Δεν είναι ανάγκη να κάνετε μεγάλες προετοιμασίες ή να αγοράσετε πολλά δώρα, μιας και αυτές οι δραστηριότητες δεν έχουν να κάνουν τόσο με τα υλικά αγαθά αλλά με την βαθύτερη σύνδεση και τον ποιοτικό χρόνο που μπορείτε να περάσετε μαζί. Μερικές από τις στρατηγικές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να τους φτιάξετε την ημέρα ή για να κάνετε μια καλή ημέρα ακόμα καλύτερη, περιλαμβάνουν:

Βρείτε 10 με 15 λεπτά καθημερινά και αφιερώστε τα αποκλειστικά στα παιδιά σας, χωρίς να αφήνετε να σας αποσπάσει την προσοχή οτιδήποτε άλλο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αφήσετε και το κινητό σας τηλέφωνο μακριά κι αν το ακούσετε να χτυπά, πείτε τους δυνατά ότι μπορεί να περιμένει.

Προσέξτε πολύ τις λέξεις που χρησιμοποιείται μπροστά στα παιδιά, ειδικά όταν αναφέρεστε στο προσωπικό σας χρόνο μακριά τους. Μπορείτε να δηλώσετε την ανυπομονησία σας για κάτι, χωρίς όμως να τονίζετε ότι χρειάζεστε και ένα διάλειμμα από αυτά.

Στην περίπτωση όπου δεν μπορείτε να είστε μια μέρα μαζί του, εξηγήστε του διεξοδικά τον λόγο, όχι για να δικαιολογηθείτε αλλά για να κατανοήσει περί τίνος πρόκειται και γιατί είναι σημαντικό να λείψετε από το σπίτι.

Μην πραγματοποιείτε μόνο επιφανειακές συζητήσεις μαζί τους. Βρείτε λίγο χρόνο για να τους κάνετε ερωτήσεις, που πραγματικά δείχνουν το ενδιαφέρον σας για το πώς λειτουργεί, πώς συμπεριφέρεται, τι μουσική του αρέσει και γιατί.

Αγκαλιάστε και φιλήστε τα παιδιά σας καθημερινά. Να τους δίνετε όση περισσότερη στοργή μπορείτε και σας… αφήνουν, μιας και έτσι τονώνεται το ηθικό τους.

Προσπαθήστε ειδικά στο τέλος της ημέρας να μην εστιάζετε στο αποτέλεσμα αλλά στην προσπάθειά τους. Αντί να τα επιβραβεύσετε λέγοντάς τους ότι έκαναν καλή δουλειά, δηλώστε πόσο πολύ σας άρεσε που τα είδατε να προσπαθούν.

Αγνοήστε τα πλάνα σας μία φορά την εβδομάδα για το βραδινό ή το μεσημεριανό και αφήστε τα παιδιά σας να επιλέξουν τι ακριβώς θα φάτε. Η χαρά τους σίγουρα δεν θα συγκρίνεται.
Σταματήστε οποιαδήποτε δουλειά κάνετε, μόλις δείτε ότι μπαίνουν στο σπίτι. Αγκαλιάστε τα και καλωσορίστε τα με το πιο ζεστό σας χαμόγελο. Μετά συνεχίστε κανονικά τις δουλειές σας.