Σε όλα τα παιδιά, μπορούν να συμβούν στις διακοπές κάποιες μικροαδιαθεσίες ή και ασθένειες, που συχνά πανικοβάλλουν τους γονείς. Δείτε λοιπόν ποια είναι σύμφωνα με τους ειδικούς τα πιο κοινά προβλήματα υγείας με τα οποία μπορεί να έρθει αντιμέτωπο ένα παιδί τους καλοκαιρινούς μήνες και αντιμετωπίστε τα με ψυχραιμία.

Συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης

Τα συμπτώματα μιας τροφικής δηλητηρίασης ποικίλλουν γιατί εξαρτώνται συνήθως από το μικρόβιο που την προκάλεσε. Τα πιο συνηθισμένα είναι η ναυτία, ο εμετός, η διάρροια, ο πόνος στην κοιλιά, η ατονία.

Οι τροφικές δηλητηριάσεις, που συνήθως προκύπτουν από μόλυνση της τροφής με παθογόνους μικροοργανισμούς ή τοξίνες, δεν οφείλονται μόνο στην αλλοίωση μιας τροφής. Πολλές φορές έχουν να κάνουν και με την κακή χρήση των τροφίμων μέχρι να καταναλωθούν.

Ετσι, ακόμα και τα πλέον αγνά προϊόντα μπορούν να προκαλέσουν στο παιδί αλλά και σε όλη την οικογένεια κάποια μορφή τροφικής δηλητηρίασης αν δεν τηρούνται σωστά οι κανόνες υγιεινής στο μαγείρεμά τους, αλλά και στην αλυσίδα της συντήρησής τους(ψύξη, απόψυξη, προετοιμασία φαγητού).

Αντιμετώπιση

Συνήθως για την αντιμετώπιση μιας τροφικής δηλητηρίασης δεν απαιτείται ειδική θεραπεία με φάρμακα, παρά μόνο δίαιτα για να σταματήσει η διάρροια.

Το παιδί χρειάζεται επίσης να πίνει πολλά υγρά, καθώς και κάποιο ηλεκτρολυτικό διάλυμα που θα πάρει από το στόμα (για τις πρώτες 12-14 ώρες). Και αυτό γιατί η διάρροια, που σχεδόν πάντα συνοδεύει την τροφική δηλητηρίαση, μπορεί να του προκαλέσει αφυδάτωση.

O εμετός βοηθά τον οργανισμό να «καθαρίζει» από τις τοξικές ουσίες, που παράγονται από τους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Αυτός λοιπόν είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν θα πρέπει να τον εμποδίζετε με τη χορήγηση αντιεμετικών. Ενας δεύτερος, εξίσου σοβαρός λόγος είναι ότι η χορήγηση αντιεμετικών στην παιδική ηλικία μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες στη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Επίσης όταν πονάει η κοιλιά του παιδιού δεν πρέπει ποτέ να του δίνετε παυσίπονα, γιατί μπορεί να συγκαλυφθεί η αιτία που του προκάλεσε τον πόνο.