Το στρες αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, καθώς όλοι αντιμετωπίζουμε περιστασιακές περιόδους άγχους. Αν και τα απρόοπτα συμβαίνουν ιδιαίτερα συχνά, είναι σημαντικό να μπορούμε να επαναφέρουμε γρήγορα την ψυχραιμία μας, μειώνοντας τα επίπεδα άγχους.

Σύντομος οδηγός… ψυχραιμίας

Οι ειδικοί προτείνουν τα ακόλουθα πέντε βήματα που θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε τόσο σωματικά όσο και ψυχικά για να καταφέρετε να ανακτήσετε τον έλεγχο των σκέψεών σας, ώστε να αισθανθείτε καλύτερα άμεσα.

#5 Αναγνωρίστε ότι αισθάνεστε άγχος

Η αναγνώριση του άγχους σας επιτρέπει να λάβετε μέτρα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του. Το πρώτο βήμα είναι να αποδεχτείτε ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τα πάντα. Όταν αντιμετωπίζετε μια τρομακτική ή ανησυχητική σκέψη που επιμένει, είναι σημαντικό να αναρωτηθείτε τα ακόλουθα:

 • Είναι πράγματι τόσο κακό όσο φαίνεται;
 • Είναι ρεαλιστική η σκέψη;
 • Μπορώ να επαναπροσδιορίσω την σκέψη πιο ρεαλιστικά ή πιο αισιόδοξα;
 • Τι μπορώ να κάνω για να το διαχειριστώ;

#4 «Διακόψτε» τις σκέψεις σας

Όταν οι αρνητικές σκέψεις ή οι υπερβολικές ανησυχίες σας ταλαιπωρούν, μπορεί να αισθανθείτε ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν. Μια στρατηγική που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι να διακόψετε τις ανήσυχες σκέψεις σας κάνοντας κάτι άλλο. Μερικές τεχνικές που μπορείτε να δοκιμάσετε, περιλαμβάνουν:

 • Βαθιές αναπνοές.
 • Μετακινηθείτε.
 • Ασχοληθείτε με κάτι που σας γεμίζει χαρά ή σας ηρεμεί.
 • Κρατήστε τα χέρια σας απασχολημένα, σχεδιάζοντας ή ακόμα και μαγειρεύοντας.

#3 Δοκιμάστε την διαφραγματική αναπνοή

Η αναπνοή από το διάφραγμα, τον μυ που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τους πνεύμονες, μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την εργασία που πρέπει να κάνει το σώμα για να αναπνεύσει. Για να καταφέρετε να αναπνεύσετε από το διάφραγμα, μπορείτε να δοκιμάσετε να:

 • Για άνεση, ξαπλώστε στο πάτωμα ή στο κρεβάτι με μαξιλάρια κάτω από το κεφάλι και τα γόνατά σας. Ή καθίστε σε μια άνετη καρέκλα με το κεφάλι, το λαιμό και τους ώμους σας χαλαρούς, και τα γόνατά σας λυγισμένα.
 • Στη συνέχεια, βάλτε το ένα χέρι κάτω από τα πλευρά σας και το άλλο στο μέρος της καρδιάς. Εισπνεύστε και εκπνεύστε από τη μύτη σας, παρατηρώντας πώς ή εάν το στομάχι και το στήθος σας κινούνται καθώς αναπνέετε.
 • Προσπαθήστε καθώς αναπνέετε να κουνιέται το στομάχι σας και όχι το στήθος.

#2 Ενσωματώστε την χαρά στο πρόγραμμα

Οι υποχρεώσεις είναι πραγματικά πολλές, ωστόσο είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε να αφιερώνετε χρόνο και στα πράγματα που σας γεμίζουν χαρά.

Ειδικά σε περιόδους που τα επίπεδα στρες φτάνουν σε.. νέα ύψη, είναι σημαντικό να κάνετε καθημερινά μία δραστηριότητα που θα σας βοηθά να ηρεμήσετε και να δείτε τα πράγματα πιο αισιόδοξα.

Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή την ανακούφιση του άγχους, καθώς και οι τεχνικές εκμάθησης όπως ο διαλογισμός, οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής ή η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας.

#1 «Ακούστε» το άγχος σας

Το άγχος μπορεί να σας βοηθήσει. Στην πραγματικότητα, οι ανήσυχες σκέψεις θα μπορούσαν να είναι ο τρόπος του σώματός σας να σας δώσει πολύτιμες πληροφορίες.

Την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε ανησυχία, φόβο ή άγχος σταματήστε και πάρτε μια βαθιά ανάσα. Αντί να προσπαθήσετε να το αποφύγετε, αναδιαμορφώστε τον τρόπο που βλέπετε την κατάσταση και αναρωτηθείτε εάν το σώμα σας προσπαθεί να σας πει κάτι.

Μήπως ήρθε η στιγμή να επιβραδύνετε; Ίσως αρρωσταίνετε και το σώμα σας αποκρίνεται με άγχος. Ή ίσως, υπάρχει κάτι που πράγματι σας προβληματίζει και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αναλάβετε δράση.