Το αίσθημα της απώλειας, της θλίψης ή της απογοήτευσης είναι ένα αρνητικό συναίσθημα για το οποίο όμως θα πρέπει να μιλήσουμε στο παιδί, αφού στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Αυτό όμως, που μπορούμε να κάνουμε είναι μιλώντας στο παιδί να του εξηγήσουμε περί τίνος πρόκειται αλλά και να του μάθουμε παραγωγικούς τρόπους για να το εκφράζει και στην συνέχεια να το διαχειριστεί.

Το παιδί μπορεί να αισθανθεί θλίψη είτε επειδή του λείπει ένα αγαπημένου του πρόσωπο, όπως οι φίλοι τους στις διακοπές, είτε επειδή ένιωσε ότι αδικήθηκε είτε επειδή μπορεί να απογοητεύτηκε επειδή δεν κατάφερε να επιτύχει σε κάτι που ήθελε.

Βοηθήστε το να καταλάβει

Όταν το παιδί είναι λυπημένο, όχι μόνο θα αισθάνεται θλίψη αλλά θα σκέφτεται πιο αρνητικά αλλά και θα φαίνεται λυπημένο. Τα δάκρυα αποτελούν την πιο συνηθισμένη ένδειξη ότι το παιδί αισθάνεται λυπημένο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποτελεί την μοναδική ένδειξη.

Τα παιδιά μπορεί να εκδηλώσουν θλίψη με άλλους τρόπους όπως ο θυμός, η απομόνωση και ακόμη και η προσκόλληση.

Για να το βοηθήσετε να κατανοήσει το αίσθημα της θλίψης είναι σημαντικό να το αφήσετε να σας μιλήσει όταν δείτε ότι είναι λυπημένο και δώστε του να καταλάβει με τις ενέργειές σας ότι είστε δίπλα του.

Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί του μια ανάλογη ιστορία που σας έκανε να λυπηθείτε, όπως και τους υγιείς τρόπους με τους οποίους διαχειριστήκατε την θλίψη σας. Οι γονείς προσπαθούν συχνά να να είναι δυνατοί για τα παιδιά τους, για να τους δείξουν ότι όλα θα είναι εντάξει.

Ωστόσο, μπορεί πραγματικά να είναι ωφέλιμο για ένα παιδί να βλέπει τους ενήλικες να δείχνουν ένα ανάλογο συναίσθημα, αφού η μεγαλύτερη δύναμη αποδεικνύεται όταν αφήνουμε τους γύρω μας να δουν ότι είμαστε ευάλωτοι.

Έτσι θα το στηρίξετε

Προσπαθήστε να ακούσετε το παιδί αν θέλει να σας μιλήσει για τον τρόπο που αισθάνεται, χωρίς όμως να επιμένετε σε αυτό, αφού το παιδί μπορεί  ακόμα να μην βρίσκεται στην κατάλληλη ηλικία για να οργανώνει σωστά τις σκέψεις του σε λόγο είτε γιατί μπορεί ακόμα να μην μπορεί να αναγνωρίσει λεκτικά το συναίσθημα.

Αφήστε το παιδί να σας το περιγράψει και προσπαθήστε να του δείξετε έμπρακτα πως βρίσκεστε δίπλα του. Αγκαλιάστε το, περάστε χρόνο μαζί και κάντε δραστηριότητες που ξέρετε ότι το ευχαριστούν.