Κανένα παιδί δεν ενθουσιάζεται όταν φτάνει η ώρα του ύπνου. Οφείλουμε να δείξουμε κάποια κατανόηση. Ακόμη και αν φροντίζουμε να επικρατεί απόλυτη ησυχία από τη στιγμή που θα μεταφερθεί στο δωμάτιό του, εκείνο ξέρει καλά πως η ζωή στο σπίτι συνεχίζεται. Και πολύ θα ήθελε να μπορεί να συμμετέχει «όπως οι μεγάλοι». Τα παρακάτω tips δεν υπόσχονται να εξαφανίσουν εντελώς τις αντιστάσεις του. Όμως ενδέχεται να απαλύνουν λίγο τον… πόνο και να το βοηθήσουν να κοιμηθεί γρηγορότερα και καλύτερα.

Συμβουλές για να κοιμάται σαν πουλάκι

Βοηθήστε το να αγαπήσει το δωμάτιο

Όσο περισσότερο του αρέσει ο χώρος στον οποίο κοιμάται, τόσο πιο εύκολα θα σας ακολουθήσει μέχρι το κρεβάτι του. Αν έχετε τη δυνατότητα, αφήστε το να επιλέξει μόνο του ορισμένα έπιπλα ή τουλάχιστον τα λευκά είδη και κάποια στοιχεία της διακόσμησης.

Επιλέξτε τις σωστές δραστηριότητες

Τραγουδήστε μαζί ένα τραγούδι που το διασκεδάζει ή διαβάστε (ξανά) το αγαπημένο του βιβλίο. Οι ήρεμες στιγμές μαζί σας θα το βοηθήσουν να χαλαρώσει και θα κάμψουν τις αντιστάσεις του απέναντι στον ύπνο.

Κλείστε το τηλέφωνο

Ξέρουμε πόσο του αρέσει να παίζει παιχνίδια στο κινητό σας, όμως το μπλε φως δεν επιτρέπει στα ματάκια του να γλαρώσουν.

Κάντε μια τελευταία βόλτα

Ακόμη και αν πήγε τουαλέτα μόλις πριν από μισή ώρα, δεν χάνει κάτι να προσπαθήσει άλλη μία φορά, έτσι δεν είναι; Έτσι θα αποφύγετε τα νυχτερινά ατυχήματα, αλλά και το ξύπνημα στη μέση της νύχτας.

Δείξτε συνέπεια

Τις καθημερινές πέφτει για ύπνο στις οκτώ το απόγευμα. Αυτό σημαίνει ότι και τα Σαββατοκύριακα θα πρέπει να ξαπλώνει ακριβώς την ίδια ώρα. Το σταθερό πρόγραμμα ύπνου θα κάνει τη ζωή σας πολύ πιο εύκολη, όσο και αν θέλετε να λυγίσετε όταν σας παρακαλάει για πέντε λεπτάκια ακόμη.

Βρείτε του παρέα

Πολλά παιδιά φοβούνται το σκοτάδι και αυτό διώχνει τη νύστα τους μακριά. Χαρίστε του μερικά αρκουδάκια για να το «προστατεύουν από τα τέρατα».

Εξοπλίστε το με πολεμοφόδια

Ίσως αισθάνεται πιο σίγουρο αν έχει τα… μέσα για να αντιμετωπίσει μόνο του τους «κινδύνους» της νύχτας. Ένα πλαστικό πιστόλι ή ακόμη και ένα «ξόρκι» που θα του μάθετε αρκούν για να νικήσει και τον μεγαλύτερο μπαμπούλα κάτω από το κρεβάτι του.

Προνοήστε για τις ανάγκες του

Είναι πιθανό να καταφέρετε να το κρατήσετε στο δωμάτιό του (και μακριά από το δικό σας) αν εξασφαλίσετε ότι οι βασικές του ανάγκες είναι καλυμμένες. Για παράδειγμα, ένα ποτήρι με νερό στο κομοδίνο του είναι πιο σημαντικό από ό,τι φαντάζεστε. Απλώς φροντίστε να μην είναι εύθραυστο.

Δείξτε του την ώρα

Ακόμη και αν δεν είναι ακόμη σε θέση να «διαβάσει» μόνο του την ώρα, υπάρχουν τρόποι να το βοηθήσετε να καταλάβει πότε μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι του. Για παράδειγμα, μπορείτε να προμηθευτείτε με ένα αναλογικό ρολόι τοίχου και να κολλήσετε στον ωροδείκτη και στην κατάλληλη ώρα (για παράδειγμα στις 7) ένα κομμάτι ταινία που φωσφορίζει στο σκοτάδι. Έπειτα, το μόνο που μένει είναι να του πείτε ότι μπορεί να βγει από το δωμάτιό του μόνο όταν ο ωροδείκτης προσπεράσει το αυτοκόλλητο.

Επιμείνετε

Οι καλές συνήθειες δεν κατακτούνται από τη μια μέρα στην άλλη. Όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν σύμφωνα με το πρόγραμμα, μην απογοητεύεστε και μην υποχωρείτε. Δεν λέμε ότι είναι εύκολο. Αν όμως οπλιστείτε με υπομονή, είναι βέβαιο ότι στο τέλος θα νικήσετε!