Η ανατροφή ενός μικρού παιδιού δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Όταν λοιπόν τα παιδιά είναι πολύ μικρά και μαθαίνουν ότι έχουν φωνή, θέλουν να τη χρησιμοποιήσουν. Έτσι δοκιμάζουν τα όριά τους και δεν είναι πάντα οι καλύτεροι ακροατές. Στα παιδιά νηπιακής ηλικίας αρέσει η εξερεύνηση και η περιπέτεια. Και παρόλο που όλα αυτά λειτουργούν ευεργετικά για αυτά, καθώς μαθαίνουν, ανακαλύπτουν και παίζουν, μπορεί να μπουν σε καταστάσεις που δεν είναι πάντα ασφαλείς. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να μάθουν να ακούνε τους γονείς και να καταλαβαίνουν ότι όταν λένε «όχι» ή «σταμάτα» το εννοούν.

Η λέξη «σταμάτα» βεβαίως δεν αφορά μόνο το φαγητό αλλά και διάφορες άλλες καταστάσεις. Εάν ένα μικρό παιδί τρέχει έξω και πηγαίνει προς το δρόμο, η μαμά χρειάζεται να ξέρει να το σταματήσει για να το προστατεύσει. Ωστόσο, αυτό ίσως να μην ενδιαφερθεί να ακούσει και να συνεχίσει να κάνει αυτό που θέλει. Τότε λοιπόν τι κάνουμε;

Γιατί άραγε συμβαίνει αυτό;

Πρώτα από όλα είναι σημαντικό νμα κατανοήσουμε γιατί γίνεται αυτό.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα παιδί δεν παίρνει στα σοβαρά την μαμά και τον μπαμπά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο πιο προφανής λόγος είναι επειδή αισθάνεται ότι «έχει καλύτερα πράγματα να κάνει». Ένα παιδί είναι αθώο και αφελές και τείνει να μην ακούει επειδή εμπλέκεται σε άλλες δραστηριότητες που θεωρεί πιο σημαντικές. Επίσης, μπορεί να δοκιμάζει τα όρια και να θέλει να δει πότε νευριάζουν οι γονείς του.

Η συνέπεια είναι το «κλειδί»:

Όπως και οτιδήποτε σχετίζεται με τα παιδιά, η συνέπεια είναι το μυστικό. Οι γονείς είναι σημαντικό να θέσουν όρια στο παιδί τους όσο αυτό είναι ακόμα μικρό και εάν θέλουν να γνωρίζει τη λέξη «σταμάτα» πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική χρήση της. Μάλιστα, καλό είναι να τη χρησιμοποιούν όταν όντως τίθεται κάποιο ζήτημα ασφαλείας. Επίσης, είναι φρόνιμο να εξηγούν στον μικρό ή στην μικρή τον λόγο που τους λένε να μην κάνουν κάτι. Να τα κάνουν να κατανοήσουν γιατί τους βάζουν φρένο.

Το παιχνίδι σύμμαχος

Ένα παιδί θέλει να παίξει και να διασκεδάσει. Οπότε τι καλύτερο από το να μάθει να κάνει πράξη το «σταμάτα» μέσα από το παιχνίδι; Ένα χαρτόνι και μερικοί μαρκαδόροι όπου θα ζωγραφήσει τη λέξη και θα δοθεί η σημασία της είναι μια καλή αρχή προκειμένου να μπει στο κλίμα και να αρχίσει να δίνει μεγαλύτερη σημασία σε όσα του λένε οι γονείς του.