Η αγάπη του παππού και της γιαγιάς προς τα εγγόνια τους δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα άλλο. Τα αγαπούν σαν δικά τους παιδιά, δεν τους χαλούν χατίρι και η αδυναμία τους σε αυτά δεν περιγράφεται. Μήπως, όμως, αυτή η αδυναμία που δείχνουν οι παππούδες κάνει τελικά και ζημιά;

Αν κι έχουν καλές προθέσεις δεν είναι λίγες οι φορές που πάλι βγάζουν τα παιδιά εντελώς εκτός προγράμματος, κακομαθαίνοντας τα. Άλλες φορές, επειδή ανησυχούν, έχουν την τάση να γίνονται παρεμβατικοί, ασκώντας σφοδρότατη κριτική στον τρόπο που έχετε επιλέξει να τα μεγαλώσετε ενώ κάνουν διαρκώς υποδείξεις.

Απαιτούν συχνές επισκέψεις

Η επίσκεψη στον παππού και την γιαγιά αποτελεί μία ιδανική ευκαιρία για να περάσετε μερικές ώρες οικογενειακής θαλπωρής. Όταν όμως μένουν μακριά ή τα παιδιά έχουν ένα επιβαρυμένο πρόγραμμα με διάβασμα και εργασίες, τότε τα πράγματα αρχίζουν να δυσκολεύουν. Όταν οι παππούδες δεν μπορούν να αντιληφθούν αυτή την δυσκολία και επιμένουν, τότε η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη. Για να αποφύγετε τις εντάσεις, εξηγήστε τους πως έχουν τα πράγματα. Προτείνετε να συναντηθείτε κάπου στην μέση κι αν κάποια φορά δεν τα καταφέρετε δοκιμάστε την κλήση – βίντεο.

Χριστούγεννα και Πάσχα μαζί;

Είναι λογικό να περιμένουν τις περιόδους των διακοπών και των γιορτών να τις περνάτε μαζί. Για να αποφύγετε παρεξηγήσεις καθορίστε από την αρχή της χρονιάς ποιες γιορτές θα περάσετε μαζί και ποιες θα περάσετε μόνοι σας. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε πλάνο και θα μπορείτε να ελιχθείτε δίχως προστριβές.

Δεν το μεγαλώνετε όπως πρέπει  

Πιθανότατα να σας επιπλήττουν και να σας κάνουν υποδείξεις αναφορικά με τον τρόπο που έχετε επιλέξει να μεγαλώσετε τα παιδιά σας. Ακούστε τους, γιατί και εκείνοι είναι γονείς και μπορούν να σας βοηθήσουν αλλά βάλτε όρια. Μπορείτε ευγενικά να τους δώσετε να καταλάβουν ότι ξέρετε τι κάνετε και πως δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Στο μεταξύ, αντιδράστε θετικά στις υποδείξεις τους ακόμα και αν τελικά δεν τις ακολουθήσετε, καθώς έτσι νιώθουν ότι σας βοηθούν και έτσι μάλιστα θα αποφύγετε και τους πολλούς καυγάδες.

Το κακομαθαίνουν

Οι παππούδες έχουν την τάση να μην χαλάνε χατίρι στα εγγόνια τους, με αποτέλεσμα να τα κακομαθαίνουν είτε με πολλά δώρα είτε με φαγητό απέξω, αφού θέλουν να τα βλέπουν χαρούμενα. Είναι σημαντικό να βάλετε και πάλι όρια, εξηγώντας τους λόγους που δεν θέλετε να το κάνουν με τόσο μεγάλη συχνότητα, ειδικά αν βλέπεστε συχνά. Θα πρέπει όμως και εσείς να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι είναι ο δικός τους τρόπος να δείχνουν την αγάπη τους προς τα παιδιά και να αφήνετε μερικά πράγματα να πέσουν κάτω.