παιδική και εφηβική ηλικία είναι η ιδανική περίοδος για να μάθουμε στο παιδί μας καλούς τρόπους και στοιχειώδεις κανόνες καθαριότητας που θα τους διατηρήσει και στην ενήλικη ζωή του. Από την άλλη όμως δεν χρειάζεται να υπερβάλλουμε, αλλά ούτε και να πελαγώνουμε μπροστά στην πληθώρα των βρεφικών και παιδικών καλλυντικών.

Γι’ αυτό φτιάξαμε ένα γενικό χρονοδιάγραμμα όπου ανάλογα με την ηλικία του μαθαίνουμε στο παιδί να περιποιείται μόνο του τον εαυτό του σε καθημερινό επίπεδο.

Σημείωση:

Στην περίπτωση που η επιδερμίδα του είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, αλλεργική ή παρουσιάζει τοπική αδερματίτιδα, τότε χρειαζόμαστε την έγκριση του δερματολόγου για τα κατάλληλα καλλυντικά που θα χρησιμοποιεί.

Ηλικία 2-5 ετών

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό, αλλά συνήθως σε αυτήν την ηλικία ξεκινούν να περπατάνε μόνα τους, αρχίζουν να μιλάνε, μαθαίνουν πώς να ντύνονται αλλά και να βουρτσίζουν τα δόντια τους.

Αυτή η περίοδος είναι κατάλληλη για να του μάθουμε το ρητό «η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά». Το συχνό πλύσιμο των χεριών και του προσώπου επιβάλλεται. Και ο Covid-19 είναι ένας λόγος παραπάνω. Για να το πείσουμε ότι πρέπει να καθαρίζει σχολαστικά τα χέρια του και το πρόσωπό του, κάνουμε διασκεδαστική τη διαδικασία παίζοντας.

Tip: σε περίπτωση που αντιδράει στο πλύσιμο του προσώπου με νερό και σαπούνι, επιλέγουμε τα μωρομάντιλα ή μια απαλή βρεγμένη πετσέτα και του μαθαίνουμε πώς να τη χρησιμοποιεί παίζοντας ταυτόχρονα κρυφτό ενώ καθαρίζει το πρόσωπό του.

Τα καλλυντικά του: ένα απαλό καθαριστικό αφρόλουτρο και σαμπουάν, ένα λεπτόρρευστο ενυδατικό γαλάκτωμα, οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα.

Ηλικία 6-9 ετών

Σε αυτή τη φάση ξεκινούν το σχολείο και αρχίζουν να γίνονται πιο ανεξάρτητα. Ετσι οι γονείς δεν είναι οι μόνες επιρροές του και συνειδητοποιεί ότι μπορεί να παίρνει μόνο του κάποιες αποφάσεις.

Αυτή είναι η ιδανική περίοδος για να του μεταδώσουμε τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και περιποίησης, ώστε να του γίνουν συνήθεια και στη μετέπειτα ζωή του. Η θεμελιώδης προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η συνέπεια. Για παράδειγμα, ίσως χρειαστεί να του υπενθυμίζουμε ή ακόμα και να διαπραγματευόμαστε μαζί του για πολύ καιρό να βουρτσίζει τα δόντια του κάθε βράδυ πριν πέσει για ύπνο.

Εκτός από αυτό, του μαθαίνουμε να πλένει το πρόσωπό του με ένα απαλό σαπούνι, καθώς και πώς να λούζεται. Αν έχει μακριά μαλλιά, του εξηγούμε τη χρησιμότητα του conditioner και πώς να χτενίζει τα μαλλιά του χωρίς να σπάει την τρίχα.

Tip: επισκεπτόμαστε μαζί το φαρμακείο ή το σουπερμάρκετ και αφήνουμε το παιδί μας να διαλέξει την οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα που του αρέσει. Βασική προϋπόθεση, να μην είναι σκληρή και τραυματίζει τα ούλα του.

Τα καλλυντικά του: αφρόλουτρο, σαμπουάν και conditioner, μια παιδική βούρτσα, οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα και στοματικό διάλυμα.

Ηλικία 10-13 ετών

Η φάση της προεφηβείας είναι διασκεδαστική μεν αλλά και γεμάτη προκλήσεις. Τα παιδιά γίνονται πιο ανεξάρτητα και επηρεάζονται από τους φίλους τους και τις συνήθειές τους. Συνειδητοποιούν ότι είναι υπεύθυνα για τις πράξεις τους, γι’ αυτό υπάρχουν συνέπειες, καλές ή κακές, ανάλογα με τις επιλογές τους, και εξερευνούν νέες ασχολίες και χόμπι.

Σε αυτή την ηλικία συμβαίνουν ορμονικές αλλαγές και το σώμα του ετοιμάζεται να μπει στην εφηβεία. Ετσι η ισορροπημένη διατροφή και οι κανόνες περιποίησης και υγιεινής θα του εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμα ένα υγιές και ανθεκτικό δέρμα.

Tip: εμπλουτίζουμε το μενού του με τροφές που περιέχουν προβιοτικά και φυτικές ίνες, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την καλή πέψη, την αυξημένη απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και τη γενικότερη εύρυθμη λειτουργία τόσο του πεπτικού όσο και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα καλλυντικά του: αφρόλουτρο, σαμπουάν και conditioner, παιδική κολόνια, προϊόντα στάιλινγκ μαλλιών, οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα και στοματικό διάλυμα.

Ηλικία 14 ετών και άνω

Αυτήν την περίοδο η σωστή περιποίηση του δέρματος είναι καταλυτική, αφού οι ορμονικές αλλαγές πιθανόν να προκαλέσουν ακμή. Επιβάλλεται λοιπόν να μάθουμε στο παιδί μας τη σημασία της πρόληψης. Είναι σημαντικό να πλένει καθημερινά το πρόσωπό του, τονίζοντάς του ότι πρέπει να κοιμάται πάντα με καθαρή επιδερμίδα. Επίσης μία φορά την εβδομάδα καλό είναι να χρησιμοποιεί ένα ήπιο απολεπιστικό για να καθαρίζει τους πόρους ή και μια μάσκα για βαθύ καθαρισμό. Για την ενυδάτωση της επιδερμίδας του, μια ελαφριά λοσιόν που δεν αφήνει λιπαρότητα θα καλύψει τις ανάγκες του.

Στην περίπτωση που εμφανιστεί ακμή, επισκεπτόμαστε τον δερματολόγο προκειμένου να δώσει την κατάλληλη αγωγή και να το συμβουλεύσει σχετικά με τι είδους καλλυντικά ενδείκνυνται για την περίπτωσή του καθώς και αν αυτά που ήδη χρησιμοποιεί είναι κατάλληλα.

Τα καλλυντικά του: απαλό σαπούνι προσώπου, απολεπιστικό, μάσκα για βαθύ καθαρισμό, ενυδατική λοσιόν ή ορός, σαμπουάν και conditioner, προϊόντα στάιλινγκ μαλλιών, οδοντόβουρτσα, οδοντόκρεμα και στοματικό διάλυμα, αντηλιακό.

Τέλος, τονίζουμε ότι σε κάθε ηλικία το αντηλιακό είναι επιβεβλημένο, προκειμένου να προστατεύσει το δέρμα του από τη φθορά του ήλιου που δρα σωρευτικά. Η πρόληψη είναι η καλύτερη μέθοδος για να αποφύγει μελλοντικές βλάβες και σοβαρά προβλήματα της επιδερμίδας.