Ένα από τα πρώτα σύμβολα που χρησιμοποιούν οι έφηβοι για να δείξουν ότι μεγάλωσαν, είναι μια κούπα καφέ. Αν προσπαθήσουμε να δούμε την εικόνα αποστασιοποιημένα, δεν μπορεί παρά να μας φανεί χαριτωμένη. Ο τρόπος που παραγγέλνουν, η προσθήκη μισού τόνου ζάχαρης για να καλύψουν την πίκρα που ακόμη τους ενοχλεί, οι αδιόρατες εκφράσεις που δείχνουν ότι στην πραγματικότητα ανέχονται με το ζόρι τη γεύση του, μας ξυπνούν νοσταλγικά συναισθήματα για τη δική μας εφηβεία. Όταν όμως το παιδί που αδειάζει το ποτήρι με τον στιγμιαίο καφέ είναι το δικό μας, η ψυχραιμία πετάει από το παράθυρο. Και από τη στιγμή που ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε πως δεν θα το κάνει, μένουμε να αναρωτιόμαστε: Πόσο κακό του κάνει στ’ αλήθεια;

Η κρυφή καφεΐνη

Η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία ενημερώνει πως οι έφηβοι θα πρέπει να καταναλώνουν έως 100mg καφεΐνης την ημέρα το πολύ, ενώ τα παιδιά κάτω των 12 ετών θα πρέπει να την αποφεύγουν πλήρως. Ωστόσο, το 80% των ενηλίκων και το 75% των παιδιών την καταναλώνει καθημερινά σε μεγαλύτερες ποσότητες! Όχι, ο freddo espresso δεν είναι τόσο διαδεδομένος ανάμεσα στα πεντάχρονα. Όμως η καφεΐνη κρύβεται ύπουλα μέσα σε πολυάριθμα ροφήματα που θεωρούμε πιο ήπια, όπως διάφορα αναψυκτικά και τύποι τσαγιού.

Η συχνή κατανάλωση καφέ στους εφήβους…

…μπορεί να ανακόψει την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Συγκεκριμένα, μπορεί να διαταράξει τη δημιουργία πολύτιμων συνάψεων. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, ο εγκέφαλός μας έχει περισσότερες νευρικές συνάψεις από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη φάση της ζωής μας. Την ώρα που κοιμόμαστε, οι πιο πολύτιμες από αυτές επεκτείνονται ενώ οι λιγότερο σημαντικές περιορίζονται, οδηγώντας σε αποτελεσματικότερη λειτουργία του εγκεφάλου. Οι μεγάλες ποσότητες καφέ παρεμβαίνουν στον καλό ύπνο των παιδιών, επομένως και σε αυτό το μέρος της ανάπτυξης του εγκεφάλου τους.

…τους κρατά ξάγρυπνους

Κάθε 10ml καφεΐνης μειώνουν κατά 12% την πιθανότητα να καταφέρει να κοιμηθεί τις εννιά ώρες που έχει ανάγκη. Η έλλειψη ύπνου επιδρά στην ικανότητά του να συγκρατεί πληροφορίες και να συγκεντρώνεται στο μάθημα, αλλά και στην ψυχική και σωματική του υγεία.

…βλάπτει τα κόκαλά τους

Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι που αγαπούν τον καφέ είναι η απώλεια ασβεστίου. Σταδιακά, αυτή μπορεί να οδηγήσει στη μείωση της μάζας των οστών τους και να αυξήσει τον κίνδυνο που διατρέχουν να αναπτύξουν οστεοπόρωση στο μέλλον.

…ενδέχεται να χειροτερέψει τη γενικότερη υγεία τους

Η καφεΐνη μπορεί να επιδεινώσει υφιστάμενα προβλήματα υγείας και να αναστείλει τη δράση φαρμάκων ή συμπληρωμάτων διατροφής. Επομένως, αν το εφηβάκι σας πίνει καφέδες, πείτε του πως πρέπει να το ξέρετε. Και αν όχι εσείς, τότε τουλάχιστον ο γιατρός του.