Όταν τα παιδιά αρχίζουν να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τον αθλητισμό, το να ξέρουμε από ποιο άθλημα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολο.

Γύρω στην ηλικία των 6 ή 7 ετών, τα παιδιά αρχίζουν να έχουν τα σωματικά και ψυχικά χαρακτηριστικά που χρειάζονται για να πάρουν μέρος σε οργανωμένα αθλήματα. Η συμμετοχή του παιδιού σας σε ένα αθλητικό πρόγραμμα μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την διαδικασία μάθησης και την ανάπτυξή του.

Αλλά πώς να ξέρετε αν το παιδί σας είναι Μίλτος Τεντόγλου, Μαρία Σάκαρη, Στέφανος Ντούσκος ή Κατερίνα Στεφανίδη;

Δείτε 8 τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να βρουν το κατάλληλο άθλημα για αυτά:

#1 Επίπεδο δραστηριότητας του παιδιού

Το παιδί σας τρέχει συνεχώς και παραπονιέται ότι βαριέται; Ή προτιμά να περνά τον ελεύθερο χρόνο του με πιο ήρεμες δραστηριότητες όπως το διάβασμα;

Εάν έχετε ένα πολύ ενεργητικό παιδί, σκεφτείτε ένα γρήγορο άθλημα όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ ή το βόλεϊ. Εάν το παιδί σας ενδιαφέρεται λιγότερο για αθλήματα επαφής, μπορεί να του αρέσουν τα μεμονωμένα αθλήματα όπως άλμα εις μήκος, τένις ή κολύμβηση.

#2 Εξετάστε τα φυσικά χαρακτηριστικά

Παρόλο που πολλές ομάδες χρειάζονται μια ποικιλία διαφορετικών παικτών, λάβετε υπόψη το ανάστημα του παιδιού σας και ποια δραστηριότητα μπορεί να του ταιριάζει καλύτερα. Τα παιδιά που είναι ψηλότερα και πιο γεροδεμένα μπορεί να κάνουν καλύτεροι μπασκετμπολίστες, ενώ αυτά που είναι πιο κοντά και πιο αδύνατα θα ήταν εξαιρετικοί δρομείς.

Αλλά μην αφήνετε τα φυσικά χαρακτηριστικά του παιδιού σας να τα περιορίζουν από το άθλημα που θέλουν να κάνουν – οι μόνοι περιορισμοί είναι αυτοί που τίθενται στο μυαλό.

#3 Ελέγξτε τους προπονητές

Το πάθος για ένα άθλημα μπορεί να ξεθωριάσει εξαιτίας ενός κακού ή ιδιαίτερα απαιτητικού προπονητή.

Μερικά πράγματα που πρέπει να αναζητήσετε σε έναν καλό προπονητή είναι η ενθάρρυνση, η γνώση του παιχνιδιού και η προσιτότητα. Ένας καλός προπονητής είναι παθιασμένος με το άθλημα και αφοσιωμένος στο να βοηθά τα παιδιά να κάνουν το καλύτερο.

Παρατηρήστε τα παιδιά στην ομάδα. Χαμογελούν; Δείχνουν να το απολαμβάνουν;

Μην διστάσετε να κάνετε στον προπονητή όσες ερωτήσεις σας επιτρέπει ο χρόνος. Εάν είναι πραγματικά αφοσιωμένοι στη δουλειά τους, θα σας απαντήσουν με χαρά σε κάθε ερώτηση.

#4 Ατομικό Vs ομαδικό άθλημα

Το παιδί σας αποδίδει καλύτερα σε ατομικές ή ομαδικές καταστάσεις;

Μερικά παιδιά δουλεύουν καλύτερα σε μια ομάδα και θεωρούν ότι η πίεση είναι λιγότερη από τα ατομικά αθλήματα, όπου αγωνίζονται ένα-ένα. Κάποιοι μπορεί να διαπιστώσουν ότι ισχύει το αντίθετο.

Εάν το παιδί σας είναι πιο ανεξάρτητο, σκεφτείτε αθλήματα όπως το τένις ή τις πολεμικές τέχνες, όπου τα παιδιά αγωνίζονται ένα-ένα.

#5 Διευρύνετε τις επιλογές σας

Προσπαθήστε το παιδί σας να δοκιμάσει όσο το δυνατόν περισσότερα αθλήματα, ώστε να μπορεί να δει τι το ενδιαφέρει και τι του έρχεται φυσικά να κάνει.

Τα παιδιά θα έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα να «κολλήσουν» με ένα άθλημα, εάν το μυαλό τους «τρέχει» σε κάτι που δεν έχουν βιώσει ποτέ.

