σε μια έκρηξη θυμού εξηγήστε του πώς μπορεί να εκφράσει όλα όσα νιώθει λεκτικά. Αν παραβεί κάποιο κανόνα που έχετε θέσει, παραμένοντας ήρεμοι, αφαιρέστε του ένα προνόμιο και εξηγήστε του γιατί το κάνετε. Παραμείνετε συνεπείς και ακολουθήστε τους κανόνες που έχετε θέσει μαζί, γιατί τα διαφορετικά «μηνύματα» μπορεί να το μπερδέψουν εντείνοντας την άσχημη συμπεριφορά.