Το εμποδίσατε από το να… αυτοκαταστραφεί κατά τη διάρκεια της νηπιακής του ηλικίας, όταν προσπαθούσε να πηδήξει από κάθε απόκρημνο σημείο και να βάλει το χέρι του σε οποιαδήποτε αφύλαχτη πρίζα βρισκόταν στο διάβα του. Έπειτα πιστέψατε ότι ήταν η στιγμή να εστιάσετε περισσότερο στην ανάπτυξη του χαρακτήρα του, παρά στη σωματική του ακεραιότητα. Λογαριάζατε όμως χωρίς την… εφηβεία, η οποία ήρθε να ανατρέψει τα δεδομένα και να το οδηγήσει και πάλι σε συμπεριφορές ικανές να καταστρέψουν τον οργανισμό του. Μία από τις πιο διαδεδομένες κακές συνήθειες που αποκτούν οι έφηβοι, είναι και το κάπνισμα.

8 τρόποι να το κρατήσετε μακριά από το τσιγάρο

Σχεδόν όλοι οι έφηβοι έχουν τουλάχιστον ένα φίλο που καπνίζει και είναι σχεδόν βέβαιο πως κάποια στιγμή κάποιος θα τους προσφέρει ένα τσιγάρο – ή πως οι ίδιοι θα μπουν στον πειρασμό να δοκιμάσουν. Αν έχουν τα κατάλληλα εργαλεία, όμως, είναι πολύ πιθανό να επιδείξουν την επιθυμητή αυτοσυγκράτηση.

Δώστε το καλό παράδειγμα

Αν καπνίζετε, να μια καλή στιγμή να το κόψετε. Μέχρι να τα καταφέρετε, βεβαιωθείτε πως δεν καπνίζετε ποτέ μπροστά στο παιδί. Κρατήστε τα τσιγάρα σας καθώς και κάθε άλλο αντικείμενο που σχετίζεται με αυτή την κακή συνήθεια μακριά από τα χέρια του.

Σε κάθε ευκαιρία μιλήστε του για το πόσο θα θέλατε να μπορείτε να το κόψετε, πόσο δυσκολεύεστε και ποια προβλήματα σας δημιουργεί.

Εξηγήστε του γιατί του ασκεί έλξη

Η διαφήμιση και ο κινηματογράφος (ειδικά στο παρελθόν) έχουν συνδέσει το τσιγάρο με το μυστήριο, τον σκοτεινό ρομαντισμό, τη γοητεία, την ανεμελιά και την επαναστατικότητα. Δηλαδή με όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά με τα οποία οι έφηβοι θέλουν να βλέπουν τον εαυτό τους. Εξηγήστε του πώς δημιουργήθηκε αυτή η εικόνα και τι σκοπούς εξυπηρετεί: Εκείνους του κέρδους.

Πείτε όχι

Μπορεί να σας δίνει την εντύπωση ότι δεν ενδιαφέρεται για τη γνώμη σας, αυτό όμως δεν ισχύει στον βαθμό που πιστεύετε. Αν ξέρει ότι το κάπνισμα στο σπίτι σας δεν είναι ανεκτό, είναι πιθανό να θελήσει να αποφύγει την κατσάδα.

Χτυπήστε στο αδύνατο σημείο του

Η εφηβεία είναι η εποχή που οι άνθρωποι ανακαλύπτουν τη σεξουαλικότητά τους. Αυτό μεταξύ άλλων σημαίνει ότι θέλουν να είναι αρεστοί. Πείτε του πως το κάπνισμα καταστρέφει το δέρμα, κιτρινίζει τα δόντια και τα χέρια, ενώ δεν αποκλείεται να του χαρίσει και έναν – καθόλου γοητευτικό – τσιγαρόβηχα. Επιπλέον, η μυρωδιά του στο στόμα μας, τα ρούχα και τα μαλλιά μας, δεν είναι ευχάριστη για κανέναν.

Κάντε την πρόσθεση

Πόσοι μήνες καπνίσματος αντιστοιχούν στο smartphone που έχει βάλει στο μάτι; Στην κονσόλα ηλεκτρονικών παιχνιδιών; Σε εκείνο το πανάκριβο φούτερ που αρνείστε κατηγορηματικά να του πάρετε; Ίσως τα 4 – 5€ του πακέτου του ακούγονται λίγα, αν όμως τα αθροίσετε θα το βοηθήσετε να δει ότι το κάπνισμα δεν είναι καθόλου… συμφέρουσα δραστηριότητα.

Προετοιμάστε το να αρνηθεί

Όπως προαναφέραμε, κάποια στιγμή το εφηβάκι σας θα βρεθεί μπροστά σε μια επιλογή. Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια της εφηβείας οι πιέσεις που δέχονται τα παιδιά από τους φίλους τους μπορεί να αποδειχθούν ακατανίκητες, καθώς δεν θέλουν να φανούν «φλώροι» μπροστά τους. Μιλήστε του εκ των προτέρων για αυτό το ενδεχόμενο και προτείνετέ του πιθανές στρατηγικές.

Για παράδειγμα, αρκεί να πει «Δεν καπνίζω» με σταθερή φωνή ώστε να αρνηθεί χωρίς να… εκτεθεί.

Μιλήστε του για εθισμό

Οι έφηβοι δεν έχουν την ικανότητα να σκεφτούν πολύ μακροπρόθεσμα. Είναι πολύ πιθανό το παιδί σας να πιστεύει πως καπνίζοντας μερικές φορές μαζί με τους φίλους του δεν πρόκειται να ξεκινήσει «κανονικά» το τσιγάρο. Στην πραγματικότητα, αρκούν πέντε πακέτα για να εθιστεί.

Εξηγήστε του πως η συντριπτική πλειοψηφία των ενηλίκων που καπνίζουν, άρχισαν αυτή την κακή συνήθεια στην εφηβεία – δεν γεννήθηκαν εθισμένοι.

Δείξτε του τις συνέπειες

Όσα πράγματα και να γραφτούν και όσες μακάβριες φωτογραφίες και αν τυπωθούν επάνω στα πακέτα των τσιγάρων, δεν αρκούν για να κάνουν ένα 15χρονο παιδί να καταλάβει ότι οι κίνδυνοι είναι «πραγματικοί». Αναζητήστε παραδείγματα καπνιστών με προβλήματα υγείας στον στενό σας κύκλο – είναι βέβαιο πως θα βρείτε αρκετά.

Θυμίστε του τι συνέβη στον καθένα και εξηγήστε του πως μπορεί τα δέκα ή και τα τριάντα χρόνια μετά να του ακούγονται πολύ μακρινά, αλλά ούτε το ίδιο μπορεί να αρνηθεί ότι ο θείος Γιάννης ήταν πολύ νέος όταν έπαθε έμφραγμα στα 40.