Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), καθώς τις επόμενες ημέρες η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή άνοδο.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, οι θερμές αέριες μάζες που κινούνται από τη βόρεια Αφρική προς την Ελλάδα θα προκαλέσουν αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας από αύριο Τρίτη (27-7-2021).

Επισημαίνεται πως από την Πέμπτη (29-7-2021) έως και την Τρίτη (3-8-2021) η θερμοκρασία θα είναι ιδιαίτερα υψηλή σε όλη την Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα:

Την Τρίτη (27-7-2021) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν στη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια χώρα. Οι υψηλότερες τιμές προβλέπεται να σημειωθούν:
α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά, το εσωτερικό της Ηπείρου και τη Θεσσαλία (έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία (έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου)

β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου (έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου).

Την Τετάρτη (28-7-2021) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα. Οι υψηλότερες τιμές θα σημειωθούν:
α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία (έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου (έως 39 με 40 βαθμούς Κελσίου)

β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου, του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα (έως 37 βαθμούς Κελσίου).

Την Πέμπτη (29-7-2021) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη τη χώρα. Οι υψηλότερες τιμές προβλέπεται να σημειωθούν:
α. Ηπειρωτική Ελλάδα: Στη δυτική Στερεά και τη Θεσσαλία (έως 41 με 42 βαθμούς Κελσίου) και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου (έως 40 με 41 βαθμούς Κελσίου)

β. Νησιωτική Ελλάδα: Στα νησιά του Ιονίου (έως 38 με 40 βαθμούς Κελσίου) και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα (έως 37 με 38 βαθμούς Κελσίου).

Απο την Παρασκευή (30-7-2021) μέχρι και την Τρίτη (3-8-2021) η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και οι μέγιστες τιμές της, στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας, θα φθάσουν περί τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ υψηλές θα παραμείνουν οι θερμοκρασίες και κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τις ελάχιστες τιμές πάνω από τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Τι λένε οι μετεωρολόγοι

Παντως αυτό που δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Open, είναι η διάρκεια του καύσωνα, ενώ δεν αποκλείεται το σκηνικό της ισχυρής ζέστης να κρατήσει τουλάχιστον μέχρι και τις 5 με 7 Αυγούστου. «Αυτό το κύμα καύσωνα -τουλάχιστον- ως προς την διάρκειά του θα θυμίζει τον ισχυρό καύσωνα του 1987. Τώρα όμως οι υποδομές του κράτους είναι εντελώς διαφορετικές, υπάρχουν κλιματιστικά και άρα θα περάσουμε σχετικά πιο ήπια αυτό το κύμα καύσωνα του οποίου ακόμα δεν γνωρίζουμε την διάρκειά του. Δεν αποκλείεται να ξεπεράσουμε τις 7 με 10 μέρες» σημείωσε ο κ. Μαρουσάκης.

Ο μετεωρολόγος του Open τόνισε χαρακτηριστικά πως τα δύσκολα ξεκινούν από την Τετάρτη και τα δυσκολότερα θα έρθουν το Σαββατοκύριακο 31 Ιουλίου και 1 Αυγούστου. «Θα φτάσουμε τους 44 με 45 βαθμούς στις κλειστές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας», ανέφερε. Εξήγησε πως η ζέστη αυτή, θα επηρεάσει το σύνολο της χώρας μας αν και θα είναι λίγο πιο αισθητή στο εσωτερικό της κεντρικής Μακεδονίας, στο εσωτερικό της Θεσσαλίας, στη δυτική και νότια Πελοπόννησο, στη νότια Κρήτη και στο εσωτερικό της Ρόδου. Κατέληξε, σημειώνοντας πως δεν χρειάζεται πανικός καθώς ναι μεν έχουμε μπροστά μας τον ισχυρότερο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού που θα θυμίζει 1987, όμως τώρα οι υποδομές είναι διαφορετικές. 

Η πρόβλεψη του Γιάννη Καλλιάνου

Ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος προειδοποιεί ότι η θερμοκρασία το επόμενο σαββατοκύριακo θα φτάσει ακόμη και τους 45 βαθμούς Κελσίου. Όπως λέει, ο καύσωνας που αναμένεται από τα μέσα της εβδομάδας, θα είναι ισχυρός ενώ τονίζει πως δεν είναι κάτι σύνηθες για τη χώρα μας. Η διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών θα είναι για δέκα ημέρες. 

Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο, η αρχή θα γίνει από τα Δυτικά τη Τρίτη. Το διήμερο Τρίτη 27/7 και Τετάρτη 28/8 με τις μέγιστες τιμές του υδραργύρου στα πεδινά και ευπαθή στη ζέστη τμήματα της δυτικής ηπειρωτικής χώρας να αγγίζουν τους 40-41°C την Τρίτη και τους 41-42°C την Τετάρτη. Τις ίδιες ημέρες, λόγω του μελτεμιού που στο Αιγαίο θα αγγίζει τα 6-7 μποφόρ, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα η θερμοκρασία δεν πρόκειται να ανέβει πάνω από τους 37-38°C και τοπικά 39°C.

H θερμοκρασία στην Αττική

Στην Αττική η θερμοκρασία την Τρίτη θα φτάσει στους 37°C και την Τετάρτη στους 38°C. Την Πέμπτη οι πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα επεκταθούν και θα επηρεάσουν και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι την Πέμπτη 29/7, θα σημειωθούν οι παρακάτω μέγιστες θερμοκρασίες:

  • Αττική: 40°C
  • Κεντρική Μακεδονία: 41-42°C
  • Δυτικά Ηπειρωτικά: 43-44°C
  • Θεσσαλία: 41-42°C
  • Ανατολική Πελοπόννησος: 41-42°C
  • Ιόνιο: 40°C
  • Κρήτη: 36°C
  • Κυκλάδες: 35°C
  • Δωδεκάνησα: 40-41°C (μέγιστες στη Ρόδο)

Για σήμερα Δευτέρα, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Λίγες νεφώσεις στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά το μεσημέρι και το απόγευμα ενώ δεν αποκλείονται βροχές και στα ορεινά της Ηπείρου. Οι άνεμοι στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα είναι ασθενείς και από το μεσημέρι στα δυτικά βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα υπόλοιπα θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά.