Μήπως το ξεμπέρδεμα των μαλλιών μας έχει γίνει πλέον μία δύσκολη υπόθεση; Ενδεχομένως μάλιστα να παρατηρούμε ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού γίνονται ακόμα πιο αδύναμα και μπερδεμένα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Η εξήγηση είναι απλή: Ο ολέθριος συνδυασμός του ήλιου και του αλατιού ή του χλωρίου, αν κολυμπάμε σε πισίνα, φθείρει την επιδερμίδα της λεπτής τρίχας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ανοίγουν τα «λέπια» της και να δραπετεύει η πολύτιμη υγρασία από το εσωτερικό της καθιστώντας την ευάλωτη.

Τα σημάδια των αδύναμων μαλλιών:

-Η τρίχα σπάει πιο εύκολα

-Παρουσιάζει έντονη ξηρότητα και τραχύτητα

-Φριζάρει υπερβολικά

-Είναι πιο θαμπή

-Οι άκρες εμφανίζουν ψαλίδα

-Τα μαλλιά μπλέκονται εύκολα και κάνουν κόμπους

Σπάσιμο & ψαλίδα: Ποια η διαφορά

-Στην ψαλίδα, οι άκρες των μαλλιών έχουν καταστραφεί και χωρίζονται στα δυο.

-Στο σπάσιμο υπάρχει πιο έντονη φθορά στη δομή της τρίχας. Αν την παρατηρήσουμε στο μικροσκόπιο θα δούμε ρωγμές σε όλο το μήκος της, με αποτέλεσμα να γίνεται πιο εύθραυστη και να σπάει. Αυτός είναι και ο πιο σημαντικός λόγος που τα μαλλιά μας δεν μπορούν να μακρύνουν περισσότερο από ένα σημείο.

Τι κάνουμε…

… για την ψαλίδα:

Δεν μπορούμε να την επιδιορθώσουμε αλλά να την προλάβουμε. Ετσι «καθαρίζουμε» τις άκρες κάθε 6-8 εβδομάδες. Επιπλέον, τις ενυδατώνουμε εντατικά μετά το λούσιμο, με ένα λαδάκι ή ένα σέρουμ.

… για το σπάσιμο:

Σε αυτήν την περίπτωση, η φροντίδα πρέπει να είναι πιο ενισχυμένη.

-Επιλέγουμε σαμπουάν και προϊόντα περιποίησης με δομικά συστατικά της τρίχας όπως κερατίνη, αμινοξέα και ceramides. Αυτή είναι η βάση της σωστής τους περιποίησης.

-Χρησιμοποιούμε μάσκα μετά το λούσιμο, μία ενισχυμένη κρέμα με ενεργά συστατικά που καλύπτουν τις ρωγμές και καθιστούν λεία την επιφάνεια της τρίχας. Ετσι θα γίνει πιο απαλή και ευκολοχτένιστη.

-Δεν τρίβουμε τα βρεγμένα μαλλιά με την πετσέτα. Γιατί έτσι τα μπερδεύουμε περισσότερο και προκαλούμε περισσότερους κόμπους.

-Αποφεύγουμε το πολύ θερμό στάιλινγκ. Αν δεν μπορούμε να το αποφύγουμε τότε χρησιμοποιούμε απαραιτήτως μία θερμοπροστατευτική σύνθεση και ένα πιστολάκι με τεχνολογία ιόντων. Η συγκεκριμένη τεχνολογία αφαιρεί λιγότερη υγρασία από το εσωτερικό της τρίχας και καταπολεμά το φριζάρισμα.

Το απαραίτητο προϊόν

Η ενυδατική σύνθεση που δεν ξεπλένεται μετά το λούσιμο (leave in conditioner) είναι απαραίτητη όλο τον χρόνο.

Επιπλέον προστασία

Στην παραλία, επιλέγουμε ειδικές συνθέσεις με UV φίλτρα και θρεπτικά συστατικά που δημιουργούν ένα προστατευτικό φιλμ γύρω από την τρίχα και αποτρέπουν τις εξωτερικές επιθέσεις του ήλιου. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα προϊόντα πρέπει να έχουν ελαφριές φόρμουλες για να μη βαραίνουν την τρίχα. Τα εφαρμόζουμε κάθε φορά που εκτιθέμεθα στον ήλιο και ανανεώνουμε την εφαρμογή τους μετά από κάθε βουτιά.