Πλέον η yoga έχει πάψει προ πολλού να φαντάζει «εξωτική»: Όλοι έχουμε έναν φίλο ή μια φίλη που κάνει εδώ και χρόνια και ορκίζεται ότι είναι το καλύτερο δώρο που έχει κάνει στον εαυτό του και σε όλους μας την έχουν προτείνει κάποια στιγμή ως μέσο χαλάρωσης. Μπορούμε, όμως, να χάσουμε και βάρος μέσα από τα sessions της;

Αν και οι περισσότεροι πιστεύουμε πως είναι μόνο ανάσες, διαλογισμός και stretching, η γιόγκα έχει πολλά πρόσωπα – και κάποια από αυτά μπορούν πράγματι να μας βοηθήσουν να χάσουμε βάρος.

Το σημαντικό είναι να επιλέξουμε το κατάλληλο είδος, που θα πρέπει να είναι δυναμικό – δηλαδή, να περιλαμβάνει αρκετή κίνηση. Τέτοια είναι η Vinyasa, η Ashtanga και η Power Yoga.

Όλα τους έχουν και διαφορετικά επίπεδα εκγύμνασης (συγκεκριμένα, από τρία) με τον αντίστοιχο βαθμό δυσκολίας.

Ακόμη, όμως, και η Hatha Yoga, ανάλογα με το επίπεδο στο οποίο εξασκούμαστε μπορεί να μας βοηθήσει να κάψουμε πολλές θερμίδες.

Το σημαντικό είναι να επιλέξουμε ένα πρόγραμμα που μας αναγκάζει να αλλάζουμε θέσεις συχνά και με συγκεκριμένη ροή. Οι στηρίξεις θα γυμνάσουν τα χέρια και τον κορμό μας – και δεν αποκλείεται να διαπιστώσουμε σχετικά γρήγορα ότι αποκτούμε και γράμμωση και ότι γινόμαστε πιο δυνατοί.

Θα πρέπει, πάντως, να είμαστε αφοσιωμένοι στις προπονήσεις μας. Και τα υπόλοιπα θα έρθουν.

Άλλωστε, συνήθως, όταν βάζουμε στη ζωή μας μια καλή συνήθεια, σύντομα την ακολουθούν κι άλλες!

Άλλα οφέλη της

Μερικά ακόμα οφέλη που σας χαρίζει

Επανακτήστε την χαμένη σας ενέργεια

Όταν το σώμα βρίσκεται σε κίνηση (π.χ. όταν περπατάμε), αυτομάτως «φορτίζεται». Η γιόγκα, όμως, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα, αφού δεν μένει στην εξωτερική όψη του σώματος (π.χ. ενδυνάμωση των μυών), αλλά δουλεύει και στα εσωτερικά όργανα.

Ουσιαστικά, εξισορροπεί την ενέργεια σε ολόκληρο τον οργανισμό, ανακατανέμοντας την ενέργεια μέσω του συνδυασμού συγκεκριμένων ασκήσεων και σωστής αναπνοής (παίρνει ενέργεια από σημεία που είναι συσσωρευμένη και τη διοχετεύει σε μέρη που υπάρχει έλλειψη).

Η κατεξοχήν στάση της γιόγκα που συνδέεται με τη διοχέτευση ενέργειας είναι ο «Χαιρετισμός στον ήλιο».

Δυναμικό ξεκίνημα

Ξεκινήστε τη μέρα σας με ενέργεια. Όπως είστε ξαπλωμένοι, πάρτε 10 ισόχρονες αναπνοές (ο χρόνος της εισπνοής να είναι ίδιος με τον χρόνο της εκπνοής). Τεντωθείτε και σηκωθείτε όρθιοι. Σηκώστε τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι όσο πιο ψηλά μπορείτε και πλέξτε τα δάχτυλα μεταξύ τους.

Τεντωθείτε για λίγα δευτερόλεπτα σε αυτήν τη θέση και στη συνέχεια κάντε λίγες κάμψεις με τα χέρια συνεχώς πλεγμένα, μια προς τα δεξιά και μια προς τα αριστερά. Με αυτές τις κινήσεις θα ξυπνήσετε τα εσωτερικά σας όργανα και θα ενεργοποιήσετε το έντερό σας.