Η έναρξη μιας νέας σχολικής χρονιάς μπορεί να είναι συναρπαστική, αλλά μπορεί επίσης να κάνει το παιδί σας να νιώθει άγχος, ειδικά αν η περσινή χρονιά ήταν δύσκολη, ή αν ξεκινάει σε νέο σχολείο. Ενώ μερικές συμβουλές για τους μαθητές είναι ευρέως γνωστές (όπως το να κοιμούνται επαρκώς και να τρώνε ένα υγιεινό πρωινό), υπάρχουν και άλλοι τρόποι προετοιμασίας.

5 tips για να προετοιμάσετε το παιδί για την επιστροφή στο σχολείο

1. Βοηθήστε τα παιδιά να ξεκινήσουν το σχολείο με μια νέα προοπτική

Τα παιδιά μπορούν να αλλάξουν πολύ μέσα σε ένα καλοκαίρι. Σίγουρα, το καλοκαίρι διαρκεί μόνο λίγους μήνες, αλλά πολλά μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου (όπως νέες εμπειρίες, νέοι φίλοι ή μια εκρηκτική ανάπτυξη). Ενώ η επιστροφή στο σχολείο μπορεί να δελεάσει τα παιδιά να ενεργήσουν όπως και το προηγούμενο έτος, μπορούν να κάνουν μια προσπάθεια να έχουν μια νέα στάση. Για παράδειγμα:

  • Αν ήταν αγενείς με τους άλλους, μπορούν να προσπαθήσουν να είναι ευγενικοί
  • Εάν πήραν κακές αποφάσεις πέρυσι, η νέα σχολική χρονιά είναι μια ευκαιρία για καλύτερη αξιολόγηση
  • Αν δυσκολεύτηκαν να κάνουν φίλους, φέτος μπορούν να είναι πιο κοινωνικοί

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να ξεκινήσει νέες συνήθειες και να προσέχει τη συμπεριφορά του.

2. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να είναι ο εαυτός τους στο σχολείο

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να αναγνωρίζει τις αξίες του και να τις τηρεί – όπως να είναι ευγενικό με τους άλλους, να διαβάζει για το σχολείο και να αποφεύγει το αλκοόλ και το κάπνισμα. Δεν θα είναι αρεστό σε όλους και δεν πειράζει καθόλου.

Δεν χρειάζεται να προσπαθεί να εντυπωσιάζει φίλους και συμμαθητές, ειδικά αν αυτό παραβιάζει τις δικές του ηθικές αξίες. Εξηγήστε στο παιδί σας ότι όταν τηρούν τις αξίες τους, οι άλλοι συνήθως το σέβονται αυτό, ακόμη κι αν δεν το δείχνουν.

3. Μιλήστε στο παιδί σας για την αξία της πραγματικής φιλίας

Οι πρώτες εβδομάδες στο σχολείο τείνουν να φαίνονται λίγο χαοτικές, καθώς όλοι προσπαθούν να βρουν τη θέση τους στη μικρή κοινωνία του σχολείου. Ωστόσο, το να έχεις μόνο δύο στενούς φίλους μπορεί να είναι πιο σημαντικό από το να έχεις αμέτρητους φίλους.

4. Προσδιορίστε τα δυνατά σημεία του παιδιού σας στο σχολείο

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς με στόχο την απόκτηση καλών βαθμών είναι αξιοθαύμαστη και σίγουρα σημαντική, οπότε ενθαρρύνετε το παιδί σας να το κάνει. Ωστόσο, το να δουλεύεις σκληρά στο σχολείο και να μαθαίνεις πώς να επανέρχεσαι από τις αποτυχίες είναι εξίσου σημαντικό με την επίτευξη των στόχων.

Εάν, αφού βάλει τα δυνατά του, το παιδί δεν είναι άριστος μαθητής, προσδιορίστε σε τι άλλο είναι καλό και, στη συνέχεια, ενθαρρύνετέ το να ασχοληθεί με αυτό.

5. Υποστηρίξτε τα παιδιά σας συναισθηματικά

Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά πολλά από τα πιο επιτυχημένα και συναισθηματικά υγιή παιδιά στο σχολείο γνωρίζουν ότι οι γονείς τους είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχός τους. Μπορεί να νομίζετε ότι είναι δεδομένο, αλλά ενημερώστε το παιδί σας ότι μπορεί να σας εμπιστευτεί οτιδήποτε. Ενθαρρύνετέ τo να μοιράζεται μαζί σας ένα καλό πράγμα που συμβαίνει στο σχολείο κάθε μέρα.