Έχετε πει επανειλημμένα στο παιδί σας να μαζέψει τα παιχνίδια του, αλλά δεν πήρατε την παραμικρή απάντηση. Του ζητήσατε να σηκωθεί από τον καναπέ και να πάει για ύπνο, αλλά εκείνο φαίνεται να έχει απορροφηθεί από την τηλεόραση.

Μερικές φορές αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή το παιδί πράγματι δεν σας ακούει, ενώ άλλες επειδή επιλέγει να σας αγνοήσει. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί να είναι πολύ εκνευριστικό και απογοητευτικό το γεγονός ότι το παιδί σας δεν σας δίνει σημασία ενώ του μιλάτε.

Από τι εξαρτάται η πειθαρχία του παιδιού

Τα χαρακτηριστικά του παιδιού σας επηρεάζουν το πώς θα ανταποκριθεί σε διάφορες στρατηγικές πειθαρχίας. Τα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν την προσωπικότητα, την ιδιοσυγκρασία, τα ταλέντα, τις δεξιότητες, τις δυνατότητες και τις αδυναμίες.

Για παράδειγμα, η ανατροφή ενός παιδιού που αναστατώνεται εύκολα απαιτεί διαφορετικές στρατηγικές πειθαρχίας σε σύγκριση με ένα ήρεμο παιδί που είναι πρόθυμο να συμβιβαστεί. Σκεφτείτε τι είδους κανόνες, όρια και συνέπειες ταιριάζουν καλύτερα στα μοναδικά χαρακτηριστικά του δικού σας παιδιού.

Εξετάστε τα δικά σας χαρακτηριστικά σε σύγκριση με τα χαρακτηριστικά του παιδιού σας. Σημειώστε τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ των προσωπικοτήτων σας, της ιδιοσυγκρασίας και των προτιμήσεών σας.

Αυτό μπορεί να αναδείξει σημεία όπου μπορεί να έχετε λιγότερη ανοχή. Για παράδειγμα, εάν είστε ένα χαμηλών τόνων άτομο που προτιμά την ηρεμία, μπορεί να δυσκολευτείτε να έχετε υπομονή με ένα φασαριόζικο, υπερκινητικό παιδί.

Πώς θα σας ακούσει το παιδί

*Μιλήστε του μόνο όταν σας προσέχει

Εάν του δώσετε οδηγίες ενώ ασχολείται με κάτι άλλο, πιθανότατα δεν θα επεξεργαστεί αυτά που του λέτε. Φωνάξτε το με το όνομά του, βεβαιωθείτε ότι η προσοχή του είναι σε εσάς, κάντε οπτική επαφή και δώστε του οδηγίες μιλώντας αργά και καθαρά.

Αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να σας ακούσει το παιδί σας. Μάλιστα, καθώς σκύβετε στο ύψος του για να του μιλήσετε, αισθάνεται πιο συνδεδεμένο μαζί σας και είναι πιο πιθανό να σας ακούσει προσεκτικά.

*Περιορίστε τις οδηγίες

Οι περισσότεροι γονείς δίνουν στα παιδιά τους μια σειρά οδηγιών. Για τα παιδιά όμως μπορεί να είναι ενοχλητικό να αφήνουν συνεχώς ό,τι κάνουν και να ακολουθούν τις οδηγίες σας. Κατά συνέπεια, ενδέχεται να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν τις οδηγίες σας ως θόρυβο στο παρασκήνιο και να τις αγνοήσουν.

Εάν τους ζητάτε συνεχώς να κάνουν κάτι, προσπαθείτε να περιορίσετε τις οδηγίες έτσι ώστε τα παιδιά σας να μάθουν να εκτιμούν αυτά που τους λέτε. Για παράδειγμα, αντί να αφιερώσετε χρόνο και ενέργεια στο να πείσετε το παιδί να στρώσει το κρεβάτι του, προτιμήστε να αφήσετε τις οδηγίες για κάτι πιο σημαντικό, π.χ. για το να πλύνει τα δόντια του.