Το νηπιαγωγείο γίνεται συνήθως αντιληπτό πρώτα από όλα ως μία μετάβαση από τις χαλαρές συνθήκες του παιδικού σταθμού ή του σπιτιού στο απαιτητικό, αυστηρά δομημένο σχολείο. Και πράγματι, σε μεγάλο βαθμό είναι αυτό ακριβώς. Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι καταλαβαίνουμε πάντα πόσο σημαντικό είναι αυτό το γεγονός, ούτε το πόσο πλούσιο είναι το γνωστικό περιεχόμενο που χαρίζει στα μικρά μας.

Μεταξύ άλλων, το μικρό μας θα μάθει:

Το αλφάβητο

Μέχρι να ολοκληρωθεί η χρονιά, θα μπορεί να ξεχωρίσει όλους τους κεφαλαίους και αρκετούς από τους πεζούς χαρακτήρες του αλφαβήτου – τα «μικρά» γράμματα είναι πιο δύσκολα για τα μικρά μας. Επίσης, θα ξέρει σε τι ήχο αντιστοιχούν, αλλά και να γράφει το όνομά του και μερικές ακόμη λέξεις με συναισθηματικό περιεχόμενο, όπως «μαμά», «μπαμπάς», «σ’ αγαπώ». Το σημαντικότερο; Θα ξέρει γιατί πρέπει να μάθει να γράφει και να διαβάζει προκειμένου να μπορεί να επικοινωνήσει πιο αποτελεσματικά με τους ανθρώπους γύρω του και να είναι σε θέση να απορροφήσει ακόμη περισσότερη γνώση. Για να το βοηθήσετε, βρείτε ευκαιρίες στην καθημερινότητά σας για να του ζητήσετε να αναγνωρίσει γράμματα (για παράδειγμα δείξτε του μια πινακίδα) και διαβάζετέ του κάθε μέρα βιβλία, δείχνοντας τις λέξεις με το δάχτυλό σας.

Χρώματα, σχήματα, μέρη του σώματος

Μπορεί να έχει μάθει το «τετράγωνο» και τον «κύκλο», τώρα όμως θα ακούσει για πρώτη φορά για τον «κύλινδρο» και το «πεντάγωνο». Μετατρέψτε τα πάντα σε παιχνίδι, για να το βοηθήσετε να τα απομνημονεύσει ακόμη πιο γρήγορα.

Αριθμούς και μέτρημα

Εκτός από το να λέει «ένα, δύο, τρία», τώρα θα θυμάται και πώς μοιάζουν οι αριθμοί από το 0 ως το 10 και να συνδέσει τη λέξη με τα αντικείμενα που αντιπροσωπεύει. Ρωτήστε το πόσες πατάτες έχουν μείνει στο πιάτο του ή πόσους φίλους έχει στο σχολείο και δείτε το να απαντά με όλο και μεγαλύτερη ευκολία.

Κοινωνικοποίηση

Αυτό αφορά κυρίως τα πιτσιρίκια που δεν είχαν την εμπειρία του παιδικού σταθμού, όμως και εκείνα που ήδη «πηγαίνουν σχολείο» εδώ και κάποια χρόνια επωφελούνται από τις ομαδικές δραστηριότητες και τις οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσουν μαζί με τους συμμαθητές τους.

Αγάπη για τη μάθηση

Κρατήσαμε το σπουδαιότερο για το τέλος: Το κυριότερο πράγμα που συμβαίνει στο νηπιαγωγείο, είναι πως τα παιδιά μαθαίνουν να… μαθαίνουν. Οι νέες γνώσεις κατακτιούνται μέσα από το παιχνίδι, τον πειραματισμό και το λάθος και έτσι όχι μόνο προκύπτουν ευχάριστα αλλά χαρίζουν στα μικρά μας αυτοπεποίθηση, ώστε να μπορούν να πάρουν τα απαιτούμενα «ρίσκα» για τη μάθηση. Τέτοια είναι το να μην ντρέπονται να απαντήσουν στο δάσκαλο και να μην το βάζουν κάτω μετά από την εκάστοτε αποτυχία. Αυτό θα πρέπει να το θυμάστε κι εσείς: Όσο πρέπει να του δείχνετε ότι χαίρεστε όταν καταφέρνει να τελειοποιήσει μια νέα δεξιότητα, άλλο τόσο δεν πρέπει να εστιάζετε στα λάθη που σίγουρα θα κάνει καθώς προσπαθεί.