Καθημερινά μαθαίνουμε στα παιδιά μας ότι είναι ικανά να κάνουν τα πάντα. Μαθαίνοντας στα μικρά μας τις ακόλουθες δέκα δεξιότητες, όχι μόνο ενισχύουμε την αυτοπεποίθησή τους αλλά τους μαθαίνουμε πως να κάνουν μικρά πρακτικά πράγματα, που είναι όμως απαραίτητα στην καθημερινότητά τους.

Βοηθήστε τα να μάθουν τις ακόλουθες δεξιότητες πριν την ηλικία των δέκα ετών και πραγματικά θα εκπλαγείτε από το πόσο ανεξάρτητα μπορούν να γίνουν.

1.Φυτέψτε μαζί ένα σπόρο

Πολλά νήπια μαθαίνουν στο νηπιαγωγείο πως να φυτέψουν έναν σπόρο στο χώμα αλλά όχι πως να τον μετακινήσουν και να το φροντίσουν στην συνέχεια. Παραμένοντας όμως, μόνο στο αρχικό στάδιο της διαδικασίας, το παιδί δεν μαθαίνει να είναι υπομονετικό και να εξακολουθεί να φροντίζει με την ίδια προσοχή οτιδήποτε κάνει.

Βάλτε λοιπόν το μικρό σας να φυτέψει το σπόρο και έπειτα από λίγο καιρό επιστρέψετε και εξηγήστε του πως να το μετακινήσει. Βοηθήστε το, αν χρειαστεί βοήθεια και προτρέψτε το παιδί σας να το φροντίζει και να είναι τακτικό ώστε να το διατηρήσει.

2.Να τακτοποιεί αμέσως

Μάθετε στο μικρό σας να τακτοποιεί αμέσως το γραφείο του, αφού τελειώσει την ζωγραφική του. Το ίδιο ισχύει και με άλλες δραστηριότητες, όπως τα παιχνίδια του, το φαγητό και το διάβασμα. Με αυτόν τον τρόπο το μικρό σας θα γίνει υπεύθυνο από νωρίς και δεν θα βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα βουνό από αγγαρείες.

3.Πλοήγηση εκτός GPS

Αν και ζούμε στην εποχή, όπου κάθε είδους εφαρμογή μπορεί να μας βοηθήσει στην καθημερινότητά μας, δεν είναι λίγες οι φορές που χαθήκαμε στο δρόμο παρά τις οδηγίες του GPS.

Για αυτόν τον λόγο είναι καλό να μάθετε στο παιδί σας, πώς να διαβάζει χάρτες αλλά και πώς να βρίσκει το προσανατολισμό μόνο του. Δοκιμάστε το «κυνήγι του θησαυρού», όπου τα μικρά σας θα κληθούν να διαβάσουν τον χάρτη για να βρουν τον κρυμμένο θησαυρό. Αν επισκεφθείτε ένα μουσείο ή ένα πάρκο αφήστε εκείνα να σας κατευθύνουν στην πλοήγησή σας μέσω των εύκολων και πολύχρωμων σημάνσεων για τα παιδιά.

4.Να γράφει ένα γράμμα

Λίγο αφού το παιδί σας μάθει να γράφει, βοηθήστε το να γράψει ένα γράμμα σε ένα μακρινό συγγενή. Όσο μεγαλώνει μπορείτε να του δείξετε πως να γράψει μια πιο επίσημη επιστολή, που εμπεριέχει την προσφώνηση και την αποφώνηση, την ημερομηνία και την παραγραφοποίηση.

Κατά αντίστοιχο τρόπο θα μπορεί μεγαλώνοντας να γράψει επιστολές και email δίχως άγχος και γνωρίζοντας τι πρέπει να γράψει αλλά και τον τρόπο.

5.Σύγκριση αγορών

Το να μάθετε στο μικρό σας να πραγματοποιεί έξυπνες αγορές δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαντάζεστε. Δείξτε του πώς να κάνει έξυπνες αγορές καθώς το κάνετε, παραδείγματος χάριν εξηγώντας του ότι αγοράσατε ένα προϊόν επειδή βρίσκεται σε προσφορά, πράγμα που θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα για να αγοράσετε κι άλλα πράγματα.

