Όταν οι γονείς αποφασίζουν να μετακομίσουν, τα παιδιά συχνά δυσκολεύονται να φύγουν από το σπίτι που γνωρίζουν. Εκτός από το ότι αποσπώνται από έναν κύκλο φίλων, η μετακόμιση αποτελεί μια κίνηση που διαταράσσει το αίσθημα της κυριαρχίας ενός παιδιού στο περιβάλλον του. Είναι σημαντικό οι γονείς να προσπαθούν να περνούν πολύ χρόνο με τα παιδιά τους πριν από τη μετακίνηση για να τους εξηγήσουν περί τίνος πρόκειται ώστε τα παιδιά να μην νιώσουν ανασφάλεια ή μπερδευτούν. Για να κάνετε την διαδικασία της μετακόμισης όσο πιο απλή γίνεται για το παιδί μπορείτε να δοκιμάσετε να:

Παρουσιάστε την μετακόμιση ως κάτι θετικό

Δώστε στο παιδί να καταλάβει ότι η μετακόμιση είναι η καλύτερη επιλογή για όλη την οικογένεια. Όταν και οι δύο γονείς είναι εξίσου ενθουσιασμένοι για τη μετακίνηση, είναι εύκολο να μεταδοθεί αυτός ο ενθουσιασμός στα παιδιά.

Ακόμα κι αν οι λόγοι για την κίνηση σας δεν είναι και οι καλύτεροι, είναι σημαντικό να παρουσιάσετε ένα ενωμένο μέτωπο και να εξηγήσετε ότι η μετακίνηση είναι η καλύτερη επιλογή για την οικογένεια.

Εξηγήστε την διαδικασία

Μιλήστε λεπτομερώς για την διαδικασία της μετακόμισης. Ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού σας, η όλη ιδέα της μετακίνησης γίνεται πιο ξεκάθαρη όταν εξηγείτε τι θα συμβεί βήμα προς βήμα.

Τα παιδιά πρέπει να ακούσουν ότι τα υπάρχοντά τους θα συσκευαστούν σε κουτιά, ότι ένα φορτηγό θα έρθει να πάρει τα κουτιά στο καινούργιο σπίτι και ότι θα ταξιδέψουν με αυτοκίνητο στο νέο τους σπίτι, καθώς έτσι νιώθουν περισσότερο προετοιμασμένα για αυτό που θα συμβεί.

Επισκεφθείτε την νέα σας γειτονιά πριν την μετακόμιση

Εξοικειώστε τα παιδιά σας με τη νέα γειτονιά προτού μετακομίσετε σε αυτήν. Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να μπείτε μέσα στο νέο σας σπίτι, μπορείτε να τα πάτε έξω από το νέο σας σπίτι και να εξερευνήσετε την πόλη για να βρείτε αγαπημένα εστιατόρια, παιδικές χαρές, σχολεία και πάρκα.

Εάν το παιδί σας αλλάζει σχολεία, είναι καλή ιδέα να περιηγηθείτε στο νέο σχολείο εκ των προτέρων και να γνωρίσετε τον νέο δάσκαλο.

Αφήστε το παιδί να ανοιχθεί

Αφήστε το παιδί σας να μιλήσει για τα συναισθήματά του. Οι πρώτες ερωτήσεις από τα νήπια και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας σχετίζονται με τα πολύτιμα υπάρχοντά τους ενώ τα παιδιά σχολικής ηλικίας ενδιαφέρονται περισσότερο να κάνουν φίλους και να μπορούν να συμμετέχουν στις αγαπημένες τους δραστηριότητες.

Χρειάζονται διαβεβαίωση ότι θα είναι σε θέση να παίξουν αθλήματα, να παρακολουθήσουν μαθήματα χορού ή να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες που πραγματικά τα ενδιαφέρουν.