Μπορεί όταν ακούτε τη λέξη «διαλογισμός» να σας έρχονται στο μυαλό άνθρωποι καθισμένοι οκλαδόν σε κατάσταση νιρβάνα, στην πραγματικότητα όμως ο διαλογισμός δεν είναι για λίγους και εκλεκτούς αλλά για όλους όσοι θέλουν να αποφορτιστούν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι ο διαλογισμός είναι μια από τις πιο δημοφιλείς στρατηγικές για τη διαχείριση του στρες.

Μέσω της πρακτικής αυτής έχετε τη δυνατότητα να χαλαρώσετε το σώμα σας και να «αδειάσετε» το μυαλό σας από τα άγχη της καθημερινότητας.

Η μουσική είναι επίσης γνωστή για την ικανότητά της να ανακουφίζει από το στρες και να βελτιώνει τη συγκέντρωση.

Ετσι, συνδυάζοντας τις χαλαρωτικές ιδιότητες του διαλογισμού με αυτές της μουσικής, θα είστε σε θέση να ηρεμήσετε το σώμα και το μυαλό σας και να εστιάσετε στο εδώ και τώρα. Ουσιαστικά, ο συνδυασμός διαλογισμού και μουσικής μπορεί να εμπλουτίσει τα θετικά αποτελέσματα και των δύο και να σας προσφέρει μεγαλύτερη ανακούφιση από το στρες.

Ειδικά αν είστε αρχάριοι στον διαλογισμό, η ακρόαση μουσικής μπορεί να διευκολύνει σημαντικά τη διαδικασία για εσάς.

Τα βήματα για διαλογισμό μετά μουσικής

1. Επιλέξτε μια μουσική διαλογισμού που σας βοηθάει να χαλαρώνετε

Αυτό στην πράξη σημαίνει οποιαδήποτε μουσική σας αρέσει να ακούτε. Εάν δεν σας αρέσει η κλασική μουσική, για παράδειγμα, μην την επιλέξετε. Θα πρέπει επίσης να αναζητήσετε μουσική με πιο αργό ρυθμό και κατά προτίμηση χωρίς στίχους, που μπορεί να αποσπούν την προσοχή σας και να σας προκαλούν σκέψεις.

2. Βρείτε μια άνετη θέση και χαλαρώστε

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι πρέπει να καθίσουν με τα πόδια τους σταυρωμένα με έναν συγκεκριμένο τρόπο ή να χρησιμοποιούν ένα μαξιλάρι, αλλά στην πραγματικότητα η θέση στην οποία νιώθετε άνετα είναι η θέση που πρέπει να δοκιμάσετε. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι αποφεύγουν να ξαπλώνουν επειδή αποκοιμιούνται έτσι όταν είναι κουρασμένοι. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να πειραματιστείτε και να αποφασίσετε τι είναι κατάλληλο για εσάς. Μόλις βρείτε τη θέση σας, κλείστε τα μάτια σας, χαλαρώστε τους μυς σας και φροντίστε να αναπνέετε μέσω του διαφράγματός σας.

Αφήστε τους ώμους σας, την κοιλιά σας, ακόμη και τους μυς στο πρόσωπό σας να χαλαρώσουν.

Πάρτε μια βαθιά αναπνοή από τη μύτη σας, γεμίζοντας με αέρα την κοιλιά σας (αντί για το στήθος σας) και στη συνέχεια εκπνεύστε από το στόμα σας.

3. Μείνετε συγκεντρωμένοι στη μουσική

Αν βρεθείτε να σκέφτεστε άλλα πράγματα (ή ακόμη και να σκέφτεστε σχετικά με τη μουσική που ακούτε), προσπαθήστε να ανακατευθύνετε την προσοχή σας στην παρούσα στιγμή, στον ήχο της μουσικής και στα συναισθήματα που προκαλεί η μουσική στο σώμα σας. Προσπαθήστε να νιώσετε πραγματικά τη μουσική.

4. Συνεχίστε αυτή την πρακτική για αρκετά λεπτά, έως ότου τελειώσει ο χρόνος

Καθώς οι σκέψεις έρχονται στο μυαλό σας, αφήστε τες απαλά να φύγουν και ανακατευθύνετε την προσοχή σας στον ήχο της μουσικής, στην παρούσα στιγμή και στις αισθήσεις σας.

Ο στόχος αυτής της πρακτικής είναι να ηρεμήσετε την εσωτερική σας φωνή και απλά να… υπάρχετε. Επομένως, δοκιμάστε να βυθιστείτε πλήρως στη μουσική και θα νιώσετε πιο χαλαροί αρκετά άμεσα.

Πώς θα κάνετε τη διαδικασία πιο εύκολη για εσάς

* Ίσως θελήσετε να ξεκινήσετε με λίγες μελωδίες και να προχωρήσετε σε περισσότερες όταν συνηθίσετε.

* Εάν διαπιστώσετε ότι η μουσική που αρχικά επιλέξατε σας φέρνει πολλές σκέψεις, αναμνήσεις και εσωτερικό διάλογο, δοκιμάστε ένα διαφορετικό είδος μουσικής. Η ορχηστρική μουσική μπορεί να αποσπά λιγότερο την προσοχή σας συγκριτικά με άλλα είδη μουσικής.

* Μπορείτε να υπολογίσετε τον χρόνο του διαλογισμού σας βάσει του αριθμού των τραγουδιών που επιλέγετε, ώστε να μην ανησυχείτε για το εάν χρειάζεστε περισσότερο χρόνο.

* Αν παρατηρήσετε ότι σκέφτεστε πάρα πολύ, μην απογοητευτείτε. Αυτό είναι φυσιολογικό για όσους καταπιάνονται πρώτη φορά με την πρακτική του διαλογισμού. Αντ’ αυτού, συγχαρείτε τον εαυτό σας που παρατηρεί τον εσωτερικό σας διάλογο και προσπαθήστε να ανακατευθύνετε την προσοχή σας στο εδώ και τώρα.

Φροντίστε να είστε ντυμένοι με άνετα ρούχα ώστε τίποτε άλλο να μην αποσπά την προσοχή σας

Πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώσω;

Ενώ τα 20 λεπτά είναι ένας καλός ελάχιστος χρόνος για να επωφεληθείτε από τον συνδυασμό διαλογισμού και μουσικής, ακόμη και ένα τραγούδι μπορεί να σας βοηθήσει στη μείωση του στρες και στην αποφόρτιση.