Το μπάνιο του μωρού είναι μια ιδιαίτερη διαδικασία για τους νέους γονείς, καθώς από τη μία ενθουσιάζονται με τη φροντίδα του μωρού τους και από την άλλη αγχώνονται ώστε να τα κάνουν όλα σωστά. Τι γίνεται όμως όταν το μωρό… αντιπαθεί το μπάνιο;

Γιατί το μωρό αντιπαθεί το μπάνιο;

Μπορεί να σας προκαλεί εντύπωση ή ακόμη και να πιστεύετε ότι το μωρό σας δεν είναι φαν της καθαριότητας εάν κλαίει ή αναστατώνεται κατά την ώρα του μπάνιου. Στην πραγματικότητα όμως είναι πολύ συνηθισμένο τα μωρά να μην αγαπούν το μπάνιο, ειδικά στην αρχή.

Ένας λόγος για τον οποίο ορισμένα μωρά αντιστέκονται στο μπάνιο είναι ότι δεν τους αρέσουν οι ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας που αισθάνονται.

Τι μπορείτε να κάνετε

Μπορείτε να μετριάσετε τη δυσαρέσκεια του μικρού σας μεταφέροντάς το απαλά στο νερό. Τυλίξτε το πρώτα σε μια πετσέτα και βυθίστε το σταδιακά στο νερό, διατηρώντας την πετσέτα μέχρι να μπει τελείως στο νερό. Επίσης, φροντίστε να έχετε πάντα μια ζεστή πετσέτα έτοιμη όταν βγαίνει το μωρό από το μπάνιο, έτσι ώστε η μετάβαση να μην είναι απότομη.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει πάντα να βεβαιώνεστε ότι το νερό είναι στη σωστή θερμοκρασία προτού βάλετε το μωρό μέσα. Έχετε πάντα κατά νου ότι το δέρμα του μωρού είναι πολύ πιο ευαίσθητο και καίγεται πιο γρήγορα από ό,τι το δικό σας. Έτσι, το νερό πρέπει να είναι χλιαρό. Φροντίστε να ανακατέψετε με το χέρι σας το νερό, ώστε να αποφύγετε τη δημιουργία ζεστών σημείων και δοκιμάστε τη θερμοκρασία του βουτώντας τον καρπό ή τον αγκώνα σας.

Από εκεί και πέρα, μπορείτε να κάνετε τη διαδικασία πιο διασκεδαστική για το μωρό σας αλλά και για εσάς τους ίδιους και να τη μετατρέψετε σε μια καλή ευκαιρία να έρθετε πιο κοντά. Δοκιμάστε να τραγουδήσετε στο μωρό, να του περιγράψετε όσα βλέπει και να του χαμογελάτε. Μπορεί όλα αυτά να σας φαίνονται ανούσια, στην πραγματικότητα όμως όσο περισσότερο επικοινωνείτε με το μωρό σας τόσο περισσότερο ενισχύετε την ψυχο-συναισθηματική και γλωσσική του ανάπτυξη.