Μέγιστες θερμοκρασίες της τάξης των 35-37 βαθμών Κελσίου αναμένονται και σήμερα σε αρκετές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες αναμένονται τοπικά ισχυρές καταιγίδες κυρίως σε Ήπειρο, Μακεδονία, Θεσσαλία και Θράκη, όπου δεν αποκλείονται και τοπικές χαλαζοπτώσεις κυρίως στα βορειότερα τμήματα.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνονται οι μέγιστες θερμοκρασίες για την Κυριακή 19/09 Κελσίου 

Επίσης, πολύ υψηλός αναμένεται ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα κατά το διήμερο Κυριακής-Δευτέρας .

Αναλυτικότερα, ιδιαίτερα δυσμενείς πυρο-μετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν στη χώρα μας και ειδικότερα στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα σήμερα και τη Δευτέρα. Με βάση τον Καναδικό πυρομετεωρολογικό δείκτη που υπολογίζει επιχειρησιακά το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr, πολύ υψηλή επικινδυνότητα αναμένεται την Κυριακή σε Φθιώτιδα, Βοιωτία, Αττική, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία, Θεσσαλία και τοπικά σε τμήματα της Μακεδονίας και της Κρήτης. 

Η πρόγνωση για σήμερα

Υψηλές για την εποχή οι μέγιστες θερμοκρασίες, τοπικά αυξημένες νεφώσεις και πιθανότητα για τοπικές βροχές και καταιγιδες στα κεντρικά και βόρεια. Άνεμοι δυτικών γενικά διευθύνσεων έως 5 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά, σήμερα Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021 αναμένονται τοπικά αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα για τοπικές βροχές και καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από 10 έως 32 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 12 έως 36, στην Ήπειρο από 11 έως 32 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 14 έως 37, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 13 έως 38, στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 30 βαθμούς και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 12 έως 33-35 ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν στους 34-36 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από δυτικές-νοτιοδυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 4-5 μποφόρ και Ιόνιο απο νοτιοδυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 36 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις με μικρή πιθανότητα για τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 19 έως 31 βαθμούς.

«Άρωμα» καλοκαιριού

Σύμφωνα με τη μετεωρολόγου του MEGA, Χριστίνα Ρήγου, σήμερα θα είναι μια καλοκαιρινή μέρα μέσα στον Σεπτέμβρη, με ζέστη, σκόνη από την Αφρική και αρκετό ήλιο. Ηλιοφάνεια θα επικρατήσει στα νότια ηπειρωτικά και στα νησιά του Αιγαίου καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Στις υπόλοιπες περιοχές, στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια τα διαστήματα με ήλιο θα είναι μεγάλα.
Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για την εποχή. Τιμές που θυμίζουν καλοκαίρι πάρα φθινόπωρο. Στους 36 – 37 βαθμούς οι μέγιστες στα ανατολικά ηπειρωτικά, 30 – 32 στα βόρεια, 32 – 34 στα δυτικά και 30 – 33 στο Αιγαίο, τοπικά 34 βαθμούς περιμένουμε στην Κρήτη.

Οι άνεμοι νοτιοδυτικοί 3 – 5 μποφόρ στο Ιόνιο. Στο Αιγαίο, στα νότια μόνο θα πνέουν δυτικοί μέχρι 6 μποφόρ, γενικά μεταβλητοί και σε ήπιες εντάσεις 2-4 μποφόρ.

Στην Αθήνα ο καιρός θα είναι αίθριος με ήλιο και αραιή συννεφιά το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 – 36 βαθμούς, με νοτιά 2 – 4 και μέσα στο λεκανοπέδιο μέχρι 5 μποφόρ.

Στη Θεσσαλονίκη το σκηνικό θα είναι λίγο πιο συννεφιασμένο όλη την ημέρα, με μικρή πιθανότητα να ψιχαλίσει ή να βρέξει λίγο τοπικά. Στα γύρω ορεινά όμως προβλέπονται μεσημεριανές τοπικές μπόρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 – 31 και οι άνεμοι σε νότιες διευθύνσεις 3 – 4 μποφόρ.

Η βδομάδα θα ξεκινήσει τη Δευτέρα με παρόμοιο, καλοκαιρινό σκηνικό. Ηλιοφάνεια θα επικρατήσει σε όλη τη χώρα και τοπικές νεφώσεις στα δυτικά και βόρεια, με λίγες βροχές στα βορειοδυτικά. Η θερμοκρασία το μεσημέρι στους 36 – 37 βαθμούς και 32 – 34 στις υπόλοιπες περιοχές.