Τα παιδικά όνειρα, όπως και εκείνα των ενηλίκων, δεν είναι πάντα ευχάριστα. Υπολογίζεται ότι το ένα στα τέσσερα παιδικά όνειρα μπορεί να είναι «κακό», να περιέχει δηλαδή τέρατα, κακές μάγισσες, λύκους, στρατούς και πολέμους. Αυτό έχει να κάνει με τις καθημερινές τους εμπειρίες, που μερικές φορές μπορεί να είναι δυσάρεστες, ακατανόητες, στρεσογόνες…

Υπάρχει όμως και ένα άλλο είδος εφιαλτών που προκύπτουν νωρίς στον ύπνο (στο στάδιο NREM, ενώ κανονικά ονειρευόμαστε στο στάδιο REM, που ακολουθεί το NREM) και συνοδεύονται από κραυγές και από την αίσθηση τρομερού φόβου και πανικού. Τα παιδιά ξυπνάνε πολύ τρομαγμένα και συνήθως δυσκολεύονται μετά να θυμηθούν περί τίνος επρόκειτο. Οι εφιάλτες αυτοί απασχολούν το 1 με 4 στα 100 παιδιά ηλικίας από 4 ως 12 ετών και μειώνονται κατά κανόνα όσο τα παιδιά μεγαλώνουν.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι πρόκειται για φυσιολογική κατάσταση και ότι οι γονείς δεν χρειάζεται να ανησυχήσουν γιατί σπάνια κρύβεται πίσω από αυτούς τους εφιάλτες μια παθολογία.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που χρειάζεται να κάνουμε οι γονείς είναι να μη βλέπουν τα παιδιά τρομακτικά προγράμματα στην τηλεόραση ή βιντεοπαιχνίδια αλλά να διαβάζουν ευχάριστες ιστορίες (κυρίως προτού κοιμηθούν), να καθησυχάζουμε τα παιδιά μας και να τα παρηγορούμε τόσο προτού κοιμηθούν όσο και αν ξυπνήσουν από ένα κακό όνειρο μέσα στη νύχτα και τέλος να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για να κοιμούνται χωρίς να υπάρχει φόβος να τραυματιστούν ή να ξεφύγουν από την προσοχή των γονιών.

Αν έχουμε απορίες, μπορούμε να προσπαθήσουμε να ρωτήσουμε και να συζητήσουμε με τα παιδιά μας τι τα ανησυχεί αλλά κυρίως να παρατηρήσουμε αν έχουν άλλες περίεργες συμπεριφορές στην καθημερινότητά τους.

Προσοχή

Οταν ενήλικοι παρουσιάζουν αυτό το είδος των εφιαλτών που προκύπτουν στα πρώτα στάδια του ύπνου και συνοδεύονται από πανικό και κραυγές, είναι σκόπιμο να συμβουλευτούμε κάποιον ειδικό γιατί μπορεί να υποκρύπτεται κάποια παθολογία όπως είναι η υπνική άπνοια ή ακόμα και κάποια ψυχολογικά προβλήματα.