Πώς απασχολείτε τα παιδιά σας αυτό το καλοκαίρι; Κάθε οικογένεια προσπαθεί να βρει τρόπους με τους οποίους τα πιτσιρίκια της θα μπορέσουν να διοχετεύσουν την ενέργειά τους.

Οι περισσότεροι έχουμε ήδη επιστρατεύσει μπλοκ ζωγραφικής και μαρκαδόρους. Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι να κάνετε το ίδιο και οι υπόλοιποι, ακόμη και αν το μικρό σας μέχρι στιγμής δεν ενθουσιάζεται με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Οκτώ μεγάλα οφέλη της ζωγραφικής

Γυμνάζει το μυαλό του

Οι δημιουργικές δραστηριότητες ενεργοποιούν τη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου, που είναι υπεύθυνη για τις δεξιότητες που σχετίζονται με την όραση και την κατανόηση των πραγμάτων που βλέπουμε. Στη νηπιακή ηλικία, αυτές οι δεξιότητες ακόμη αναπτύσσονται και οτιδήποτε τις ενισχύει δεν μπορεί παρά να είναι θετικό.

Τα βοηθά να εκφραστούν

Τα μικρά μας δεν έχουν πάντα τις κατάλληλες λέξεις για να περιγράψουν τα συναισθήματά τους. Όμως μέσα από τη ζωγραφική μπορούν να τα διοχετεύσουν στο χαρτί – κι αν έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, μπορούμε κι εμείς να βγάλουμε ορισμένα συμπεράσματα, ειδικά σε αυτό το πολύ δύσκολο διάστημα για την ψυχολογία όλων μας.

Τους ανεβάζει το ηθικό

Η ζωγραφική είναι μια δραστηριότητα χωρίς σωστά και λάθη. Δείξτε τους πόσο σας άρεσαν τα “έργα” τους και θα δείτε την αυτοπεποίθησή τους να ανεβαίνει.

Τους μαθαίνει να δίνουν λύσεις

Κάθε “πίνακας” απαιτεί μια σειρά από επιλογές. Πού θα τοποθετηθεί η μαμά, πού ο μπαμπάς και πού το δεντράκι; Έτσι, η ζωγραφική ανήκει στις δραστηριότητες που βοηθούν τα παιδιά να κατακτήσουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

Μειώνει το άγχος

Η επικαιρότητα δεν χαλά μόνο τη δική μας διάθεση. Είναι βέβαιο πως τα παιδιά μας δεν έχουν μείνει ανεπηρέαστα από την πρωτόγνωρη για όλους μας συνθήκη.

Ενισχύει τη λεπτή κινητικότητα

Όταν ζωγραφίζουν, τα μικρά μας εκπαιδεύονται με ευχάριστο τρόπο στον έλεγχο των μικρών κινήσεών τους. Ταυτόχρονα, ενισχύεται και ο συντονισμός της κίνησης των ματιών και των χεριών τους.

Εμπεριέχει την εξερεύνηση

Τώρα που είναι κλεισμένα στο σπίτι, τα μικρά μας έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ από νέα ερεθίσματα. Η ζωγραφική εμπλέκει πολλές από τις αισθήσεις τους – κυρίως την όραση και την αφή – και έτσι μας βοηθά να καλύψουμε την ανάγκη τους για εξερεύνηση.

Τους μαθαίνει τη σχέση αιτίας – αποτελέσματος

Εκτός των άλλων, η ζωγραφική είναι και ένα πείραμα. Ειδικά αν έχετε στη διάθεσή σας τέμπερες ή νερομπογιές, μπορεί να παίξει ατελείωτα με τους συνδυασμούς των χρωμάτων, βλέποντας πώς οι πράξεις του επηρεάζουν το αποτέλεσμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: