Πολλά είναι τα παιδιά που τείνουν να χάνουν τα πράγματά τους ή που δεν μπορούν να θυμηθούν πού τα έχουν αφήσει. Ωστόσο, είναι στο χέρι των γονιών να δώσουν στο παιδί τα απαραίτητα εργαλεία οργάνωσης, είτε πρόκειται για τη σωστή διαχείριση του χρόνου του είτε πρόκειται για τα προσωπικά του αντικείμενα. Ορίστε λοιπόν τρία tips που μπορείτε να δοκιμάσετε για να βοηθήσετε το παιδί να οργανωθεί και να σταματήσει να χάνει τα πράγματά του.

Ρουτίνα

Το νούμερο ένα πράγμα που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά να παραμείνουν οργανωμένα είναι να δημιουργήσουν σταθερές ρουτίνες, καθώς η επανάληψη βοηθά τα παιδιά να θυμούνται. Αν έχουν τη συνήθεια να μαζεύουν τα μολύβια τους ή τα παιχνίδια τους την ίδια ώρα και με την ίδια σειρά κάθε βράδυ, είναι λιγότερο πιθανό να ξεχάσουν να το κάνουν ή να ξεχάσουν που τα έχουν αφήσει. Με την πάροδο του χρόνου θα αποτελέσει μια σχεδόν αυτόματη διαδικασία, την οποία το παιδί θα πραγματοποιεί δίχως να τη σκεφθεί.

Λίστες

Μια εξίσου καλή και αποτελεσματική ιδέα, τόσο για εσάς όσο και για το παιδί, είναι να δημιουργήσετε μαζί λίστες. Τοποθετήστε τη σε εμφανές σημείο ή στο γραφείο του για να γνωρίζει τι πρέπει να παίρνει μαζί του έξω και τι μένει σπίτι. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με διαφορετικές λίστες για διαφορετικές δραστηριότητες του παιδιού μέσα στην ημέρα. Έτσι δεν πρόκειται να ξεχάσει ή να αφήσει πίσω του κάτι που του είναι απαραίτητο, ενώ ταυτόχρονα σας γλιτώνει πολύτιμο χρόνο, αφού θα μπορεί να ελέγχει μόνο του τα πράγματά του.

Καθοδήγηση

Τα παιδιά, ειδικά στη νηπιακή ηλικία, εξακολουθούν να χρειάζονται την δική σας καθοδήγηση και είναι λογικό τελικά να ξεχάσουν ή να χάσουν κάτι. Ταυτόχρονα είναι σημαντικό να μη σπεύδετε να αντικαταστήσετε κάθε αντικείμενο που χάνει, καθώς έτσι είναι πολύ πιθανό να το χάσει και πάλι. Αντίθετα αφήστε το παιδί να καταλάβει τη συνέπεια του χαμένου αντικειμένου, καθώς έτσι θα περάσετε ένα ξεκάθαρο μήνυμα και θα είναι πιο προσεκτικό με την πάροδο του χρόνου.