Τα περισσότερα παιδάκια αγαπούν το νερό, εκτός από όταν απειλεί να πλησιάσει στο κεφάλι τους. Όσο απλό και ευχάριστο και αν μας φαίνεται το λούσιμο, έχει την τάση να τρομάζει τα μικρά μας, με αποτέλεσμα τα κεφαλάκια τους να μην λάμπουν από καθαριότητα ή το μπάνιο τους να μετατρέπεται σε βασανιστήριο τόσο για εκείνα όσο και για εμάς. Μπορεί να μας φαίνεται ευκολότερο να τα λούσουμε με το ζόρι, όμως στην πραγματικότητα αυτού του είδους η πίεση είναι ικανή να τραυματίσει τη σχέση μας μαζί τους και να τα κάνει να αισθανθούν ότι αγνοούμε τα συναισθήματά τους. Τα παρακάτω βήματα απαιτούν περισσότερη προσπάθεια και χρόνο, όμως στο τέλος τα παιδιά μας θα καταλήξουν να απολαμβάνουν ολόκληρο το μπάνιο τους ή έστω να μην πανικοβάλλονται στη θέα του σαμπουάν.

Ζητήστε την άδειά του

Αντί να το ξαφνιάσετε με το τηλέφωνο του ντους ή το ποτηράκι, ρωτήστε το αν σας αφήνει να καθαρίσετε τα μαλλιά του. Όταν αρνηθεί, πείτε του ότι θα θέλατε τουλάχιστον να σας αφήσει να αφαιρέσετε με μια βρεγμένη πετσέτα την βρωμίτσα που βλέπετε στο πίσω μέρος του κεφαλιού του. Αν δεν το δεχτεί ούτε αυτό, μην το πιέσετε, αλλά αντιμετωπίστε το με χιούμορ, λέγοντας «Ευτυχώς που σου αρέσει η βρωμιά!».

Αντιστρέψτε τους ρόλους

Καθίστε στη μπανιέρα και ζητήστε του να σας λούσει εκείνο. Όσο το κάνει, προσποιηθείτε πως φοβάστε, με τέτοιο τρόπο που να του είναι απολύτως σαφές ότι αστειεύεστε. Αν καταφέρετε να το κάνετε να γελάσει με τις φοβίες του θα το βοηθήσετε να τις ξεπεράσει.

Απολαύστε το νερό

Τώρα που ο καιρός είναι ακόμη ζεστός, γεμίστε μια λεκανίτσα με νερό και βάλτε μέσα μερικά πλαστικά παιχνίδια. Κάντε ότι λούζετε ένα από τα κουκλάκια του ή γεμίστε μικρά νεροπίστολα και βρέξτε ο ένας τον άλλο.

Ακούστε το

Πίσω από την άρνηση του παιδιού να λουστεί κρύβεται κάποιος φόβος, λογικός ή «παράλογος», τουλάχιστον για ενήλικα αυτιά. Ρωτήστε το τι είναι αυτό που το κάνει να αποστρέφεται αυτή τη διαδικασία και ίσως εκπλαγείτε. Κάποια παιδιά αισθάνονται πως κινδυνεύουν να πνιγούν όταν βρέχεται το πρόσωπό τους, άλλα δεν αντέχουν να πλησιάζει στα μάτια τους ακόμη και το πιο ήπιο σαμπουάν, ενώ και η παιδική φαντασία πολλές φορές βάζει το χέρι της δημιουργώντας απρόβλεπτες ανησυχίες. Αν βρείτε την πηγή του προβλήματος, θα σας είναι πιο εύκολο να αλλάξετε τον τρόπο που καθαρίζετε το κεφαλάκι του ώστε να το κάνετε να αισθανθεί πιο άνετα.

Δείξτε κατανόηση

Δεν αρκεί να του εξηγήσετε ότι οι σκέψεις του είναι ανεδαφικές. Πείτε του ότι τώρα καταλαβαίνετε τι το τρομάζει και ζητήστε του συγγνώμη για τις φορές που το πιέσατε. Την επόμενη φορά που θα του κάνετε μπάνιο, βάλτε το μπροστά από έναν καθρέφτη και πείτε του πως αυτή τη φορά πραγματικά είναι ανάγκη να λουστεί. Κατά πάσα πιθανότητα θα αντιδράσει με φωνές και κλάματα. Γεμίστε με νερό ένα ποτηράκι και δώστε το στο παιδί να το κρατήσει, λέγοντάς του πως αν θέλει μπορεί να βρέξει μόνο του τα μαλλιά του. Δεν αποκλείεται οι έντονες αντιδράσεις να συνεχιστούν, αλλά αυτό δεν πρέπει να σας απογοητεύσει. Αντιθέτως, είναι θετική ένδειξη καθώς με αυτό τον τρόπο ξεσπά τα συναισθήματά του. Αν βρέξει τα μαλλιά του ή σας ζητήσει να το κάνετε, επιβραβεύστε το και θεωρήστε πως η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί προς το παρόν. Σίγουρα τα μαλλιά του δεν είναι καθαρά, όμως το βήμα που έκανε είναι μεγάλο και δείχνει πως βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Το σαμπουάν μπορεί να συμπεριληφθεί από την επόμενη φορά!