Όσο περισσότερα αθλήματα δείτε με το παιδί σας, τόσο καλύτερα θα εξερευνήσετε τα ταλέντα και τις δεξιότητές του. Δώστε προσοχή στη συμπεριφορά του παιδιού σας κατά τη διάρκεια κάθε αθλήματος και ρωτήστε το πώς αισθάνεται μετά το παιχνίδι.

#6 Ποια αθλήματα αρέσει στο παιδί σας να παρακολουθεί;

Μερικά παιδιά μπορούν να παρακολουθήσουν ένα ολόκληρο παιχνίδι μπάσκετ, ενθουσιασμένα από την αρχή μέχρι το τέλος, ενώ άλλα προτιμούν να αλλάξουν κανάλι. Αν το παιδί σας μπορεί να παρακολουθήσει έναν ολόκληρο αθλητικό αγώνα από την αρχή μέχρι το τέλος, οι πιθανότητες να δείξει ενδιαφέρον να το παίξει αυξάνονται.

Προσπαθήστε να παρακολουθήσετε με τα παιδιά σας όσο το δυνατόν περισσότερους αθλητικούς αγώνες γίνεται στην τηλεόραση και σημειώστε ποια σπορ τραβούν την προσοχή τους. Ρωτήστε το παιδί σας τι του αρέσει σε κάθε σπορ κι αν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του να παίζει σε αυτό.

#7 Εξετάστε το κόστος

Πριν το παιδί σας αποφασίσει να γίνει αστέρι του ποδοσφαίρου ή τενίστας, κάντε μια μικρή έρευνα για το κόστος του αθλήματος.

Πράγματα όπως οι ρακέτες του τένις ή τα παπούτσια ποδοσφαίρου μπορεί να είναι πιο ακριβά απ’ όσο νομίζατε. Εάν το παιδί σας είναι πρόθυμο να ξεκινήσει ένα ακριβό άθλημα, πριν μπείτε σε έξοδα, βεβαιωθείτε ότι έχει αληθινό πάθος για αυτό το σπορ.

#8 Σημασία της αθλητικής ικανότητας

Ας το παραδεχτούμε: σε κανέναν δεν αρέσει να χάνει, αλλά μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που αντιμετωπίζουν την αποτυχία καταλήγουν πιο ανθεκτικά μπροστά στις μελλοντικές προκλήσεις. Η ιδιοσυγκρασία έχει επίσης σημασία: Μερικά παιδιά διαχειρίζονται καλύτερα την ήττα από άλλα.

Μερικά παιδιά μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αντιμετωπίσουν την ήττα σε ένα ομαδικό άθλημα, όπου η ευθύνη για την αποτυχία είναι κοινή υπόθεση. Άλλα παιδιά αυτό το σενάριο μπορεί να μην τα επηρεάζει τόσο πολύ. Από την άλλη πλευρά, στα ατομικά αθλήματα όπως το τένις ή το γκολφ το παιδί καλείται να αντιμετωπίσει την προσωπική ήττα.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να μάθετε στο παιδί σας ότι η νίκη δεν είναι το παν. Παίζοντας στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, ακόμη κι αν δεν κρατήσουν ένα τρόπαιο, θα πρέπει να αισθάνονται νικητές.

 

Είναι το παιδί σας έτοιμο για αθλήματα;

Πριν εξετάσετε ένα αθλητικό πρόγραμμα, βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας είναι έτοιμο να ξεκινήσει ένα σπορ. Η ετοιμότητα ενός παιδιού μπορεί να εξαρτάται από:

Φυσική ωριμότητα. Τα διαφορετικά αθλήματα διαφέρουν ως προς τη ζήτησή τους για ορισμένα είδη φυσικών χαρακτηριστικών. Έχει το παιδί σας τη δύναμη, το ύψος, την ευελιξία, την αντοχή ή άλλα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να ξεκινήσει ένα συγκεκριμένο άθλημα; Συζητήστε με τον προπονητή για να μάθετε ποια χαρακτηριστικά χρειάζονται.

Συναισθηματική ωριμότητα. Το να παίζεις ένα άθλημα απαιτεί μια ορισμένη ψυχική ωριμότητα. Εκπαίδευση, ομαδική εργασία, πίεση, σωματικό και ψυχικό στρες, έλεγχος και ανταγωνισμός με άλλους με καλή στάση – όλα αυτά απαιτούν συναισθηματική ετοιμότητα.

Ο παιδίατρος είναι σύμφωνος. Μια χρόνια κατάσταση υγείας ή μια αναπηρία μπορεί να μετατρέψει ένα σπορ σε πραγματική πρόκληση ή ακόμα και να βάλει σε κίνδυνο το παιδί σας. Βεβαιωθείτε ότι ο παιδίατρός σας είναι σύμφωνος, πριν ξεκινήσει το παιδί σας ένα αθλητικό πρόγραμμα.