Με τα lockdown να προτάσσουν τον εγκλεισμό στους τέσσερις τοίχους των σπιτιών μας ως την καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι περισσότεροι καταλήξαμε να θεωρούμε πως κινδυνεύουμε να κολλήσουμε τον ιό κυρίως από αγνώστους. Όμως μια νέα μελέτη που εξέτασε τις επιπτώσεις των… γενεθλίων στην εξάπλωση του ιού δείχνει πως οι άνθρωποι που εμπιστευόμαστε μπορούν επίσης να μετατραπούν σε πολύ βολικό «όχημα» για την Covid-19.
Οι ιδιωτικές συναθροίσεις δεν είναι εξίσου εύκολο να διερευνηθούν όσο οι δημόσιες εκδηλώσεις, ενώ επί σειρά μηνών οι επιδημιολόγοι διαφωνούσαν για τη σημασία τους στην μετάδοση του ιού.
Όμως ερευνητές του Harvard, του RAND Corporation και του Castlight Health αξιοποίησαν μια δημιουργική μέθοδο για να τα καταφέρουν: Χρησιμοποίησαν δεδομένα από τις ασφαλιστικές εταιρείες, για να εξετάσουν τα κρούσματα κοροναϊού σε οικογένειες στις δύο εβδομάδες μετά τα γενέθλια ενός από τα μέλη τους. Συνολικά, η μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο Jama Internal Medicine διαπίστωσε ότι τα γενέθλια αύξαναν τον κίνδυνο κοροναϊού σχεδόν κατά ένα τρίτο στις κομητείες των ΗΠΑ με μεγάλη εξάπλωση του ιού.
Η θεωρία τους ήταν πως ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί κατά πάσα πιθανότητα να εξηγηθεί βάσει των πάρτι γενεθλίων. Και αυτό γιατί μπορεί τα στοιχεία των ασφαλιστικών να μην αποκάλυψαν κατά πόσον υπήρξε στ’ αλήθεια πάρτι, όμως έδωσαν αρκετές ενδείξεις που παραπέμπουν σε μια τέτοια σύνδεση.
Πρώτα από όλα, όταν οι επιστήμονες εξέτασαν άλλα διαστήματα, ορίζοντας τυχαίες ημερομηνίες «γενεθλίων» για να συγκρίνουν τα αποτελέσματά τους με εκείνα που προέκυπταν από τα πραγματικά γενέθλια, αλλά και όταν εξέταζαν το διάστημα που προηγούνταν των γενεθλίων, δεν εντόπισαν κανένα τέτοιο μοτίβο.
Ίσως σημαντικότερο, όμως, είναι το γεγονός ότι διαπίστωσαν πως ο κίνδυνος λοίμωξης ήταν μεγαλύτερος από ποτέ στις εβδομάδες που ακολουθούσαν τα γενέθλια παιδιών.
«Η σύζυγός μου κι εγώ δεν χρειαζόμασταν συγκεντρώσεις σε εσωτερικό χώρο για τα γενέθλιά μας», εξήγησε στους Times της Νέας Υόρκης ο Ανουπάμ Τζένα, καθηγητής πολιτικών υγείας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, που όπως λέει εμπνεύστηκε το θέμα της έρευνά τους από τα γενέθλια της κόρης του. «Τα παιδιά μας ενδέχεται να απογοητεύτηκαν περισσότερο».
Τα γενέθλια, φυσικά, συχνά γιορτάζονται με τη συγκέντρωση ομάδων σε περιορισμένους χώρους.
Η μελέτη εξέτασε δεδομένα που είχαν συλλεχθεί στη διάρκεια της περσινής χρονιάς, όταν ο κοροναϊός ήταν πολύ πιο διαδεδομένος και πολύ λιγότεροι Αμερικανοί είχαν εμβολιαστεί. Τα συμπεράσματά της, όμως, παραμένουν σημαντικά για τους ανεμβολίαστους του σήμερα – που περιλαμβάνουν, εξάλλου, όλα τα παιδιά κάτω των 12 ετών, ακόμη και στις ΗΠΑ που διαθέτουν ένα σημαντικό ποσοστό εμβολιασμένων.
Και ενδέχεται να αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία εξαιτίας της παραλλαγής Δέλτα που πλέον κυκλοφορεί σε δεκάδες χώρες του κόσμου.
Πολλές πολιτικές διαφωνίες για τη διαχείριση της πανδημίας εστιάστηκαν στον έλεγχο των δημόσιων χώρων – για παράδειγμα στο κατά πόσον η εστίαση θα έπρεπε να λειτουργεί ή κατά πόσον θα έπρεπε να καταστεί υποχρεωτική η χρήση μάσκας. Όμως ο έλεγχος της συμπεριφοράς των πολιτών σε ιδιωτικούς χώρους είναι πιο δύσκολη υπόθεση – το ίδιο και η μέτρηση των επιπτώσεών της.
Η έκθεση στον ιό σε δημόσιους χώρους, όπως για παράδειγμα σε έναν γάμο ή ένα εργοστάσιο, είναι ευκολότερο να ιχνηλατηθεί. Όμως τα άτομα συχνά δεν μοιράζονταν με τις αρχές τις συναντήσεις τους με έναν φίλο, είτε επειδή ντρέπονταν για αυτό, είτε επειδή το ξεχνούσαν. Και όταν το έκαναν, συχνά απέφευγαν τα συγκεκριμένα ονόματα
Και παρά το γεγονός ότι οι πολιτικές πεποιθήσεις φαίνονται να επηρεάζουν τη συμπεριφορά των πολιτών σχεδόν σε κάθε επίπεδο, από τη χρήση μάσκας μέχρι τον εμβολιασμό, φαίνεται πως τα γενέθλια είναι… πανανθρώπινα, αφού οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως αύξαναν τα κρούσματα στον ίδιο βαθμό στις περιοχές που ψήφιζαν κατά πλειοψηφία του Δημοκρατικούς, όσο και σε εκείνες που προτιμούσαν τους Ρεπουμπλικάνους.
«Σίγουρα έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε το σπίτι μας ως ασφαλή χώρο και επομένως όταν καλούμε φίλους ή συγγενείς στο σπίτι δεν αισθανόμαστε ότι κινδυνεύουμε», σημείωσε ο Δρ. Ασίς Τζα, πρύτανης του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Μπράουν, που περιέγραψε την έρευνα ως «δημιουργική», καθώς κατάφερε να βρει έναν ασυνήθιστο τρόπο να αποτυπώσει τη μετάδοση της ασθένειας σε συνθήκες που συνήθως δεν το επιτρέπουν.
Για πολλούς Αμερικανούς, πάντως, τα γενέθλια έγιναν πιο ασφαλής υπόθεση στη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών (CDC) έχουν ανακοινώσει πως είναι ασφαλές οι πλήρως εμβολιασμένοι να συγκεντρώνονται σε εσωτερικούς χώρους χωρίς να φορούν μάσκα.
Όμως για τους ανεμβολίαστους, η μελέτη θα πρέπει να λειτουργήσει ως υπενθύμιση πως ακόμη και οι δραστηριότητες που μοιάζουν ασφαλείς, μπορούν να γίνουν ο Δούρειος Ίππος που θα βάλει τον ιό στη ζωή τους.
Με πληροφορίες από τους Times της Νέας Υόρκης