Καθυστερήσεις στις θεραπείες του καρκίνου του μαστού προκάλεσε η πίεση στο αμερικάνικο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με νέα μελέτη στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν διαπίστωσαν ότι το Μάρτιο του 2020, ο αριθμός των μαστογραφιών στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 80%, ενώ οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού παρουσίασαν καθυστερήσεις στη θεραπεία τους  με αποτέλεσμα να μειωθούν και οι θεραπείες χημειοθεραπείας.

Η μεγαλύτερη μείωση στα ραντεβού παρατηρήθηκε κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας, καθώς προτεραιότητα σε όλα τα συστήματα υγείας δόθηκε στους ασθενείς με Covid.

Στις ΗΠΑ ορισμένα νοσοκομεία απαγόρευσαν τις εκλεκτικές χειρουργικές επεμβάσεις κατά τη διάρκεια της επέλασης του κοροναϊού.

 

 

 

Οι ερευνητές υπολόγισαν 2.500 υπερβολικούς θανάτους από καρκίνο του μαστού πριν από το 2030, εξαιτίας χαμένων ελέγχων και καθυστερήσεων στις διαγνώσεις κατά την επέλαση του κοροναϊού.

Η χημειοθεραπεία και άλλες θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού καθυστέρησαν επίσης για ορισμένους ασθενείς.

Πολλές γυναίκες ήθελαν επίσης να αποφύγουν όσα ραντεβού δεν είναι απολύτως αναγκαία προκειμένου να μειώσουν όσο το δυνατόν την  έκθεσή τους στον κοροναϊό, αποφεύγοντας έτσι τα νοσοκομεία.

Ως αποτέλεσμα, ο έλεγχος του καρκίνου του μαστού μειώθηκε κατά περισσότερο από 80% την άνοιξη του 2020 σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Προβλέψεις-σοκ για τους θανάτους από καρκίνου του μαστού έως το 2030

Η ομάδα προβλέπει ότι αυτές οι καθυστερήσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε 2.500 περίπου θανάτους από καρκίνο του μαστού έως το 2030 – δείχνοντας αύξηση 0,52% τα επόμενα 10 χρόνια.

Ωστόσο, ο αντίκτυπος θα μπορούσε να ήταν ακόμη χειρότερος.

Εάν οι έλεγχοι και οι θεραπείες καθυστερούσαν για ένα ολόκληρο έτος αντί για έξι μήνες, οι θάνατοι θα διπλασιάζονταν, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Το βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι πως οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης της Αμερικής αλλά και κατ΄επέκταση όλου του κόσμου θα πρέπει τώρα να δώσουν προτεραιότητα στον έλεγχο και την ενημέρωση των γυναικών που δεν μπόρεσαν να κάνουν εξετάσεις μαστογραφίας εξαιτίας της πανδημίας.