Ήδη από τους πρώτους έξι μήνες της ζωής του, είναι σε θέση να αρχίσει να χρησιμοποιεί ποτηράκι, ενώ είναι ικανό να πει αντίο στο μπουκάλι του ήδη πριν συμπληρώσει 18 μήνες ζωής. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι η καλύτερη ηλικία για αυτή τη διαδικασία είναι οι 9 μήνες, όταν πλέον είναι σωματικά έτοιμο για τη διαδικασία, ενώ δεν έχει προλάβει ακόμη να δεθεί συναισθηματικά με το μπιμπερό του. Πρόκειται για μια σημαντική μετάβαση, αφού όταν πίνει από το μπουκάλι, λόγω των κινήσεων που κάνει τα σάκχαρα του γάλακτος και των χυμών μένουν για περισσότερη ώρα στα δόντια του και ενδέχεται να δημιουργηθεί τερηδόνα.

Αν συνεχίσει να χρησιμοποιεί το μπουκάλι μετά τα 2 έτη, έρευνες υποστηρίζουν ότι ενδέχεται να αυξάνεται ο κίνδυνος που διατρέχει για παιδική παχυσαρκία, ενώ το πιπίλισμα μπορεί να παρεμβληθεί στη σωστή διάπλαση του ουρανίσκου του και την ανάπτυξη στραβών ενήλικων δοντιών. Επιπλέον, αν το χρησιμοποιεί ενώ είναι ξαπλωμένο ανάσκελα, μέρος του γάλακτος μένει στο πίσω μέρος του λαιμού του, όπου αναπτύσσει βακτήρια που μπορούν να μετακινηθούν στο αυτί του προκαλώντας ωτίτιδες.

Ξέρουμε, λοιπόν, ότι είναι σημαντικό. Τι μπορούμε να κάνουμε, όμως, αν αρνείται να πει αντίο στο μπιμπερό του;

  • Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα. Μεγαλώνοντας, αναπτύσσει συναισθηματικούς δεσμούς με το μπουκάλι του και δυσκολεύεται να το αποχωριστεί.
  • Φροντίζουμε να είναι διασκεδαστικό. Του δείχνουμε βήμα – βήμα πώς να πιάνει το ποτήρι του, να το φέρνει κοντά στο πρόσωπό του και να πίνει από το στόμιο. Δεν ξεχνάμε να του λέμε “μπράβο”, να το γεμίζουμε φιλιά ή ακόμη και να χειροκροτούμε όταν το κάνει σωστά.
  • Το αφήνουμε να διαλέξει. Προμηθευτείτε δύο – τρία διαφορετικά ποτηράκια, σε έντονα χρώματα ή σχέδια. Μια σχεδόν αλάνθαστη επιλογή, είναι ένα ποτηράκι που απεικονίζει τους αγαπημένους του ήρωες κινουμένων σχεδίων.
  • Το ξεγελάμε. Θα αντιπαθήσει ευκολότερα το μπουκάλι αν αρχίσουμε να αραιώνουμε όλο και περισσότερο το γάλα του με νερό. Το υπόλοιπο γάλα, το προσφέρουμε σε ποτηράκι.
  • Προχωράμε σταδιακά. Στην αρχή, αντικαθιστούμε το μπουκάλι με ποτηράκι στο μεσημεριανό του γεύμα, έπειτα και στο πρωινό και τέλος στο βραδινό.
  • Το κρύβουμε. Αν το βλέπει διαρκώς, είναι λογικό να μας το ζητάει.
  • Παραμένουμε σταθεροί. Όσο μεγαλύτερη υπομονή κάνουμε όταν διαμαρτύρεται για την αλλαγή, τόσο πιο γρήγορα θα το συνηθίσει. Μπορεί να ηρεμούμε προσωρινά υποχωρώντας, όμως εντέλει δυσκολεύουμε την προσπάθειά μας.