Αφήστε το παιδί σας να πληρώσει μερικές φορές, δίνοντας του ένα μικρό ποσό και μια λίστα με δύο ή τρία πράγματα. Με αυτόν τον τρόπο εξοικειώνεται με την αγοραστική διαδικασία και μαθαίνει να επιλέγει έξυπνα.

6.Στρώστε μαζί το τραπέζι

Ενθαρρύνετε το να συμμετέχει στην προετοιμασία του τραπεζιού του Σαββάτου, όπου μπορείτε να φάτε όλοι μαζί. Αναθέστε του, ανάλογα με την ηλικία του, «πόστα» που μπορεί να κάνει, όπως το να μεταφέρει το σερβίτσιο ή και να στρώσει το τραπέζι με τα μαχαιροπίρουνα και τα ποτήρια.

Στο μεταξύ, δείξτε του και πώς να βάζει φαγητό στα πιάτα. Τα νήπια μπορούν να βάλουν μερικές κουταλιές γιαούρτι σε ένα μπολ ενώ από τα έξι έτη και άνω μπορούν μάθουν πώς να φτιάχνουν τοστ ή σάντουιτς. Εσάς σε αυτήν την περίπτωση θα σας χρειαστούν μόνο στο ψήσιμο.

7.Τυλίξτε δώρα

Το παιδάκι σας λατρεύει να παίρνει αλλά και να δίνει δώρα στους φίλους του. Μπορεί λοιπόν, να σας βοηθήσει στο τύλιγμα των δώρων, κόβοντας το χαρτί και κολλώντας το, αφαιρώντας το ταμπελάκι, βρίσκοντας το κατάλληλο κουτί και φυσικά γράφοντας την ευχετήρια κάρτα. Με αυτόν τον τρόπο θα μάθει να προετοιμάζει τα δώρα του ανάλογα με τις περιστάσεις αλλά και τα άτομα στα οποία τα δίνει.

8.Βάλτε πλυντήριο

Πολλά είναι τα παιδιά που τελειώνοντας το λύκειο φεύγουν για σπουδές και εγκαταλείπουν από νωρίς το πατρικό τους. Μέσα στις πολλές αγγαρείες που πρέπει να κάνει, έχει και ένα ακόμα βασικό άγχος αναφορικά με το πλύσιμο των ρούχων. Μπορείτε λοιπόν να του μάθετε, ήδη από την ηλικία των έξι ετών, πως να πλένει τα ρούχα του. Δείξτε του πολλές φορές την διαδικασία, από την μέτρηση με μεζούρα έως και πως διαλέγουμε τα ρούχα.

9.Καθαρίστε τις πληγές

Μάθετε στο παιδί σας από νεαρή ηλικία να μην τρομάζει στη θέα του αίματος με το να μην αντιδράτε και εσείς υπερβολικά. Δείχνοντας του ακριβώς τα βήματα αναφορικά με το πως να φροντίσει τις πληγές του, αποσπάται από τον πόνο ή το τσούξιμο μαθαίνει έμπρακτα τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση ανάγκης. Δείξτε του ένα προς ένα τα βήματα, που ακολουθείται με απλές οδηγίες και παροτρύνετέ το να συμμετάσχει βάζοντας τον επίδεσμο ή το βαμβάκι.

10.Καθαρίστε το μπάνιο

Μάθετε στο μικρό σας πόσο σημαντική είναι η καθαριότητα σε όλους τους χώρους του σπιτιού και ειδικά στο μπάνιο. Ενθαρρύνετε το να απομακρύνει λεκέδες της οδοντόπαστας από το νιπτήρα χρησιμοποιώντας ένα βρεγμένο πανάκι. Μπορείτε επίσης να του δώσετε ένα αντισηπτικό μαντηλάκι για να περάσει διάφορες επιφάνειες του μπάνιου, όπως το χερούλι της βρύσης ή της πόρτας αλλά και τον νιπτήρα. Μην ξεχνάτε να του υπενθυμίζεται να πλένει πολύ καλά τα χέρια του μετά τις δουλειές του μπάνιου.