Στο έλεος πυρκαγιών και καύσωνα βρίσκεται η χώρα με την εβδομάδα που ξεκινά να είναι η πιο δύσκολη του φετινού καλοκαιριού από πλευράς καιρικών συνθηκών. Ο καύσωνας που ουσιαστικά ξεκίνησε από την περασμένη Τετάρτη εισέρχεται στο στάδιο της κορύφωσης με θερμοκρασίες που μπορεί να ξεπεράσουν τους 45 βαθμούς Κελσίου.

Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων δεν εξαιρούν καμία περιοχή της χώρας από τον καύσωνα ο οποίος δείχνει να υποχωρεί σταδιακά από τη βορειοδυτική χώρα την ερχόμενη Παρασκευή, χωρίς όμως η αποκλιμάκωση αυτή να δώσει τη θέση της στα αυγουστιάτικα μελτέμια.

Τα τελευταία δεδομένα δεν επιτρέπουν ασφαλή ανίχνευση της τάσης του καιρού για την μεθεπόμενη εβδομάδα. Είναι όμως σαφές, όπως επισήμανε ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, ότι ο συγκεκριμένος καύσωνας φαίνεται πως θα είναι ο ισχυρότερος των τελευταίων τουλάχιστον 40 χρόνων, αφού η θερμοκρασία θα διατηρηθεί πάνω από τους 40 βαθμούς για 10 μέρες.

Η κατάσταση στα αστικά κέντρα θα γίνει ακόμη πιο ανυπόφορη, εξαιτίας του συσσωρευμένου θερμικού φορτίου που απορροφούν συνεχώς τις τελευταίες μέρες δρόμοι, κτίρια, πλατείες και κάθε κτίσμα από τσιμέντο. Το φορτίο αυτό απελευθερώνεται το βράδυ όπου ήδη οι θερμοκρασίες είναι στους 30 με 32 βαθμούς.

Οι μετεωρολόγοι του Εθνικού Αστεροσκοπείου αναφέρουν στο meteo.gr ότι τη Δευτέρα σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσει ισχυρός καύσωνας, ενώ σε πολύ υψηλά επίπεδα θα διατηρηθούν οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρο όπου το αίσθημα δυσφορίας θα είναι πολύ έντονο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Βόρεια Ελλάδα από 16 έως 41-43 βαθμούς, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία από 19 έως 44-45, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 22 έως 43-45 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 42-43, στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 22 έως 40 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα και στο Ανατολικό Αιγαίο οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 42-43 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο έως 6 μποφόρ. Στην Αττική περιμένουμε συνθήκες καύσωνα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 31 έως 42-43 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε συνθήκες καύσωνα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 28 έως 40 βαθμούς.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για την εξέλιξη του καιρού μέχρι το Σάββατο

ΤΡΙΤΗ 03-08-2021

Γενικά αίθριος και πολύ ζεστός προβλέπεται ο καιρός σε όλη τη χώρα. Λίγες νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα στα πελάγη τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα θα είναι ιδιαίτερα υψηλή (επίπεδα καύσωνα) και οι μέγιστες τιμές της θα φτάσουν:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά, τους 41 με 43 βαθμούς,
β. στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, τους 42 με 44 και κατά τόπους τους 45 βαθμούς και γ. στις νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.

Παράλληλα, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι στις περισσότερες περιοχές πάνω από 28 με 29 βαθμούς Κελσίου, εντείνοντας το αίσθημα δυσφορίας.

TΕΤΑΡΤΗ 04-08-2021

Γενικά αίθριος και πολύ ζεστός προβλέπεται ο καιρός σε όλη τη χώρα. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά της ηπειρωτικής χώρας τις απογευματινές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα θα παραμείνει υψηλή (επίπεδα καύσωνα) και οι μέγιστες τιμές της θα φτάσουν:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά, τους 41 με 43 βαθμούς, β. στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, τους 42 με 44 και πιθανώς κατά τόπους τους 45 βαθμούς και γ. στις νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.

Παράλληλα, οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι στις περισσότερες περιοχές πάνω από 28 με 29 βαθμούς Κελσίου, εντείνοντας το αίσθημα δυσφορίας.

ΠΕΜΠΤΗ 05-08-2021

Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε θα εκδηλωθούν όμβροι στα βόρεια κυρίως ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο νότιο Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της κυρίως στα βόρεια και πιο συγκεκριμένα θα φτάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά, τους 40 με 42 βαθμούς, β. στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά, τους 42 με 43 και κατά τόπους στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 44 βαθμούς και γ. στις νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε αρκετές περιοχές πάνω από 28 με 29 βαθμούς Κελσίου, εντείνοντας το αίσθημα δυσφορίας.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 06-08-2021

Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν όμβροι στα βόρεια ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο νότιο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της, σε όλη τη χώρα.

ΣΑΒΒΑΤΟ 07-08-2021

Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν στα ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση.