Όταν έχετε ένα νεογέννητο στο σπίτι και κοντεύετε να ξεχάσετε από πότε έχετε να κοιμηθείτε σαν άνθρωπος, ίσως καταλήξετε να ονειρεύεστε να μπει το μωρό σας σε ένα πρόγραμμα ύπνου. Αλλά ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσετε; Πολλοί γονείς ξεκινούν πολύ νωρίς και αποθαρρύνονται, επομένως καλό είναι να περιμένετε μέχρι το μικρό σας να είναι τουλάχιστον 4-6 μηνών, τότε δηλαδή που αρχίζει να αναπτύσσεται ο φυσικός του ρυθμός ύπνου. Κάθε βρέφος είναι διαφορετικό, αλλά όταν το μωρό σας είναι έτοιμο, μπορείτε να ξεκινήσετε να καθιερώνετε τη ρουτίνα του ύπνου του.

Δημιουργήστε τις ιδανικές συνθήκες

Για να ενθαρρύνετε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, οι ύπνοι του μωρού σας πρέπει να πραγματοποιούνται σε ένα σταθερό περιβάλλον ύπνου. Οι ειδικοί λένε ότι το μωρό κοιμάται καλύτερα όταν η κούνια του είναι σε ένα σκοτεινό, δροσερό δωμάτιο. Ο λευκός θόρυβος μπορεί να σας βοηθήσει να αποκλείσετε τους ήχους κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ μια μικρή ρουτίνα ύπνου – για παράδειγμα, όταν αλλάζετε την πάνα του μωρού σας και του τραγουδάτε– μπορεί επίσης να προετοιμάσει το μωρό σας για ύπνο.

Δώστε προσοχή στον πρωινό ύπνο

Παραδόξως, ο πρωινός ύπνος, λίγο μετά το ξύπνημα του μωρού, είναι συνήθως ο πρώτος που διαρκεί αρκετά. Μετά από έναν καλό βραδινό ύπνο, τα μωρά τα πάνε καλύτερα με τον πρώτο πρωινό υπνάκο, αλλά μην εκπλαγείτε αν αυτός ο υπνάκος είναι μόνο για 45 λεπτά στην αρχή. Και ενώ μπορείτε να περιμένετε και έναν απογευματινό ύπνο, μπορεί να χρειαστεί λίγη ώρα πριν το μωρό σας κοιμηθεί για δεύτερη φορά. Στα περισσότερα παιδιά, καθώς η μέρα κυλάει, η ενέργειά τους αρχίζει να πέφτει επειδή είναι κουρασμένα. Και τα πολύ κουρασμένα παιδιά ορισμένες φορές δυσκολεύονται να κοιμηθούν καλά.

Φτιάξτε χρονοδιάγραμμα

Συνήθως, ένα μωρό ηλικίας τεσσάρων έως έξι μηνών θα χρειαστεί τρεις ύπνους μέσα την ημέρα: έναν το πρωί, έναν το απόγευμα και έναν υπνάκο αργά το απόγευμα για να το παρασύρει μέχρι τον νυχτερινό ύπνο. Μέχρι τους επτά ή οκτώ μήνες, ο τρίτος υπνάκος συνήθως εξαφανίζεται και το μωρό είναι σε θέση να κοιμάται για αρκετή ώρα- περίπου μία ώρα ή μία ώρα και μισή – το πρωί και το απόγευμα.

Δώστε του μια ευκαιρία

Ο σταθερός ύπνος χρειάζεται χρόνο, καθώς δεν είναι κάτι εύκολο για το μωρό σας. Μην τα παρατάτε αν μετά από λίγες μέρες αισθάνεστε ότι δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Το μωρό σας μπορεί να κοιμηθεί υπέροχα μια μέρα, αλλά όχι την επόμενη – και αυτό είναι φυσιολογικό. Μην σταματήσετε να δίνετε στο μικρό σας την ευκαιρία. Θα δείτε την πρόοδο, αλλά, όπως και με όλα τα ορόσημα, είναι συνήθως δύο βήματα μπροστά, ένα βήμα πίσω. Σε κάθε περίπτωση, μην συγκρίνετε το μωρό σας με άλλα μωρά. Κάθε μωρό είναι διαφορετικό και κατακτά διαφορετικά ορόσημα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.