Η απώλεια κιλών δεν χρειάζεται να αφορά τις στερητικές δίαιτες και τον αποκλεισμό ομάδων τροφών. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε ώστε να ενισχύσετε το αδυνάτισμά σας. Τα παρακάτω 7 tips μπορούν να κάνουν τη διαδικασία αδυνατίσματος πιο εύκολη και ευχάριστη, σε αντίθεση με μια ακραία δίαιτα που θα σας αφήνει πεινασμένους και χωρίς διάθεση.

7 tips για αδυνάτισμα χωρίς δίαιτα

1. Φτιάξτε μια λίστα με τα κίνητρά σας

Αν το μόνο σας κίνητρο είναι να δείτε τον αριθμό της ζυγαριάς να μειώνεται, τότε η απώλεια βάρους μπορεί να εξελιχθεί σε μια πιεστική και απογοητευτική διαδικασία, μιας και δεν χάνουμε πάντα βάρος με τον ρυθμό που θα θέλαμε. Προκειμένου, λοιπόν, να δώσετε στον εαυτό σας ένα ισχυρό κίνητρο να συνεχίσει την προσπάθεια, γράψτε σε ένα χαρτί τους λόγους που θέλετε να χάσετε βάρος -για παράδειγμα, επειδή θέλετε να είστε πιο υγιής για την οικογένειά σας. Όταν τα πράγματα γίνουν δύσκολα, θα έχετε αυτό το χαρτί να σας θυμίζει γιατί ξεκινήσατε εξαρχής.

2. Δημιουργήστε ένα εβδομαδιαίο πλάνο

Ίσως δεν το έχετε σκεφτεί ποτέ, αλλά ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους που οι άνθρωποι δεν μένουν πιστοί σε ένα υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα, είναι επειδή δεν είναι σωστά οργανωμένοι. Αφιερώστε λίγο χρόνο μέσα στην εβδομάδα για να προγραμματίσετε το τι θα μαγειρέψετε και τι θα φάτε τις επόμενες ημέρες. Στη συνέχεια επισκεφθείτε το μανάβικο και προμηθευτείτε όλες εκείνες τις υγιεινές τροφές που θα συνοδεύσουν τα γεύματά σας.

3. Αυξήστε τη σωματική σας δραστηριότητα

Προτιμήστε τις σκάλες αντί του ανελκυστήρα, πηγαίνετε στο γραφείο με ποδήλατο αντί με το αμάξι, παίξτε με τα παιδιά σας στο πάρκο ή βγείτε για έναν περίπατο μετά το δείπνο σας αντί να δείτε τηλεόραση. Οι θερμίδες που θα καίτε έτσι είναι μια σημαντική βοήθεια στην εξασφάλιση του θερμιδικού ελλείμματος που χρειάζεστε προκειμένου να χάσετε βάρος.

4. Πιείτε νερό προτού φάτε

Ένα χρήσιμο τρικ είναι να πίνετε 1 ή 2 ποτήρια νερό, 10 λεπτά προτού φάτε. Με αυτόν τον τρόπο θα σιγουρευτείτε ότι δεν μπερδεύετε τη δίψα σας με την πείνα και θα αποτρέψετε την υπερφαγία. Μην ξεχνάτε να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερό για να μένετε συνεχώς ενυδατωμένοι.

5. Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες

Οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες (π.χ. τρόφιμα ολικής άλεσης, όσπρια, φρούτα, λαχανικά) και πρωτεΐνες (π.χ. αυγό, κοτόπουλο, γαλοπούλα) θα σας προσφέρουν άμεσα ένα παρατεταμένο αίσθημα κορεσμού, αποτρέποντας έτσι την υπερφαγία.

6. Βουρτσίστε τα δόντια σας μετά το δείπνο

Αλλάξτε τη ρουτίνα σας και αντί να βουρτσίσετε τα δόντια σας προτού κοιμηθείτε, κάντε το αμέσως μετά το δείπνο σας. Αυτή η μικρή αλλαγή μπορεί να κάνει τη διαφορά, ειδικά αν είστε λάτρεις των μεταμεσονύκτιων σνακ. Όταν μετατρέπετε μια συνήθεια σε αγγαρεία (να ξαναπλύνετε τα δόντια σας), τότε είναι λιγότερο πιθανό να τη συνεχίσετε.

7. Ορίστε μια συγκεκριμένη ώρα ύπνου

Η σύνδεση μεταξύ ύπνου και βάρους είναι ξεκάθαρη: αν δεν κοιμάστε επαρκώς, διαταράσσονται οι ορμόνες που επηρεάζουν την όρεξή σας και κάπως έτσι καταλήγετε πεινασμένοι και χωρίς ενέργεια την επόμενη ημέρα. Γι’ αυτόν τον λόγο, η καλή ποιότητα και η σωστή διάρκεια ύπνου είναι σημαντική προϋπόθεση για κάθε πρόγραμμα αδυνατίσματος. Το τρικ για να το καταφέρετε αυτό είναι να ορίσετε μια μη διαπραγματεύσιμη ώρα ύπνου, η οποία θα είναι συγκεκριμένη και ίδια κάθε βράδυ. Προτού ξαπλώσετε, ελέγξτε ότι το δωμάτιο είναι αρκετά δροσερό και απομακρύνετε κάθε πηγή τεχνητού φωτός, όπως κινητά και υπολογιστές.