Υπερένταση από την κούραση, άγχος για την επόμενη ημέρα ακόμα και μερικές φοβίες μπορούν να οδηγήσουν το παιδί σας στην κρεβατοκάμαρά σας στην μέση της νύχτας. Αποτελεί ένα ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο ενώ ο ύπνος δίπλα στην μαμά και τον μπαμπά μπορεί να το βοηθήσει να ξεπεράσει έναν εφιάλτη.

Τι γίνεται όμως όταν ο βραδινός ύπνος μαζί γίνει συνήθεια; Με τις συζητήσεις για αυτό το ζήτημα να πέφτουν στο κενό και με το παιδάκι σας να παραμένει επίμονο στο να μην κοιμάται μόνο του, συγκεντρώσαμε μερικά tips που θα σας βοηθήσουν.

1.Αποκλείστε τους αντιπερισπασμούς

Βγάλτε από το δωμάτιο του μικρού σας τηλεόραση και υπολογιστή, όπως και οποιαδήποτε άλλη οθόνη, για να ξεκαθαρίσετε ότι ο χώρος προορίζεται για ξεκούραση και ύπνο. Παράλληλα το φως από τις οθόνες κρατά το παιδί άγρυπνο καθώς η προσοχή του αποσπάται, βρίσκεται σε εγρήγορση και δεν χαλαρώνει.

2.Φτιάξτε μια ρουτίνα ύπνου

Φτιάξτε μια ρουτίνα από ξεκάθαρα βήματα που θα ακολουθεί το μικρό σας πριν κοιμηθεί. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει το βούρτσισμα των δοντιών, την αλλαγή στις πιτζάμες και το παραμύθι πριν τον ύπνο. Με αυτό τον τρόπο, το παιδί προετοιμάζεται ψυχολογικά και μειώνεται η ένταση της ημέρας σταδιακά μέχρι να χαλαρώσει.

3.Περιορίστε την παρουσία σας

Όσο δύσκολο και αν σας φαίνεται είναι απαραίτητο να φεύγετε από το δωμάτιό του, πριν ακόμα αποκοιμηθεί, καθώς έτσι δεν θα εξαρτάται ούτε θα βασίζεται τόσο πολύ στην παρουσία της μαμάς ή του μπαμπά. Αν μείνετε τελικά, μην ξαπλώσετε μαζί του αλλά καθίστε στο πλάι του και απομακρυνθείτε περισσότερο μέρα με την μέρα μέχρι να καταφέρει να αποκοιμηθεί χωρίς την παρουσία σας.

4.Κάντε το νιώσει ασφάλεια

Η απουσία σας από το δωμάτιό του σε συνδυασμό με το φόβο του μπαμπούλα που καραδοκεί πίσω από την πόρτα, μπορεί να το κρατήσουν άγρυπνο όλο το βράδυ. Δείξτε του ότι παραμένει ασφαλές και δια της απουσίας σας.

5.Μην λυγίσετε

Ενδεχομένως το παιδάκι σας να μην δεχθεί εξαρχής τις αλλαγές που προσπαθείτε να περάσετε. Από την άλλη μπορεί ενώ τα πηγαίνει καλά να «ξανακυλήσει» στην παλιά καλή συνήθεια. Εσείς πρέπει να μείνετε σταθεροί στα βήματα που ακολουθείτε και να τα αναπροσαρμόσετε στα αρχικά στάδια αν το κρίνετε απαραίτητο.

Χρησιμοποιείστε εκφράσεις όπως «μείνε στο κρεβάτι σου» και μην λυγίσετε γιατί θα δείξετε στο παιδάκι σας ότι μάλλον θα πρέπει να επιμείνουν πιο πολύ για να πετύχουν τον σκοπό τους.

6.Επιβραβεύστε κάθε μικρή νίκη

Σε κάθε νέα του κατάκτηση, ανεξάρτητα από το πόσο μικρή ή μεγάλη είναι επιβραβεύσετε το. Με αυτόν τον τρόπο, το εμψυχώνετε και του δίνετε να καταλάβει πως μπορεί πράγματι να καταφέρει να ξεπεράσει τους φόβους του.