Η ευεξία συνδέεται άρρηκτα με την ισορροπία, την κατανόηση, την αποδοχή και τη συνεχή βελτίωση. Ετσι συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε μερικές πολύτιμες συμβουλές καθώς και πρακτικά tips που μπορούν να σας οδηγήσουν σε προσωπική πρόοδο και να βελτιώσουν τη ζωή σας.

Μικρές καθημερινές πράξεις που μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή σας

Δοκιμάστε τον διαλογισμό

Όταν τον δοκιμάσετε, αν δεν το έχετε ήδη, θα διαπιστώσετε ότι είναι πράγματι ανακουφιστικός. Καναδοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η μέθοδος μειώνει σημαντικά το χρόνιο στρες και διώχνει τις ανησυχίες και τις αρνητικές σκέψεις από το μυαλό. Αρχικά δεν χρειάζεται να βάλετε μεγαλεπήβολους στόχους. Αρκούν μόλις λίγα λεπτά κάθε μέρα για να κάτσετε, να χαλαρώσετε και να αναπνεύσετε. Μάλιστα, μια καλή ιδέα είναι να δοκιμάσετε τον διαλογισμό με μουσική.

Τολμήστε

Το να ακολουθείτε ένα καθημερινό πρόγραμμα είναι σημαντικό για να μη «βουλιάζετε» στην απραξία ή για να βάζετε σε τάξη τις υποχρεώσεις σας. Από την άλλη όμως, μπορεί να σας παρασύρει σε μια ψυχοφθόρα ρουτίνα, η οποία δυσχεραίνει την προσωπική σας εξέλιξη. Αντιθέτως, το να παίρνετε κάποια μικρά ρίσκα αποδεικνύεται υγιές και εποικοδομητικό.

Για παράδειγμα, κάντε ένα ταξίδι μόνοι σας, ξεκινήστε ένα νέο χόμπι, όπως μαθήματα χορού, ή βάλτε έναν δύσκολο στόχο προπόνησης. Οτιδήποτε δηλαδή μπορεί να σας βγάλει από την πεπατημένη σας.

Αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας

Αντί να αφιερώνετε ενέργεια καταπιέζοντας όσα νιώθετε, δώστε στον εαυτό σας την άδεια να αισθάνεστε.

Ο μόνος τρόπος για να καταλάβετε τι σας πονάει και πώς να το αντιμετωπίσετε είναι να ρίξετε τις άμυνές σας και να αποδεχτείτε πλήρως τα συναισθήματά σας ώστε να εμβαθύνετε στο πρόβλημα και να το αντιμετωπίσετε με δημιουργικό και αποτελεσματικό τρόπο. Επίσης προσπαθήστε να δίνετε στα πράγματα τις σωστές τους διαστάσεις. Ορισμένες φορές μπορεί να χάνετε την ψυχραιμία σας και να μεγαλοποιείτε ζητήματα, γεγονός που δεν βοηθά. Μία πρακτική μέθοδος είναι να καταγράφετε σε ένα ημερολόγιο τα αρνητικά σας συναισθήματα.

Προσπαθήστε να αλλάξετε τον τρόπο σκέψης σας

Σύμφωνα με τη γνωσιακή συμπεριφοριστική θεωρία, η λογική και το συναίσθημα δεν είναι διαχωρισμένα αλλά λειτουργούν αλληλοσυμπληρωματικά. Αρα αξιολογώντας τις σκέψεις σας αλλάζετε και το συναίσθημα που απορρέει από αυτές. Προσπαθήστε λοιπόν να απαλλαγείτε από εκείνες που είναι δυσλειτουργικές και να τις αντικαταστήσετε με άλλες πιο ευχάριστες.

Εξασκήστε την ευγνωμοσύνη σας

Η ευγνωμοσύνη είναι ένα συναίσθημα που αποτελεί επιλογή και στάση ζωής, και έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία και στην ψυχολογία σας. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, οι ασθενείς που διατηρούσαν ημερολόγια ευγνωμοσύνης στη διάρκεια οκτώ εβδομάδων έδειξαν μείωση στα επίπεδα πολλών δεικτών φλεγμονής και είχαν καλύτερη διάθεση, καλύτερο ύπνο, λιγότερη κούραση και πιο υγιή καρδιά.

Κάθε πρωί σημειώστε σε ένα ημερολόγιο τα 3 πράγματα για τα οποία νιώσατε ευγνώμονες τις τελευταίες 24 ώρες. Όταν ξεκινάτε την ημέρα σας με την πρόθεση να επικεντρωθείτε στα θετικά, θετικά πράγματα τείνουν να συμβαίνουν.