Η ψυχική υγεία ενός παιδιού είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική του υγεία, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την αντιμετώπιση του άγχους, την υιοθέτηση μιας καλής και ευγενικής συμπεριφοράς ή και τους ακαδημαϊκούς στόχους.

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε στο παιδί να φροντίζει και να μεριμνά για την ψυχική του όπως και την συναισθηματική του υγεία είναι μέσα από το δικό σας καλό παράδειγμα.

Φροντίζοντας την δική σας ψυχική υγεία όχι μόνο του δείχνετε τρόπους που μπορεί να φροντίσει και εκείνο την δική του αλλά δημιουργείτε ταυτόχρονα ένα ιδιαίτερα ασφαλές περιβάλλον για το παιδί.

Παραμείνετε συνεπείς

Τα παιδιά λειτουργούν καλύτερα με γνώμονα την προβλεψιμότητα και τη δομή, οπότε το να παραμείνετε συνεπείς κρίνεται κομβικής σημασίας.

Θέλουν να μάθουν ποια δραστηριότητα πρόκειται να κάνουν στη συνέχεια, ποιες συνέπειες θα βιώσουν εάν παραβιάσουν τους κανόνες και τι προνόμια θα λάβουν για την καλή τους συμπεριφορά. Διατηρώντας συνεπή πειθαρχία και διασφαλίζοντας ότι τα παιδιά σας γνωρίζουν τι να περιμένουν καθημερινά θα τους βοηθήσει να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους.

Προωθήστε τις υγιείς σχέσεις

Η σχέση που έχουν τα παιδιά με τους γονείς τους είναι ζωτικής σημασίας, αλλά δεν είναι η μόνη σχέση που έχει σημασία.

Ένα ψυχικά υγιές παιδί θα έχει πολλές σχέσεις με άλλα μέλη της οικογένειας, όπως οι παππούδες και γιαγιάδες, καθώς και οι φίλοι ή ακόμα και οι γείτονες.

Ακόμα κι αν απολαμβάνετε να περνάτε χρόνο μαζί με το παιδί, δώστε του την ευκαιρία να συνδεθεί και να επικοινωνήσει και με άλλους ανθρώπους, ειδικά τους καλύτερους του φίλους.

Η διατήρηση αυτών των σχέσεων μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στην ψυχική υγεία του παιδιού.

Οικοδομήστε μια σχέση εμπιστοσύνης

Η σχέση σας με το παιδί διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχική τους υγεία και μια σταθερή σχέση ξεκινά με την οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

Ένας τρόπος για να δημιουργήσετε εμπιστοσύνη είναι να δημιουργήσετε μια αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς.

Αυτό σημαίνει την κάλυψη των σωματικών και συναισθηματικών αναγκών του παιδιού σας, φροντίζοντάς το όταν νιώθει ότι πεινάει ή διψάει αλλά και όταν αισθάνεται λυπημένο ή ανήσυχο.

Βρείτε τρόπους που να είναι «συμβατοί» με το παιδί για να του δείξετε έμπρακτα ότι το αγαπάτε και ότι μπορεί να σας εμπιστευθεί με οποιοδήποτε πρόβλημά του.